Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

28. izdanje Raspivanog Bibinja

Autor: Katina Vrsaljko

28.07.2008. 22:00
28. izdanje Raspivanog Bibinja


Najpoznatiji klapski događaj u Zadarskoj županiji Raspivano Bibinje, ove godine će se održati u subotu, 9. kolovoza na Trgu sri Sela u Bibinjama, u organizaciji Općine Bibinje i TZO Bibinje. Uoči susreta klapa na Obali bibinjski iseljenikov bit će otkriven spomenik moru, a večer će završiti, uvijek veselom, ribarskom feštom.
Kako doznajemo od Nina Šimunića, načelnika Općine Bibinje, ovaj festival se ove godine održava 28. put, a prvi put je održan 1976. godine, što ga čini najstarijim festivalom u Zadarskoj županiji.
– Raspivano Bibinje je susret bez natjecateljskog karaktera na kojem se okupljaju sve renomirane muške i ženske klape iz čitave Hrvatske. Na susretu redovito nastupaju sudionici ili pobjednici najvažnijeg klapskog događaja, Omiškog festivala. Tako su ove godine od deset klapa koje nastupaju na Raspivanom Bibinju čak tri bile u finalu Omiša. To je domaća ženska klapa Garofuli iz Bibinja, te dvije muške klape Bunari iz Vodica i Brodarica iz Šibenika, otkriva Šimunić.
Osim ove tri klape, na susretu će zapjevati i klapa Volosko iz Opatije, Anima Maris iz Zadra, Solin iz Solina, klape Filip Dević i Versi iz Splita te klape Bibanum i Bibinje iz Bibinja. Kao posebni gosti na susretu klapa najavljeni su Ante Sikirić, bibinjski pučki pjesnik i pjesnik Zvonimir Sutlović iz Iža.
Sikirić je i član organizacijskog odbora, a još jedna posebnost njegove uloge na ovom festivalu uklesana je na kamenom spomeniku koji će biti otkriven uoči susreta. Naime, Sikirić je napisao pjesmu Ako zaspem probudi me, more, koja će biti uklesana na dvije strane spomenika – na engleskom na strani koja je okrenuta prema Zadru i na dijalektu na strani prema Bibinju. Pjesmu inače izvodi Davor Pekota, a izvest će je i u Bibinju prilikom svečanog otkrivanja spomenika.
– Pjesma je nastala u desetak minuta stoga sam ugodno iznenađen i sretan što je žiri odabrao baš nju. Čak i prijevod pjesme na engleski dosta dobro zvuči, zadovoljan je Sikirić.
Spomenik moru je djelo akademskog kipara Petra Dolića i sastavni je dio nove šetnice. Radi se o masivnom kamenu u obliku vala nošenog burom, a visok je tri metra.
Tog dana će Bibinje zaista biti raspivano – pjesma uz spomenik moru, pjesma uz vrhunske klape te pjesma do jutra uz grupu Quatrosi na ribarskoj noći. Da gosti od pjevanja puno ne ogladne, pobrinut će se domaćini te im pripremiti delicije iz mediteranske i dalmatinske kuhinje. Organizatori su sigurni da će ovi događaji biti dobitna kombinacija, te da će se urezati u sjećanje kako domaćim ljudima, tako i turistima.


U petak Večer folklora
Pjesma, ples i očuvanje tradicije bit će na djelu u Bibnjama i ovaj  petak. U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ivan Goran  Kovačić iz Bibinja, Turističke zajednice Općine Bibinje i Općine  Bibinje u petak će se na Trgu sri Sela peti put održati Večer folklora.  Program će započeti u 21 sat, a nastupat će KUD Komaštre iz  Ogorja, Hrvatsko koljnofsko društvo, gradiščanski Hrvati iz  Mađarske, zatim KUD Gradina iz Polače, Radovin iz Radovina,  Kveštura iz Dikla i domaći KUD Ivan Goran Kovačić.