Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U finalu Omiša samo jedna muška klapa iz Zadarske županije

Autor: Dragana Glavočić

28.07.2009. 22:00
U finalu Omiša samo jedna muška klapa iz Zadarske županije

Foto: Velimir BRKIĆ



– “Cantus” postoji 10 godina, a osnovao ju je doajen klapske glazbe, Ljubo Stipišić-Delmata koji je kratko vrijeme vodio klapu i postavio čvrste temelje daljnjeg rada. Na inicijativu ondašnjeg načelnika Općine Sv. Filip i Jakov gospodina Mirka Đinđića održana je audicija za mušku klapu i od tada smo gotovo u istom sastavu, pripovijeda Igor Cecić, voditelj klape Cantus
Na ovogodišnjem drugom po redu natjecanju dalmatinskih klapa Zadarske i Šibensko-kninske županije “Školjka 2009.” Zlatnu plaketu i Grand prix osvojila je muška klapa “Cantus” iz Sv. Filipa i Jakova. Na nedavno održanoj polufinalnoj večeri 43. Omiškog festivala klapa Cantus je ušla u finale među 12 najboljih muških klapa u Hrvatskoj.
– Zadovoljni smo i ponosni nastupom u Omišu kao jedina muška klapa iz Zadarske županije, naročito zbog vrlo oštre konkurencije, a iz zbog toga što smo prvi put u finalu. Prošle godine smo bili predzadnji u polufinalu, a ovogodišnji uspjeh je potvrda rada i ozbiljnijeg pristupa, kažu članovi klape.
Osnovao ih Delmata
O svojim počecima i o svom radu progovorili su članovi klape.
– “Cantus” postoji 10 godina, a osnovao ju je doajen klapske glazbe, Ljubo Stipišić-Delmata koji je kratko vrijeme vodio klapu te je postavio čvrste temelje daljnjeg rada. Na inicijativu ondašnjeg načelnika Općine Sv. Filip i Jakov gospodina Mirka Đinđića održana je audicija za mušku klapu i od tada smo gotovo u istom sastavu, pripovijeda Igor Cecić, voditelj klape Cantus. Zanimljivo je da se članovi klape poznaju još od vrtićkog uzrasta te su zajedno odrastali.
U klapi Cantus pjeva deset zaljubljenika u dalmatinsku pjesmu. To su prvi tenor Lovre Eškinja, koji je ujedno i prvi tenor klape Intrade, drugi tenori Ante Brzić, Ante Mrvičić i Marin Eškinja, baritoni Ivan Petrina i Zvonimir Dražović, basovi Šime Petrina, Mate Baričić, Josip Uranija i Petar Markić.
Unatoč četverogodišnjoj krizi pri promjeni vlasti, kad općinska vlast u tadašnjem sastavu nije imala sluha za financijsku potporu klapi, klapa se održala. U to vrijeme privremeni voditelj klape bio je Josip Uranija koji je, kako kažu članovi klape, ostavio značajni trag u životu Cantusa. Godine 2005. vodstvo klape preuzela je Magdalena Miočić, a kratako vrijeme voditelj je bio i Tomislav Košta.
Općina osigurala prostor
Tijekom desetogodišnjeg djelovanja filipjanska klapa Cantus je, prije svega zahvaljujući velikoj ljubavi prema klapskoj pjesmi, minimalnim promjenama u sastavu pjevača i redovitom radu ostvarila zapažene rezultate na smotrama, festivalima i koncertima.
– Godine 2000. debitirali smo na festivalu klapa u Omišu i osvojili, na naše veliko iznenađenje, sedmo mjesto. Ukupno smo na omiškom festivalu nastupili četiri puta pa i ove godine. Prošle godine na festivalu “Školjka” osvojili smo drugo mjesto. Inače, godišnje imamo tridesetak nastupa na raznim smotrama. Moram naglasiti da smo ostvarili dobru suradnju s Vinkom Cocom, Đanijem Maršanom, Emilijom Kokić, Harijem Rončevićem i Tedijem Spalatom, kazao je Cecić.
