Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ugrinić: Nedostaje nam grobnica, lijesova i pokojnika!

29.07.2019. 09:18
Ugrinić: Nedostaje nam grobnica, lijesova i pokojnika!


Sudeći prema izvješću direktora Nasada, čini se kako su u protekloj godini imali problema sa nedostatkom »robe«. Naime, u izvješću za proteklu godinu Lenko Ugrinić upozorava gradsku vlast na tri problema, od kojih su dva pomalo bizarna jer je riječ o manjku lijesova i pokojnika. Prvi se problem, prema izvješću, odnosi na ukidanje donacije Grada u iznosu od milijun kuna što su ga Nasadi ranije dobivali, drugi se odnosi na manjak grobnica koje su, kaže Ugrinić, njihova »roba, a treći je – manjak preuzetih pokojnika!
Upravo ovako stoji u izvješću Lenka Ugrinića koji će se ovoga utorka gradskim
vijećnicima požaliti kako su mu privatnici uzeli dio pokojnika, pa Nasadi za prošlu godinu u tom dijelu bilježe manjak prihoda. No, Ugrinić od gradonačelnika traži i hitno uređenje novog groblja u Crnom kako bi mogli prodavati svoju »robu«, kako u svom izvješću naziva grobnice.
Izgradnja groblja u Crnom
Naime, na idućoj sjednici Gradskog vijeća direktori gradskih tvrtki podnijet će izvješća o radu za proteklu godinu. Sudeći prema izvješću, direktor Nasada, Lenko Ugrinić, gradonačelniku će poslati otvorenu poruku o teškom stanju s grobnicama kojih stalno manjka.
Ugrinić tako navodi da projekt izgradnje Novog groblja u Crnom ide u pozitivnom smjeru, ali sama realizacija izgradnje grobnica, odnosno mogućnost ukopa na novom groblju još uvijek je daleka, a potreba za grobnim mjestima su stvarna, svakodnevna potreba.
– Zbog ozbiljne situacije u kojoj se nalazimo Grad Zadar treba hitno riješiti problem vezan za izgradnju novog gradskog groblja u Crnom, izgradnju grobnica na drugim grobljima (Kožino) ili otkup parcele na Gradskom groblju – poručuje Ugrinić gradonačelniku, uz jasno pojašnjenje kako su grobnice zapravo njihova »roba«:
«Grobnice su roba Nasada«
– Grobnice, osim što su nužna potreba građana Zadra, su i roba Nasada čijom prodajom jednim dijelom društvo podmiruje obveze prema dobavljačima: struja, voda, gorivo, strojevi itd. Zbog nemogućnosti prodaje robe (grobnica) od 2008. godine Grad Zadar je Nasadima omogućavao financijska sredstva u iznosu od 950.000,00 kuna s PDV-om. To su sredstva za pokriće izostanka dijela prihoda od prodaje grobnica. Od 01. 01. 2018. godine Grad Zadar ukida navedenu donaciju. Nasadima je ugrožena likvidnost, a gubitak se povećava jer Nasadi nisu u mogućnosti prodavati grobnice za ukop pokojnika do današnjeg dana zbog ograničenog broja – poručuje Ugrinić vijećnicima i gradonačelniku.
U nastavku izvješća, međutim, detaljno obrazlaže i o problemu lijesova kojih je, kao i grobnica, također nedostajalo:
«Nemamo pogrebne opreme«
– Isto tako, osim nemogućnosti prodaje grobnica, nakon raspisanog javnog natječaja za nabavu lijesova početkom godine, dvoje ponuditelja koji su se javili na natječaj međusobno ulažu žalbe na sve odluke Nasada koje su donesne na temelju Rješenja Državne komisije za provedbu postupka javne nabave. Dakle, postupak ne možemo okončati, odnosno ne možemo odabrati ponuditelja, sklopiti ugovor i naručivati robu.
Samim time što nemamo pogrebne opreme, odnosno lijesova, automatski je pao i promet vijenaca i cvijeća jer navedeno ide zajedno prilikom ugovaranja sprovoda – žali se Ugrinić, zaključujući u izvješću kako je »postupak završen i roba naručena u ožujku 2019. godine«.
U utorak ćemo znati hoće li Dukić išta odgovoriti Ugriniću ili će se pak problem izgradnje groblja u Crnom rješavati u neko dogledno vrijeme. U svakom slučaju, direktoru Nasada ne može se osporiti da ne piše zanimljive izvještaje.
 


»Privatni pogrebnici čekaju za mrtve parkirani ispred Patologije«


Ugrinić u izvješću upozorava na još jedan negativan trend u ovoj gradskoj tvrtci, a riječ je o smanjenju broja preuzetih pokojnika. Naime, pojašnjavajući kako je »ukupna realizacija trgovačke robe, vijenaca te usluga u 2018. godini na Gradskom groblju iznosila 2.377.718,76 kuna«, Ugrinić precizno obrazlaže i probleme oko »preuzimanja tijela pokojnika«:
– Ukupan broj pokojnika dovezenih na Gradsko groblje bio je 820, što uključuje
preuzimanje pokojnika na području grada, preuzimanje izvan grada te preuzimanje pokojnika od drugih pogrebnih tvrtki. Broj preuzetih pokojnika opada jer je u 2016. godini došlo do izmjene Zakona o pogrebničkoj djelatnosti kojim je utvrđen novi način poslovanja kod preuzimanja pokojnika s mjesta smrti i kod prijevoza, odnosno sad tu djelatnost mogu obavljati i ostali subjekti koji su registrirani za tu djelatnost – žali se Ugrinić, zaključujući u izvješću kako, zbog ukidanja odluke Grada da samo Nasadi mogu preuzimati tjela pokojnika na patologiji, »sada i svi privatni pogrebnici čekaju za mrtve parkirani ispred Odjela patologije«.