Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nepobjedivi Mladen Utković pobjednik utrke u kaićima

Autor: Velimir Brkić

28.07.2008. 22:00
Nepobjedivi Mladen Utković pobjednik utrke u kaićima

Foto: Vedran SITNICA



Svako mjesto svoju feštu ima, ali onakvu kakvu je u nedjelju doživjelo mjesto Vrsi, najmlađe općinsko središte u Hrvatskoj, teško je ponoviti. Više od 7.000 posjetitelja, što domaćih, što turista, okupilo se na velikoj fešti.
Ribarsku feštu je uz pokroviteljstvo Općine Vrsi organizirala općinska Turistička zajednica s predsjednicom, općinskom načelnicom Sandrom Vukić.
Bogati zabavni program započeo je bacanjem lopti, koje su među brojno mnoštvo bacili zrakoplovci iz Aerokluba Zadar. Najsretniji će za nagradu moći besplatno skakati padobranom iz zrakoplova. Nakon bacanja lopti, KUD-ovi Sv. Lovre iz Vrsi i Sloga iz Sikirevaca okupljenima su pokazali stare običaje, plesove i pjesme svog kraja.
I ove godine je organizirana utrka kaića na tisuću metara, gdje je, kao i uvijek u Vrsima, pobjednik bio nepobjedivi Mladen Utković.
U stanci programa na pozornici su organizirane recitacije u kojima su sudjelovali Erika Vukić, Mareta Predovan, Leonardo Božić, Dragica Kotlar, Gabrijel Božić, Marija Perinić Matonkova i drugi.
Posjetitelji su mogli vidjeti spektakularnu “Vršku alku”, koja se nigdje osim u Vrsima ne izvodi na ovakav način. Natjecatelji gađaju alku koja visi na četiri metra visine iznad površine mora te vožnjom u drvenom kaiću u punoj brzini moraju ostvariti što bolji pogodak, po mogućnosti “u sridu”. Usprkos višestrukom pripetavanju, prvo mjesto su podijelili branitelji naslova Ivica Perinić Šutak na penti i Andrija Maraš kao alkar te Dragan Perinić Čičak i Milan Jordan. I ove godine je održano natjecanje u skakanju “u vrići” i nošenje “kabla” s vodom na glavi.
U potezanju konopa pečeni odojak je po treći put otišao u ruke Zemuničana koji su uvjerljivo pobijedili ekipu Vrsi Mulo. Potezanje konopa održalo se u moru, tako da su se Zamuničani, osim na suhom, pokazali i kao vični potezači u moru.
Vrhunac je vrška ribarska fešta doživjela na svićarenju, u natjecanju ribara na sviću, gdje su umjesto ribe ostima “lovili” naranče. Uz koreografiju pripremljenu u povodu dolaska svićara, posjetitelji su mogli vidjeti veliku bakljadu i vatromet na moru, gdje su svićari došli u pratnji osvijetljene jedrilice. Voditelj programa bio je Ivica Perinić Giovanni, a sve nazočne je zabavljala grupa Rockatansky bend.
Ribarska večer je završila nastupom trbušne plesačice Lede iz Rijeke, izborom miss večeri i vatrometom. Za vrijeme fešte organizirane su i brojne nagradne igre, a najsretniji su kući otišli s vrijednim nagradama.