Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SDSS i male manjine gube povlašteni status

28.07.2011. 22:00
SDSS i male manjine gube povlašteni status


Manjine do 1,5 posto stanovništva izgubit će dvostruko pravo glasa, što Srbi nisu imali, a SDSS više neće imati sigurna tri mjesta u Saboru
Ustavni sud danas će raspravljati i po više naznaka i srušiti zakonodavno rješenje o načinu izbora zastupnika nacionalnih manjina u Sabor. Ukine li doista Ustavni sud rješenja iz novog izbornog zakonodavstva, pripadnici nacionalnih manjina morat će svoje zastupnike birati po starom zakonu, izjašnjavajući se na izbornim mjestima žele li glasati za opće liste ili za liste nacionalnih manjina.
Više udruga, političkih stranaka i pojedinaca, među kojima su i Hrvatski helsinški odbor, Srpski demokratski forum i GONG, tražili su još u veljači ove godine od Ustavnog suda da proglasi neustavnim set zakonskih rješenja po kojima birači tzv. malih manjina dobivaju dvostruko pravo glasa, dok birači srpske nacionalnosti nemaju takvo pravo, ali imaju zajamčena tri saborska zastupnika. Posebno sporan dio izbornog zakonodavstva o kojem će se sutra, najvjerojatnije negativno, očitovati Ustavni sud odnosi se na odredbe po kojima stranka srpskog predznaka, koja na izborima osvoji relativnu većinu, dobiva sve pripadajuće zastupnike za srpsku nacionalnu manjinu. Takva odredba vidno stavlja u povlašten položaj danas najjaču srpsku stranku u Hrvatskoj – SDSS.
U travnju ove godine održana je savjetodavna sjednica Ustavnog suda, te je sud dodatno zatražio pravna mišljenja s četiri katedre Ustavnog prava u Hrvatskoj – većina sudionika rasprave, izuzev Milorada Pupovca, Furija Radina i Vladimira Šeksa – zastupala je stajalište da su sporne zakonske odredbe upitno ustavne, dok su pravni stručnjaci jednoglasno ocijenili da je riječ o neustavnim odredbama. Prekršene su, po stavovima stručnjaka koje će danas najvjerojatnije usvojiti i Ustavni sud, prije svega ustavne odredbe o jednakosti i ravnopravnosti pripadnika različitih nacionalnih manjina, a potom i odredbe kojima se štiti fer utakmica na parlamentarnim izborima.
Predsjednica suda Jasna Omejec tad je naglasila kako će sud, ocjenjujući tu materiju, uvažiti preporuke Venecijanske komisije. A Venecijanska komisija je vrlo jasna. U svojim javnim preporukama još iz 2008. godine, komisija je navela da se od demokratskog načela “jedan čovjek, jedan glas” može odstupati samo u iznimnim situacijama kad nije moguće drugačije osigurati zastupljenost manjina u parlamentu. Budući da je na prošlim izborima u Sabor s općih stranačkih lista izabrano nekoliko zastupnika koji su pripadnici različitih manjina, dio Ustavnih sudaca smatra kako bi trebalo razmotriti ukidanje bilo kakvog posebnog biračkog prava manjina. A zaštitu pritom osigurati drugim institucijama.
 


Presudna preporuka


Venecijanska komisija je 2001. godine upozorila Rumunjsku da ne smije zakonski dati povlašten položaj jednoj organizaciji unutar neke manjine. Upravo bi ta preporuka mogla biti presudna za procjenu kako je ustavno sporan povlašten položaj SDSS-a u izbornom zakonu, odnosno Srpskog narodnog vijeća koje prema Ustavnom zakonu o pravima manjina jedino obavlja funkciju Koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine.