Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SUKOŠANSKI PROJEKTI Radovi na vrtiću i vatrogasnom domu, vrijedni 17,6 milijuna kuna, napreduju prema planu

29.06.2020. 15:19


Usprkos koronavirusu i ljetnim vrućinama u općini Sukošan od većih infrastrukturnih projekta izvode se radovi na dva, novom Dječjem vrtiću Zlatna lučica u Sukošanu i općinski vatrogasni dom u Debeljaku.
– Građevinci su se nakon nekoliko dana snalaženja, privikavanja i uvođenja strogih epidemioloških mjera već na samom početku epidemije koronavirusa, sasvim prilagodili na novonastalu situaciju, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.
Nažalost, turistička sezona bit će 70 i više posto manja po broju dolazaka gostiju i potrošnje s obzirom na proteklo ljeto. A građevinari su mišljenja da bi im se trebalo dozvoliti da rade i preko ljeta, barem tamo gdje je to na Jadranu moguće.


Mora se raditi
– Gradilišta dječjeg vrtića s jaslicama u Sukošanu i vatrogasnog doma u Debeljaku neće se zatvarati tijekom ljeta već će se prema utvrđenom planu radovi i dalje nesmetano odvijati, istaknuo je Martinac.
Ako ste eliminirali gradilište s 50 ljudi, kaže on, to ne pogađa samo 50 ljudi. Gradilište je vezano uz još 300 ili 400, tisuću ljudi, kroz različite aktivnosti potrebne da se objekt završi.
– Moram istaknuti, izričito sam za turizam jer na njemu i počiva naša općina, županija i naša država Hrvatska. Međutim, svi moraju raditi i živjeti od svog rada, bilo od turizma, poljoprivrede, proizvodnje ili od građevinarstva, ukazao je Martinac.
Radove na izgradnji dječjeg vrtića s jaslicama i vatrogasnog doma u ukupnoj vrijednosti od 17,6 milijuna kuna izvodi ista građevinska tvrtka, Lavčević Zadar d.o.o. Zadar.
– Obišli smo gradilišta kako bi vidjeli u kojim se fazama nalaze s obzirom na situaciju pandemije korone i ljetnih vrućina i moram reći da smo vrlo zadovoljni. Zasad ide sve po planu, rekao je Martinac, dodajući kako su se zadarska tvrtka Lavčević i njezini inženjeri i građevinari dobro prilagodili ovoj situaciji.


Od jaslica do školskih klupa
Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu te područni u Debeljaku i Gorici imaju preko 150 djece. Novi vrtić u Sukošanu moći će primiti do 150 djece, od jasličke dobi do polaska u osnovnu školu.
– Izgradnja novog Dječjeg vrtića Zlatna lučica u Sukošanu je u vrijednosti od 8.954.310 kuna bez PDV-a, odnosno 11.192.888 kuna s PDV-om, a vatrogasni dom u Debeljaku 5.228.603 kune, odnosno 6.368.074 kune s PDV-om, istaknuo je Martinac.
Novi moderni dječji vrtić s jaslicama, kaže on, gradi se za slijedećih 30 do 40 godina, dok će općina Sukošan prvi put u povijesti dobiti vatrogasni dom,
– Iz EU fondova za novi dječji vrtić s jaslicama odobreno je bespovratnih milijun eura ili 7,4 milijuna kuna, a 5,1 milijuna kuna za vatrogasni dom u Debeljaku, naglasio je Martinac.
Veliko gradilište novog vrtića zaista izgleda impresivno. Površina zemljišta iznosi oko 3.000 metara četvornih. Tlocrtna površina zgrade dječjeg vrtića iznosi čak 1.025 metara četvornih. Građevinska (bruto) površina građevine iznosit će 1.136 metara četvornih, prizemlje 901,63 i kat 234,31 metara četvornih.




Pozitivne reakcije
Zgrada će biti visoka 10,5 metara, od čega će prizemlje i kat biti visoki ukupno 7,85 metara.
– Ljudi svakodnevno obilaze ovo zaista veliko gradilište i sa školskog dvorišta se fotografiraju za uspomenu. Reakcije na novi vrtić su i više nego pozitivne i nadamo se da će i to doprinijeti demografskoj obnovi, poručio je Martinac.
– Izgradnjom vatrogasnog doma riješit ćemo nekoliko problema odjednom, povećat ćemo preventivu i ostvariti sigurnost općinskih žitelja, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje naših vatrogasaca, zaključio je Ane Martinac.