Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U AFERI VJETROPARK Privedeno 13 osoba, mahom bliskih HDZ-u: Što dosad znamo o današnjim uhićenjima

29.05.2020. 14:25


Tema dana je velika akcija policije i USKOK-a, tijekom koje je od jutros uhićeno trinaest osoba – među njima više istaknutih državnih dužnosnika.
Ponovit ćemo ono što dosad znamo o tome.


Tko je među uhićenima?
Akcija je počela uhićenjem Krunoslava Jakupčića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma. Iako se ispočetka sumnjalo kako je predmet istrage eksploatacija šumskog gospodarstva, ubrzo se doznalo da se radi o drugim poslovima. U Hrvatskim šumama, međutim, navode kako su pod lupom istražitelja projekti bivše uprave.
Politički još zvučnije ime je bivša gradonačelnica Knina i aktualna državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac.
Uhićena je i načelnica Gračaca Nataša Turbić, a potom i pomoćnica ministra gospodarstva Darka Horvata Ana Mandac.
Među uhićenima je i Ružica Njavro, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, ali i Ivan Melvan, šef podružnice Hrvatskih šuma u Splitu.
Uhićen je i šibenski poduzetnik Ante Sladić.


Za što ih se tereti?
Policija je dosad objavila da se sve uhićene tereti za različita kaznena djela raznih zloupotreba položaja i ovlasti, kao i trgovanje utjecajem i primanje mita. Akcija je, kako je priopćio MUP krenula u petak rano ujutro, a pod lupom je, kako su naveli, više državnih dužnosnika i gospodarstvenika. Ističu kako sva kaznena djela imaju obilježja korupcije.
Pretrage se odvijaju na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca.




Sporni projekt vjetroelektrana?
Prema svim dosad dostupnim informacijama, pod lupom istražitelja je gradnja vjetroelektrana na kninskom području u vrijeme dok je Josipa Rimac bila gradonačelnica Knina. Dakle, prije jeseni 2018. godine.
”Ne mogu službeno potvrditi, ali pretpostavljam da je riječ o vjetroelektranama”, kazao je za Hinu odvjetnik Gulišija.
Policija pretražuje sjedište tvrtke Lager u Donjem Stupniku, investitoru u vjetropark Krš – Pađene. U tijeku je policijski pretres. Tvrtka Lager u vlasništvu je poduzetnika Milenka Bašića, koji je prema pisanju medija brat Ivana Inje Bašića, dilera automobila sa zagrebačke Knežije koji je nedavno uhićen zbog sumnji u malverzacije prilikom uvoza automobila i utaje poreza.
Prema novim informacijama, još su dva pravca istrage – vezani su za poljoprivredne potpore i male gospodarske potpore.


Što im je zajedničko?
Dobar dio uhićenih su članovi HDZ-a ili su na svoje pozicije postavljeni iz kvote vladajuće stranke.
“Riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako i treba biti. Politika naše vlade, mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije. Ukoliko u ovim istragama se pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo, za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku pripadnost. Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije”, prokomentirao je premijer Andrej Plenković.


Oporba uvjerena u predizborni motiv
Dobar dio oporbe drži kako se radi o predizbornoj paradi Andreja Plenkovića koji sebe želi prikazati borcem protiv korupcije.
»Korupcija u našem društvu pošast je pandemijskih razmjera koju sigurno neće zaustaviti niti ovi od vrha odobreni progoni. Ništa se po pitanju korupcije ne događa bez odobrenja HDZ-ova vrha. Sve se taktički planira i organizira«, priopćio je Mirando Mrsić. Slično misle i drugi oporbeni političari.
»Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja, iz čega ispada da su češće izbori – bilo bi i više uhićenih korumpiranih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke«, ocijenio je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!.