Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U hostelu preko 200 mladih iz cijelog svijeta

28.07.2011. 22:00
U hostelu preko 200 mladih iz cijelog svijeta


Dolaze nam Australci u grupi od 30-ak preko agencije iz Londona, a borave isključivo u Dubrovniku i Zadru, na što Zadar uistinu može biti ponosan, kaže Batur, ističući da u strukturi gostiju prednjače Francuzi i Australci te individualni gosti iz SAD-a, Kanade, Španjolske…


Nakon posljednje faze rekonstrukcije, opsežnog uređenja koje je završeno u svibnju, zadarski je  Omladinski hostel trenutačno u špici prve turističke  sezone u svom novom ruhu.  Podsjetimo, naime, da je rekonstrukcija zadarskog hostela započela još 2003. godine, a ova posljednja je bila  zapravo treća faza rekonstrukcije, u koju je uloženo  više od milijun kuna.
Sobe za invalide
Ovogodišnju je turističku  sezonu hostel tako dočekao  uređenim dvorištem, koje je  konačno otvoreno, jer uklonjeni su visoki zidovi koji su  ranije zaklanjali pogled, a  samo je dvorište “presvučeno” novim pločama,  uređeni su zidići i jarule.  Uređena je i upravna zgrada,  promijenjeno je cijelo krovište, izmijenjene su sve instalacije. Iako je hostel nekada raspolagao s ukupno  308 soba, ovom posljednjom  fazom rekonstrukcije, kapacitet je smanjen za 13 soba,  ali u  korist podizanja standarda. Najvećim postignućem, pak, smatraju se  nove četiri sobe u prizemlju,  svaka s po tri kreveta, a koje  su namijenjene invalidima i  zahvaljujući kojima je zadarski hostel sada jedini u  Hrvatskoj potpuno prilagođen invalidima. Omladinski hostel Zadar danas tako  raspolaže sa 295 uređenih  kreveta u sobama s vlastitim  sanitarijama, a preostalo je  tek 90 kreveta u sobama sa  zajedničkim sanitarnim čvorovima. Kako ističe Irena  Batur, direktorica zadarskog  Omladinskog hostela, unatoč uređenju ovogodišnja je  sezona još na razini prošlogodišnje, no zadovoljni gosti  znače da se ulaganje u  uređenje isplatilo.
– Rekla bih da je sezona za  sad na razini prošlogodišnje.  Lipanj je, pak, bio jako dobar, čak i bolji od lanjskog, a  najveće iznenađenje u lipnju  bili su domaći gosti kojih je  bilo puno više nego prije.  Time smo jako zadovoljni,  jer konačno su i naši ljudi  prepoznali vrijednost hostelskog turizma na čemu  smo jako dugo radili. Mislim  da je bolja promocija hostela  u Hrvatskoj, kao i samo  uređenje našeg hostela tome  najviše pridonijelo, kaže Batur, ističući da su najave za  kolovoz za sad jako dobre, a  rezultati u srpnju, u kojemu  je ostvareno oko 6 tisuća  noćenja, su na razini lanjskih.
Kada je riječ o novouređenim prostorima hostela  Batur vjeruje da su ipak  najveći doprinos sezoni dale  četiri novouređene sobe prilagođene osobama s invaliditetom, kao i uređeno  dvorište, kojim je hostel zapravo dobio jedan potpuno  novi sadržaj.
– Dvorište je sada jako  lijepo i primjećujemo da gosti uživaju u ovom ambijentu u kojem borave puno  duže nego prije. Zadržavaju  se ovdje tijekom dana, a  osobito navečer kada se radije zabavljaju u našem dvorištu nego da odlaze u kafiće  i klubove. Pritom posebno  mislim da mlade Australce,  koji u grupi od njih 30-ak  svake godine preko jedne  agencije iz Londona posjećuju Hrvatsku, a borave  isključivo u Dubrovniku i  Zadru, na što Zadar uistinu  može biti ponosan, kaže Batur, ističući da strukturu gostiju čine grupe turista među  kojima prednjače Francuzi i  Australci te individualni gosti iz cijelog svijeta, a ima ih  i iz SAD-a, Kanade, Španjolske…
Torta za gošću
To nisu, kako pojašnjava,  gosti koji dugo borave na  jednom mjestu, jer riječ je o  turistima na proputovanju,  a u hostelu se zadržavaju tek  jedan ili dva dana nakon  čega s naprtnjačama na  leđima odlaze dalje. Među  domaćim gostima prednjače, pak, školske ekskurzije te sportski klubovi koji  su u Zadru na pripremama,  a gdje usput i ljetuju pa se  jedino oni u hostelu zadržavaju duže, najčešće tjedan dana. Među novostima  koje direktorica pripisuje  novom ruhu hostela je i  mala promjena dosadašnje  strukture gostiju i to zbog  sve češćeg dolaska i obitelji s  malom djecom i to zahvaljujući sobama koje nemaju zajednički sanitarni  čvor.
– Moram priznati da mi se  nikako ne sviđaju predrasude koje, nažalost, još postoje prema našim gostima,  mladim ljudima koji s naprtnjačama i bez puno novaca obiđu cijeli svijet. Taj  profil gosta je podcijenjen,  jer ljudi ne znaju da su to  jako dobri i pristojni gosti  koji jako dobro troše, ali  troše promišljeno. Oni znaju  procijeniti na što vrijedi potrošiti, a na čemu treba štedjeti, priča Batur, navodeći da  se i zadarski Omladinski hostel trudi prilagoditi mladima, konstantno ih osluškuju kako bi doznali što  im treba.
– Znamo da su to mlade  osobe koje danas ne mogu  funkcionirati bez interneta  pa je u cijelom hostelu dostupna internetska mreža.  Isto tako, savjetujemo im  gdje mogu izaći, gdje se  mogu kupati… Trudimo se  pružiti im ono što žele, pa  sam tako, primjerice, prije  nekoliko dana slučajno doznala da jedna mlada gošća  ima rođendan i odlučila sam  je razveseliti. Kupila sam joj  tortu, a svi su joj djelatnici  čestitali, pustili glazbu i svi  zajedno su se cijelu večer  zabavljali. Mislim da zahvaljujući toj malog našoj  gesti ona nikad neće zaboraviti boravak u našem  hostelu, priča Batur, navodeći da je popunjenost tijekom sezone jako dobra, a  od ukupno 295 kreveta trenutačno ih je zauzeto preko  220 što, kada je hostelu  riječ, zapravo znači stopostotnu popunjenost, jer radi  se o višekrevetnim sobama.


Cijene noćenja




Cijena noćenja u Omladinskom hostelu ovisi o vrsti  smještaja te o periodu u godini. Tako se trenutačno kreveti iznajmljuju po sezonskim  cijenama, a po kojima polupansion za krevete sa zajedničkim sanitarnim čvorom  košta 120 kuna, dok krevet u  sobi s tušem i zahodom košta  147 kuna, a dvokrevetna soba  sa svojim sanitarnim čvorom  košta 174 kune. Po završetku  sezone, odnosno nakon 31.  kolovoza cijene se snizuju. Gosti koji su mlađi od 29 godina  plaćaju 50 posto jeftiniju boravišnu pristojbu.