Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Neisplata plaća od sredine srpnja postaje kazneno djelo

28.06.2011. 22:00
Neisplata plaća od sredine  srpnja postaje kazneno djelo


Do 15. srpnja u saborsku proceduru idu zakoni o pravosuđu, o radnom sudstvu, izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, uvode se zaštitne mjere zbog neisplate plaća i cijeli set članaka u vezi promjena radnog zakonodavstva


Do 15. srpnja  Vlada će u Sabor poslati zakonske izmjene po kojima će  neisplata plaća postati kazneno djelo, a država će uz to  krenuti u osnivanje posebnih  radnih sudova ili odjela za  radno sudstvo. Obećala je to  premijerka Jadranka Kosor  sindikalnim čelnicima na sastanku organiziranom povodom završetka pregovora s  Europskom unijom. 
– Čestitali smo Vladi na završetku pregovora o ulasku  Hrvatske u EU, a bili bi izuzetno sretni da se s istim takvim žarom poradi na oporavku našeg gospodarstva.  Dobili smo uvjeravanja da će  do kraja ljetnog zasjedanja  Sabora najveći dio dogovorenih projekata biti ostvaren,  a ponovno nam je potvrđeno  da će s referedumom o ulasku  Hrvatske u EU biti proveden i  referendum za koji smo skupljali potpise, kazao je koordinator sindikalnih središnjica  Damir Jakuš.
Na tom bi se  referendumu trebali olakšali uvjeti za raspisivanje  referenduma jer  bi bilo potrebno  200 tisuća potpisa  prikupljenih u roku od mjesec dana. Vlada će ponuditi i rješenja  kojima će se poslodavcima koji ne isplaćuju radnike onemogućiti osnivanje novih tvrtki.
Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata otkriva i to da su predstavnici Vlade obećali donošenje zakona o obeštećenju  radnika Salonita, isplatu jedne plaće u Dalmacijavinu, te  isplatu svih plaća u Trimotu  prije otvaranja stečaja. Vladu  je upozorio i na to da nijedno  poduzeće u poteškoćama dosad nije dobilo pomoć iz takozvanog Vladinog kreditnog  modela C.
Do 15. srpnja u saborsku  proceduru idu zakoni o pravosuđu, o radnom sudstvu, izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku,  uvode se zaštitne mjere zbog  neisplate plaća i cijeli set članaka u vezi promjena radnog  zakonodavstva.