Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Eksplantacija organa moguća samo za vrijeme moždane smrti

Autor:

28.07.2008. 22:00


Organi za transplataciju se mogu uzimati samo kod osoba kod kojih je dokazana moždana smrt, ali imaju kucajuće srce. To je dijagnoza koja se dokazuje kliničkim pregledom, te se potvrđuje instrumentalnim testom i to s komisijom od najmanje dva člana, pojašnjava dr. Nada Ninčević
Kada je i nakon dugotrajnog liječenja teško oboljeloj osobi nemoguće spasiti život postoji transplatacijska medicina, metoda liječenja presađivanjem organa koja se i kod nas sve više razvija. No, unatoč sve većoj informiranosti građana i razvoja svijesti o važnosti darivanja organa nakon smrti, još uvijek dolazi do nesporazuma proizašlih iz nedovoljne upućenosti.
Nitko nas nije kontaktirao
Stoga smo se i ovih dana susreli s takvim primjerom, a vezan je konkretno za slučaj prošlog tjedna tragično preminulog mladića Ante Milina čiji su roditelji nakon njegove smrti željeli donirati organe, no kako tvrde, nitko iz bolnice ih nije kontaktirao niti im ponudio tu opciju.
– Od prometne nesreće do utvrđivanja smrti prošlo je nekoliko sati i mislim da su nas u tom vremenu mogli kontaktirati. Znam koliko ljudi čeka na organe i razočarana sam što nam nije pružena mogućnost da pomognemo, kazala je Klaudija Milin, majka pokojnog Ante, koja iako svjesna važnosti darivanja organa i u silnoj želji za pomoć i spašavanjem barem jednog života onih od kojih mnogi svakodnevno umiru upravo dok čekaju na organe, nije svijesna da ipak nije riječ o tako jednostavnom zahvatu kao što se čini.
Naime, kako doznajemo u zadarskoj Općoj bolnici, konkretno u ovom slučaju nije utvrđena moždana smrt za vrijeme koje se jedino može izvršiti eksplantacija organa.
– Organi za transplataciju se mogu uzimati samo kod osoba kod kojih je dokazana moždana smrt, ali imaju kucajuće srce. To je dijagnoza koja se dokazuje kliničkim pregledom, te se potvrđuje instrumentalnim testom i to s komisijom od najmanje dva člana.
Nije bilo vremena
S obzirom na to riječ je o veoma dugotrajnoj proceduri koja traje i po nekoliko sati, a za koju kod mladog Ante Milina nažalost nije bilo vremena, pojašnjava dr. Nada Ninčević, transplatacijska koordinatorica u zadarskoj Općoj bolnici, istaknuvši kako s obzirom da mogućnost eksplantacije svi priželjkuju, uvijek žalosno ako to nije moguće. 
Naime, potvrda o smrti odražava trenutak kada su kod bolesnika zadovoljeni kriteriji moždane smrti, a ne trenutak kada je došlo do prekida funkcije pluća i kucanja srca. U tom trenutku nema više održavanja života nego samo održavanja organa u funkciji, zbog čega je moguće organe eksplantirati.
Inače, nakon utvrđivanja moždane smrti, iako to po Zakonu nije propisano, zadarska Opća bolnica redovito traži suglasnost rodbine za eksplantaciju organa i ako obitelj ne pristane, osoba kod koje je nastupila moždana smrt, isključuje se s aparata. Također potencijalni donor nije dobno ograničen, a o uzimanju organa odlučuje transplantacijski tim na osnovu nalaza.
U slučaju kada obitelj dade pristanak za uzimanje organa, odmah se pristupa eksplantaciji. Organ se zatim ispere od krvi i pohrani u specijalne posude te nakon slanja uzorka tkiva, šalje u transplantacijski centar, nakon čega referalni centar za tipizaciju tkiva traži primatelja.
Kada se 2004. godine u zadarskoj Općoj bolnici započelo s eksplantacijom organa godišnje je bilo četiri donora, a do danas se taj broj popeo na šest.