Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otvorili vrata svojih domova djeci koja sada žive u kontejnerima

29.06.2021. 12:31


Skoro tjedan dana, a proletjelo je toliko brzo da na kraju ne preostaje ništa drugo nego sjećati se i pisati kako bi o ovim lijepim danima čitali i oni koji su sudjelovali, ali i generacije koje su pozvane na nova druženja.
Sve je počelo idejom ravnatelja OŠ Šimuna Kožičića Benje Dražena Adžića o ugošćavanju djece iz Gline kao završno druženje ove školske godine između dvije osnovne škole.


Svi su bili sretni – i domaći i gosti
Razrednicima i učiteljima ideja se svidjela, uključili su i roditelje svojih učenika i tako je sve krenulo. Nisu se puno pitali, prepustili su organizaciju ravnatelju i otvorili vrata svojih domova djeci koja sada žive u kontejnerima i vrlo vjerojatno neće moći sa svojim obiteljima ove godine na more. Prošli su tešku godinu, potrese, snijeg na otvorenom, hladnoću i koronu, ali Zadrani nisu dopustili da osjete i samoću. U svim tim trenutcima cijela Hrvatska bila je uz njih, a sada kad se sve polako vraća u normalu trebalo je djeci osigurati i ono što im u životu najviše treba, dječji osmijeh na licu, radost i veselje. Sada sa sigurnošću svi mogu reći: »Uspjelo je!«
I nisu samo djeca bila sretna, sretni su bili roditelji domaćini, sretni su bili njihovi i naši učitelji, sretni su bili vozači autobusa i posada katamarana i svi dobri ljudi koji su se uključili u ovo lijepo druženje otvorena srca.
U ponedjeljak su djecu dočekali gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik Joso Nekić u atriju Samostana sv. Frane pričajući o Zadarskom miru, ali ne samo o dokumentu koji je tu potpisan nego su svima zaželjeli mir i lijep provod u Zadru. Obišli su samostan, vidjeli muzej i radosni se smjestili kod obitelji domaćina. Druženje s učenicima grada Zadra, neumorno kupanje u našem prekrasnom moru i još puno toga čekalo je djecu iz Gline.


Tradicija dviju škola
Organizirani su bili i izleti u NP Krku i NP Paklenicu. Na otoku Silbi proveli su cijeli dan kupajući se na prekrasnim pješčanim plažama prozirno-plavog mora. Ručak im je osigurala konoba Alavia trudeći se boravak djeci iz Gline učiniti što ljepšim i ugodnijim na svom otoku. Posada katamarana Antonija upoznala je djecu s pravilima upravljanja brodom na moru, pokazala im svaku luku u koju su pristali i neumorno odgovarala na sva njihova pitanja.
Zadnji dan boravka bio je rezerviran za upoznavanje grada i obilazak Muzeja antičkog stakla i Zlata i srebra grada Zadra. Vodiči i kustosi djeci su na zanimljiv način približili povijest Zadra i obradovali ih lijepim poklonima. Naravno, djeci uvijek najslađi dio šetnje gradom ponudila je Gelateria Eva časteći ih sladoledima. Osmijeh s lica nije im se skidao, a to je svima bila velika zahvala.
Dok se ispraćao autobus za Glinu, osjećala se tuga zbog rastanka. Bili su tužni roditelji domaćini i njihova djeca, bila su tužna i djeca iz Gline zbog rastanka. Razmijenjene su adrese i pozivi zadarskoj djeci da ih posjete u Glini.
Zato su gradonačelnik i pročelnik koji su ovaj njihov dolazak prozvali početkom jedne velike suradnje i razmjene učenika iz Gline i Zadra, bili u pravu. Druženje bi moglo postati tradicija ovih dviju škola.