Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Naša emitivna tržišta odmah reagiraju na povećani broj zaraženih

29.06.2021. 08:15


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je jučer u ime premijera Andreja Plenkovića u na Gradskom groblju Zadar, povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 112. zadarske brigade HV, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odao počast poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon odavanja počasti, potpredsjednik Božinović je u prostorijama Policijske uprave zadarske održao radni sastanak s čelnicima županijskog i gradskog stožera civilne zaštite i predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Nakon predstavljanje projekta "Unaprjeđenje i modernizacija rada prometne policije", Božinović se osvrnuo i na epidemiološku sliku u cijeloj Hrvatskoj, a poglavito Zadru gdje se susreo s epidemiologom Alanom Medićem te Šimom Vickovićem, šefom Županijskog stožera civilne zaštite.


Četvrti val u kolovozu
– Ovo je bio sastanak o tome kako se organizirati za razdoblje od 1. srpnja te razmjena mišljenja i dodatno razjašnjavanje nekih stvari vezano za sprječavanje nekontroliranih masovnih okupljanja. Vjerujte, tu je puno posla, rekao je nakon sastanka Božinović
Ministar je opet pozvao na odgovornost građana i pojedinca pozvavši sve na cijepljenje koje, usprkos predviđanjima, nije došlo do željenih brojki od 50 posto cijepljenih građana.
– Nikada nismo rekli da je cijepljenje u Hrvatskoj obavezno i od prvog dana smo računali i računamo i dalje na svijest i savjest svih onih koji se mogu cijepiti jer time pomažu da država izađe iz ove situacije. Da se dosad nisu cijepili svi koji su mogli, mi danas ne bismo razgovarali o novim mjerama bez obzira na koju djelatnost se to odnosi. Bez obzira na to što netko misli da će virus nestati, neće. Ukoliko se slabije cijepimo mi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske dajemo virusu mogućnost da on mutira. Što više mutira, nećemo nikako doći u situaciju da kažemo da se epidemija privodi kraju i da nećemo morati uvoditi restriktivne mjere, rekao je Božinović te na pitanje predviđa li se i četvrti val u kolovozu odgovorio kako on ovisi samo o nama.


Borba s virusom i ljeti
– To je pitanje za svakog od nas. Činjenica je, ako spominjete kolovoz, da po svim analizama, delta varijanta bi mogla postati dominantna u Europi. To znači da ćemo imati posla s virusom koji se širi brže nego postojeća varijanta, kazao je okupljenima.
– Odgovorno ponašanje je stvar svih. Vidimo na primjeru Hrvatske, a i Zadra kako su naša emitivna tržišta egzaktna i ako prođemo određeni broj oboljelih odmah slijede, neću reći sankcije, ali štetu imamo samo mi, osvrnuo se Božinović na to da je Zadarsku županiju prije nekoliko dana Njemačka uvrstila na popis nisko rizičnih područja te da zemlje iz kojih nam dolazi najveći broj turista otežavaju dolazak svojih turista.
Ministar je pohvalio rad službi u Zadru te naglasio kako će, nažalost i ovo ljeto provesti u borbi s virusom.
– Radi se o Zavodu za javno zdravstvo koje radi velik posao, do lokalnih stožera koji će morati dobro razmisliti prije nego dopuste da se neki događaj održi. Na raspolaganju su im sve sastavnice Civilne zaštite, od vatrogasaca, morske službe, komunalne do policije koja će u svakom trenutku, ako se to bude tražilo, nastojati raditi sve kako bi se situacija kontrolirala, a da zadržimo dio na koji smo ponosni u pandemiji, a to je da Hrvatska nije u skupini zemalja koje su donosile represivne mjere, rekao je ministar.
Na novinarsko pitanje je li bilo kršenju epidemioloških mjera u stranačkim prostorijama HDZ-a u Zadru rekao je da se Nacionalni stožer ne bavi pojedinačnim mjerama, a isto tako nije želio komentirati da se nogometni reprezentativac Ivan Perišić nije cijepio već da propušta utakmicu zbog korone.