Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DORH zakasnio, pala optužnica za aferu HAC

28.06.2012. 22:00
DORH zakasnio, pala optužnica za aferu HAC


Ukoliko odluku Županijskog suda u Zagrebu potvrdi i Vrhovni sud, kojemu će se Državno odvjetništvo, kako je najavilo, žaliti, svi slučajevi proizašli iz osnovnog predmeta Fimi media mogli bi biti srušeni
Županijski sud u Zagreb jučer je odbacio optužnicu iz afere Fimi media – HAC protiv četvorice bivših direktora tvrtki Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ) koje se teretilo za isisavanje 9 milijuna kuna iz poduzeća za potrebe crnog fonda HDZ-a preko računa tvrtke Fimi medija u vlasništvu Nevenke Jurak. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Marijana Garca odbacilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) protiv direktorskog četverca smatrajući da je Odvjetništvo zakasnilo s podizanjem optužnice i premašilo zakonske rokove. Optužnica je pala zbog članka 229. i 230. Zakona o kaznenom postupku (ZKP). Ukoliko odluku potvrdi i Vrhovni sud svi slučajevi proizašli iz osnovnog predmeta Fimi media mogli bi biti srušeni. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavilo je podnošenje žalbe na rješenje optužnoga vijeća Županijskog suda u Zagrebu, smatrajući da rokovi za podizanje optužnice nisu prekoračeni.
Posebni predmeti
Uz direktore u HAC-u i ARZ-u, Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, koje je Županijsko državno odvjetništvo teretilo za izvlačenje novca iz HAC-a i ARZ-a, sličan epilog, po gotovo istom scenariju, mogao bi se dogoditi i u još dva sudska procesa – u slučaju Fonda za zaštitu okoliša, gdje je optužen njegov bivši predsjednik Vinko Mladineo za izvlačenje oko dva milijuna kuna, te slučaj Fimi media – MUP, gdje je optužen bivši ministar Ivica Kirin za štetu od oko 16 milijuna kuna.
Vrijedi podsjetiti da članak 229. novog ZKP-a određuje da optužnica mora biti podignuta 15 dana nakon završetka istrage. Spomenuti rok može se na prijedlog državnog odvjetništva produžiti za dodatnih 15 dana, a u posebno složenim predmetima za dodatnih dva mjeseca. Svi mogući rokovi – probijeni su. Ujedno, prema članku 230. koji definira rok trajanja istrage napominje se da ukoliko istraga ne završi u roku od šest mjeseci, državni odvjetnik mora objasniti zbog čega istraga nije okončana. U složenim se predmetima istraga može produljiti za dodatnih šest mjeseci, a u posebno složenim predmetima za dodatnih 12 mjeseci.
Produživana istraga
U odgovoru na optužnicu za HAC – Fimi mediju odvjetnice Laura Valković i Ana-Marija Gospočić navele su kako je istraga protiv njihovog klijenta Jurice Prskala pokrenuta 18. studenog 2010. godine te je sukladno Zakonu o kaznenom postupku trebala biti dovršena do 18. svibnja 2011. godine. Moguće ju je produžiti odlukom glavnog državnog odvjetnika, ali su odvjetnice zauzele stav da to nije napravljeno.
Upravo zbog toga je ova odluka optužnog vijeća bila važna. Naime, Bajić je dva puta produživao istragu u slučaju Fimi media, ali su Valković i Gospočić u odgovoru navele kako se produljenje može određivati samo protiv poimeničnog osumnjičenika, što je u ovom slučaju bio samo Mladen Barišić. Zbog toga su držale da je optužnica nelegalna, jer je trebala biti podignuta do 18. studenog (šest mjeseci nakon kraja istrage), a to nije napravljeno.
Jasno je da se ovakvom mišljenju braniteljica ŽDO protivio, ali je optužno vijeće zauzelo stav da su Vlaković i Gospočić – u pravu. Te de facto srušili optužnicu, odnosno proglasili je nezakonitom. Treba napomenuti kako je u slučaju Mladineo, koji je isto dio slučaja Fimi medija, odvjetnik Miljenko Umičević podnio gotovo istovjetan prigovor, a optužno vijeće koje odlučuje o toj optužnici sastoji se od dvoje članova vijeća koje je donijelo ovu odluku o rušenju slučaja HAC.
Odvjetnice koje su srušile optužnicu, Laura Valković i Ana-Marija Gospočić za naš list su izrazile veliko zadovoljstvo ovakvim rezultatom svojih napora. Istaknule su da sada moraju čekati odluku Vrhovnog suda, odnosno pravomoćnost odluke.