Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Napeti mir na sjeveru Kosova

28.07.2011. 22:00
Napeti mir na sjeveru Kosova


Na zahtjev Srbije, a uz golemu diplomatsku pomoć Rusije i Kine, za jučer popodne po lokalnom vremenu zakazane su konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a o prilikama na Kosovu iza zatvorenih vrata
Snage KFOR-a u potpunosti nadziru situaciju na sjeveru Kosova, gdje je poslije sedam godina prividnog mira došlo do otvorenog sukoba Albanaca i Srba, nakon što su kosovski specijalci odlučili preuzeti kontrolu nad dva granična prijelaza na teritoriju pod kontrolom Srba.
Američki vojnici u sklopu sila KFOR-a na Kosovu preuzele su nadzor nad graničnim prijelazom Jarinje, kojeg su prethodnu noć zapalili srpski huligani, dok njemački vojnici KFOR-a kontroliraju prijelaz Brnjak. Slovenska satnija u sklopu KFOR-a koja je upućena na krizno područje nadzire mostove na Ibru, koji povezuju srpski i albanski dio Kosovske Mitrovice.
Sporni granični prijelazi otvoreni su za promet, ali samo osobnih vozila, i to na osobnu odgovornost. Pripadnici KFOR-a detaljno pregledavaju svako vozilo, tražeći oružje i zabranjena sredstva. Za kamione promet je zabranjen.
Srbi dežurali na cestama
Do najnovije eskalacije nasilja na Kosovu došlo je kada su jedinice specijalne policije iz Prištine krenule preuzeti kontrolu nad dvama graničnim prijelazima na sjeveru Kosova. Prijelazi Jarinje i Brnjak oglušili su se na nedavnu odluku Prištine o zabrani uvoza roba iz Srbije, koja je uslijedila kao odgovor na raniju odluku Beograda o nepriznavanju žiga kosovske carine, koja je pak zaustavila kosovski izvoz u Srbiju.
Iako jučer nije bilo sukoba i nasilja, napetost se osjeća na svakom koraku. Premda su kosovski policijski specijalci, koji su sudjelovali u zauzimanju dvaju graničnih prijelaza, povučeni u Prištinu, lokalni Srbi i dalje su nepovjerljivi, sumnjajući da su na granične prijelaze umjesto policajaca i carinika srpske narodnosti poslani Albanci. Zbog toga su Srbi i jučer dežurali na cestama koje vode do prijelaza.
Unatoč kritikama kojima je dočekana akcija kosovskih specijalaca u Bruxellesu, koji je oštro osudio nasilje na Kosovu, kosovski premijer Hashim Thaci i jučer je s izvanredne sjednice kosovskog parlamenta poručio kako će kosovske vlasti “po svaku cijenu” uspostaviti teritorijalnu cjelovitost i vladavinu kosovskih zakona i na sjeveru Kosova. Iako je Kosovo još u veljači 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, na sjeveru Kosova, na područjima sa srpskom većinom, ne provode se kosovski, već srpski zakoni.
Thaci optužio Beograd
Thaci je također optužio Beograd da stoji iza huligana koji su u srijedu uvečer zapalili Jarinje, obećavajući da se kosovske vlasti neće povući sa sjevera Kosova, jer je riječ o kosovskoj državi.
Srpski ministar za Kosovo Goran Bogdanović odbacio je Thacijeve optužbe, uvjeravajući da Srbija pokušava smiriti prilike na sjeveru Kosova. Ranije je paljenje graničnog prijelaza i novi val nasilja na sjeveru Kosova osudio i srpski predsjednik Boris Tadić.
Sukob na Kosovu stigao je i do Ujedinjenih naroda. Na zahtjev Srbije, a uz golemu diplomatsku pomoć Rusije i Kine, za jučer popodne po lokalnom vremenu zakazane su konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a o prilikama na Kosovu iza zatvorenih vrata. Srbija je inzistirala na otvorenoj sjednici, no zapadne članice UN-a, koje su bile protiv bilo kakve izvanredne rasprave o Kosovu prije redovitog zasjedanja u kolovozu, pristale su na zasjedanje, ali iza zatvorenih vrata.