Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadarske boje u Omišu brane ženska klapa Kapric i mješovita Karamiž

29.06.2021. 13:01


Na natjecateljskom i revijalnom programu 55. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2021. sudjelovat će čak 54 klape iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. Zadarske boje branit će dvije klape, ženska klapa Kapric iz Zadra i mješovita klapa Karamiž iz Ražanca koje vode primadone klapskog pjevanja, Stjepana Lukašević i Magdalena Miočić.
Za razliku od ove godine na prošlogodišnjem 54. Festivalu nastupilo je čak šest klapa: muške klape Kožino iz Kožina i Condura iz Nina, ženska klapa Kapric iz Zadra te mješovite klape Karamiž iz Ražanca, Puntadura iz Vira i Mišanca iz Zadra.
U jedinstvenom ambijentu omiških pjaceta Večer mješovitih klapa održat će se 2. srpnja 2021. na Trgu sv. Mihovila. Natjecat će se osam klapa: Koštil iz Pupnata na Korčuli, Dingač iz Pelješca, Pulena iz Korčule, Praska iz Podstrane, Žrnovnica iz Žrnovnice, Kampaneli iz Donjih Kaštela, Slavić iz Zagreba i ražanačka klapa Karamiž (tamaris).


Ambijent omiških pjaceta
Mešovita klapa Karamiž i protekle godine nastupila je na Festivalu u Omišu. Osnovana je 2019. godine u Ražancu. Voditeljica je prof. Magdalena Miočić, dok su članovi klape: Antonija Žagar (sopran), Kristina Šarić Radan i Lucija Kožul (alti), Lovre Marelić i Marko Miočić (baritoni), te Ivan Kožul i Marttin Ivaz (basovi).
Na 55. Festivalu ima čak 26 ženskih klapa zbog čega će biti dvije izlučne večeri. Klapa Kapric nastupa na prvoj izlučnoj večeri, 3. srpnja 2021. Završna večer ženskih klapa održat će se 16. srpnja 2021. u Omišu na Trgu sv. Mihovila, najvjerojatnije s našom slavom ovjenčanom ženskom klapom Kapric.


Pred publiku sa Srebrenim štitom
Klapa Kapric je osnovana u rujnu 2011. godine u Zadru. Klapa je 2018. izdala prvi nosač zvuka pod nazivom »Zapivala tica mala«. Glazbeni voditelj je Stjepana Lukašević a članovi klape: Stjepana Lukašević (1. sopran), Ana Zubčić i Marija Kutija (2. soprani), Tea Šegić i Martine Galošić (1. alti), Ana Bukvić i Jelena Zore (2. alti).
Dosad su imale brojne zapažene javne nastupe od kojih izdvajamo 2012. godine kad je sudjelovala na Večeri debitantskih klapa Omiškog festivala, te međunarodnom natjecanju zborova u Petrinji na kojem je u kategoriji folklorne glazbe osvojila srebro. Isto tako, u ožujku 2013.godine klapa Kapric je osvojila treću nagradu žirija na natjecanju studentskih klapa u Zagrebu te se 2013. godine plasira u finale Omiškog festivala gdje osvaja Srebrni leut – drugu nagradu publike. Na festivalu dalmatinskih klapa ‘’Školjka’’ Pakoštane 2013. klapa osvaja srebro. Sudionice su završnica ženskih klapa na 49. i jubilarnom 50. festivalu dalmatinskih klapa 2015. i 2016. godine.
Na završnoj večeri ženskih klapa prošlogodišnjeg 54. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2020. osvojile su Srebrni štit s povijesnim grbom Grada Omiša – druga nagrada stručnog povjerenstva. 




Oželanda iz Zagreba najbolja debitantska klapa
Na Večeri klapa debitanata kojom su započela događanja na jubilarnom 55. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš sudjelovale su tek četiri klape: muške klape Grga iz Posušja i i Spalatos iz Splita, te ženske klape Mindula iz Okruga Gornjeg i Oželanda iz Zagreba. Razlog manjeg broja debitanata vjerojatno treba tražiti u epidemiološkoj situaciji koja je posljednje dvije godine uvelike promijenila naše živote.
Stručni žiri u sastavu: umjetnički ravnatelj FDK Dušan Šarac, prof. Velebit Veršić i radijski voditelj Eduard Gracin, jednoglasno je najuspješnijom klapom proglasio mlade djevojke iz klape Oželanda iz Zagreba.


Večer novih skladbi pjesmi »Vo su dica moje dice«
Živko Ključe je autor glazbe, a Bruno Vučković teksta pobjedničke skladbe »Vo su dica moje dice« koju je izvela muška klapa Pinguentum iz Buzeta na Večeri novih skladbi jubilarnog 55. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Time su zavrijedili zlatnu plaketu kao autori najuspješnije nove skladbe.
Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Vicku Dragojeviću autoru glazbe i Pjeru Miriću stihova za skladbu »Onu jubav« u izvedbi ženske klape Figurin iz Zagreba, dok su treće mjesto po ocjenama stručnog povjerenstva pripalo Krešimiru Magdiću za skladbu »Naš čovo« na stihove Silvija S. Kranjčevića u izvedbi muške klape Bunari iz Vodica.
Publika je najviše svojih glasova dala autoru glazbe Jasminku Šetki i autorici stihova Ružani Kovač za skladbu »Posteju sad nek prostru ti zvizde« u izvedbi muške klape Pasika iz Kostanja kod Omiša.