Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Poraz koji budi nadu

Autor: Drago Bajković

28.07.2008. 22:00
Poraz koji budi nadu

Foto: Vedran SITNICA



Zadar će navjerojatnije igrati s jednim napadačem i jednom ili dvije polušpice ovisno gdje i protiv koga igra. Recept je to koji je u prošloj sezoni itekako palio i logično je da se nastavi istim smjerom.
Zadrani ipak nisu uspjeli ostati neporaženi na otvaranju novog prvenstva, zgoditkom Ibričića Hajduk je na Poljudu uknjižio sva tri boda, dok se momčad sa Stanova morala zadovoljiti minimalnim porazom. Istini za volju malo je bilo optimista prije odlaska Zdarana put Splita, većina bi se već tada zadovoljila s ovakvim porazom. Ipak na kraju nije ugodno kada u 86. minuti primiš zgoditak i izgubiš bod koji bi u ovome trenutku bio velik kao kuća. Međutim, ako se po jutru dan poznaje bez obzira na poraz Zadar, barem za sada, ima razloga za optimizam. Pitanje je samo hoće li taj optimizam uspjeti igrači Dalibora Zebića pretočiti u konkretne učinke na travnjaku i ono što je najvažnije – bodove.
O utakmici u Splitu već je većina stvari napisana i izrečena. Hajduk nije odigrao ništa posebno, čak je bio i lošiji nego što se očekivalo. Zadrani su se shodno najavama predstavili u zatvorenijoj varijanti s intencijom prijetnje iz kontranapada. Dvaput su Zadrani mogli poentirati, jednom je veliku priliku propustio Marin Tomasov, najveći potencijal Zadrove momčadi kojeg već svi vide u dresu “bilih”, a drugi put su se Pandža i Subašić loše razumjeli pa je lopta svoj put završila na vratnici. Što se tiče sastava i igre Zebićeve momčadi čini se da se ništa spektakularno u odnosu na prošlu sezonu neće dogoditi. Zadar će navjerojatnije igrati s jednim napadačem i jednom ili dvije polušpice ovisno gdje i protiv koga igra. Recept je to koji je u prošloj sezoni itekako palio i logično je da se nastavi istim smjerom. Treba jedino naglasiti da na vratima više nema Danijela Subašića koji je puno puta u prošloj sezoni spašavao svoju momčad. Ne sumnjamo da će u Ježini i Vukoviću dobiti dostojne zamjene, ali ipak u ovome trenutku treba im iskustva da dostignu njegovu razinu. Najveći upitnik je Želimir Terkeš, prošlogodišnji prvi strijelac Prve HNL koji je u Splitu ušao u igru tek u drugom dijelu susreta. Kao što je poznato Terkeš je već dugo na izlaznim vratima očekujući transfer u inozemstvo i teško je za očekivati da Zadar na njega može računati u ovoj sezoni. A bez Terkeša i Subašića, po gruboj procjeni, Zadar je barem 20 posto slabiji. Hoće li ili ne Zadar posegnuti za nekim napadačem otvoreno je pitanje, logika govori da bi to bilo neophodno ako Terkeš ode.
U sljedećem kolu Zadar putuje u Koprivnicu. Slaven Belupo je u prvom kolu izvukao bod u Vinkovcima čime su ispunili zacrtani cilj. Protiv Zadra zasigurno računaju na tri boda i Zebićevoj momčadi neće biti lako ostvariti pozitivan rezultat. U Stanovima vjeruju da mogu ponoviti igru iz Splita s dodatkom da budu još konkretniji pred suparničkim vratima te da nije nemoguća misija iz Kprivnice donijeti barem jedan bod. Pitanje je i koliko će za dvoboj sa Slaven Belupom biti spreman Dragan Župan koji je još nedovoljno oporavljen nakon ozljede. U Splitzu je u igru ušao u 56. mionuti, a zna se da s pravim Županom Zadra djeluje puno opasniji.
Što se tiče prvoga kola koje je iza nas većih iznenađenja nije bilo. Hajduk I dinamo su teško, ali ipak stigli do prvih pobjeda. Varteks je na svom terenu svladao Zagreb, a najveće iznenađenje napravio je Šibenik pobjedom u Zaprešiću. Novi prvoligaš Croatia iz Sesveta remizirala je u Velikoj s Osijekom. Još je rano za prognoze i ocjene snage pojedinih momčadi, već nakon sljedećeg kola ipak će se moći dati realnija ocjena. Nadajmo se da će ona Zadrova biti pozitivna.