Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Navala na gimnazije, MIOC bi već mogao zaključiti listu

01.06.2018. 04:20
Navala na gimnazije, MIOC bi već mogao zaključiti listu


 Iako su upisi, odnosno prijave u prve razrede srednjih škola zapravo tek počele od 26. lipnja i traju zaključno sa 10. srpnja ove godine, već sada se vidi kako se povijest uporno ponavlja i kako je najveći pritisak na zadarske gimnazije.
Naime, prema prvim prijavama primjerice, jedna od najpoznatijih zadarskih gimnazija, Gimnazija Franje Petrića mogla bi već ovoga trenutka zaključiti listu upisanih učenika. Prijavilo se više od 120 i većini je MIOC prvi odabir i to za dva razreda općeg smjera 62 te za prirodoslovno-matematički smjer 59 učenika. Slobodnih je mjesta sveukupno 84, a bodovni se prag "vinuo u nebo".
S prvim danima prijava, slična je situacija i u zadarskoj Gimnaziji Juraja Barakovića. Na 105 slobodnih mjesta u dva razreda općeg i dva razreda matematičkog smjera prijavilo se do sada, 140 učenika kojima je također, u većini slučajeva ova Gimnazija prvi odabir.
U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića ni ove godine, nema baš iznenađenja, pa je najviše prijava pristiglo za četverogodišnje zanimanje – tehničara za računalstvo, ali i tehničara cestovnog prometa, tehničara za vozila i vozna sredstva. Zanimanje je veliko i za trogodišnje zanimanje vozača, automehaničara, instalatera kućnih instalacija, autolimara.
– Prijave su tek počele, ali mi doista već posljednjih nekoliko godina nemamo problema s prijavama i upisama. Već sada, kada bi ovako ostalo imamo popunjenih šest, sedam razreda. No, još je uvijek rano govoriti koliki će biti konačan broj učenika u našoj školi u ovoj nastavnoj godini i koliko će biti zainteresiranih, odnosno upisanih učenika i za trogodišnja zanimanja – kratko je komentirao Tihomir Tomčić ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića. I što se tiče Gimnazije Vladimira Nazora, "pritisak" je golem. Već je sada puno veći broj prijava nego što ima slobodnih mjesta u dva razreda općeg i dva razreda jezičnog smjera, a radi se o ukupno 126 mjesta.
Ima još vremena do konačnog zaljučivanja lista i upisa, tako da će učenici zasigurno, još mijenjati svoje odabire na što imaju pravo, pa će se zapravo, tek sredinom srpnja moći dobiti sasvim točna informacija.