Kaže se da se iza svakog uspješnog muškarca krije uspješna žena, tako i Filipjanci kažu da iza njih stoji podrška njihovih supruga, ali i obitelji. Inače članovi Cantusa pohvalili su nam se da je u klapi rođeno desetoro djece, a još dvoje ih je na putu.
Općina je dodijelila prostor u središtu mjesta gdje članovi mogu redovito vježbati. Premda prostor nije raskošan, kažu nam članovi Cantusa da je za njih kao hotel “Hilton” te da su vrlo zadovoljni.
– Mnoge klape vježbaju po kućama, a mi ipak imamo svoj prostor gdje se okupljamo, družimo i vježbamo, dodao je Pere Markić, jedan od članova Cantusa. Mada je iza njih cijelo jedno desetljeće rada, Cantus još uvijek nema svoj nosač zvuka.
Svađe kao u sapunicama
– Želimo i mi, poput mnogih drugih klapa, snimiti kvalitetan CD. Nadam se da će nam u realizaciji tog plana stići pomoć od svih onih koji podržavaju naš rad i vole klapsku pjesmu, kazao je Cecić.
Na pitanje o tome može li klapska pjesma konkurirati sve prisutnijem primitivizmu narodnjačkog trenda, članovi klape odgovaraju da je o tome bespredmetno razgovarati jer klapska pjesma ima svoju publiku, tradiciju, kvalitetu i živi u srcu naroda, a to što se javljaju neki koji vole pomodarstvo i komercijalizaciju ide na njihovu dušu. “Kad ih već doma nisu odgojili, ni klapa ih neće preodgajati”.
Iako su gotovo cijeli život zajedno i poznaju se “u dušu”, članovi Cantusa kažu da uvijek nađu vremena i za rješavanje nesuglasica.
– Svađamo se kao u sapunicama. Naše svađe ne tiču se pjevanja, ali zato se prepiremo oko privatnih stvari. Tako me je nedavno kolega iz klape zamolio da mu pomognem vaditi krumpire iz zemlje u podne. Koji pametan čovjek bi po ovom zvizdanu otišao raditi na zemlji, pita se kroz smijeh jedan od članova Cantusa.
Prostor za još jednu klapu
Naši sugovornici kazali su nam da je Sv. Filip i Jakov mjesto velikog glazbenog potencijala te da bi se zasigurno mogla oformiti još jedna muška klapa. Zanimljivo je da prije nego je klapa Cantus osnovana, u Sv. Filipu i Jakovu djelovala je muška klapa Pristan, što je stari naziv za Sv. Filip i Jakov. Početkom Domovinskog rata klapa se ugasila te narednih desetak godina Sv. Filip i Jakov nije imao ni jednu mušku klapu, već je tu nekoliko godina djelovala ženska klapa Viola.
Sv. Filip i Jakov gaji dugu tradiciju susreta klapa te ove godine, 14. kolovoza organizira 17. susret klapa. Domaćin i jedan od glavnih organizatora je klapa Cantus.
– U našem je mjestu atmosfera kao i u Omišu gdje svako dijete ima “uho” za prepoznati kvalitetu klapskog pjevanja. Zato nam je najveća radost, ali i obveza nastupati pred domaćom publikom. Koliko god znaju pohvaliti kad je nešto dobro tako nas i bez ustezanja kritiziraju zbog svake greške koja se čuje, dodao je jedan od članova Cantusa.
Ciljeve koje je Cantus stavio pred sebe je svakako podići i očuvati visoki standard klapskog pjevanja, nastaviti dobru suradnju s ostalim klapama Zadarske županije i šire, poduprijeti i kulturno obogatiti Sv. Filip i Jakov te dalje razvijati zajedništvo unutar klape.


Zaradu ostavljaju u konobi


O zaradi naši sugovornicu kažu da su oni jedina klapa koja sve što zaradi odmah i potroši.
– Mi nismo kao i druge klape koje mogu živjeti od “gaža”. Svu zaradu mi ostavimo u obližnjoj konobi nakon nastupa, kažu kroz smijeh Filipjanci.