Na području Starigrada Paklenice boravi 5.500 gostiju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Očaravajuća priroda, aktivni odmor i outdoor događanja aduti su za dugu turističku sezonu
Od početka godine ostvareno je ukupno oko 170.000 noćenja, što je oko 64 posto prometa u istom razdoblju 2019. i oko 26 posto više nego 2020. U srpnju je dosad ostvareno oko 114.000 noćenja od čega su 78 posto noćenja stranih turista. To je oko 18 posto više nego protekle godine i oko 75 posto od noćenja ostvarenih u tom razdoblju 2019, kazala je Marjana Marasović, direktorica Turističke zajednice Općine Starigrad
Slika koja obećava izvrsne turističke rezultate

Sa svojim odličnim položajem podno Velebita, okružen nacionalnim parkovima i parkovima prirode Starigrad je mjesto s najdužom turističkom sezonom. Bogata ponuda kulturnog i prirodnog bogatstva svake godine privlači na tisuće turista koji se osim kupanja žele baviti i aktivnim turizmom.
- Trenutačno se na području destinacije nalazi oko 5.500 gostiju. Od početka godine do 27. srpnja je ostvareno ukupno oko 170.000 noćenja, što je oko 64 posto prometa u istom razdoblju 2019. i oko 26 posto više nego 2020., kazala je Marjana Marasović, direktorica Turističke zajednice Općine Starigrad.

Kombinacija kupališnog i planinskog turizma

Kombinacija planinskog turizma s kupališnim turizmom omogućava Starigradu najdužu sezonu koja počinje već oko Uskrsa, a postsezona traje sve do kraja listopada kada posljednji rekreativci iskušavaju svoju kondiciju na velebitskom kamenjaru.
- U srpnju je dosad ostvareno oko 114.000 noćenja od čega su 78 posto noćenja stranih turista. To je oko 18 posto više nego protekle godine i oko 75 posto od noćenja ostvarenih u tom razdoblju 2019., istaknula je Marasović.
U fascinantnom spoju planine Velebit i Jadranskog mora u ponudi su brojne aktivnosti u prirodi, aktivni odmor i outdoor događanja.
- Ako se želite baviti aktivnim turizmom Starigrad je nesumnjivo pravo mjesto. Na raspolaganju je preko 150 kilometara pješačkih staza na području NP Paklenica, penjačka zona u kanjonu Velike Paklenice s oko 400 uređenih penjačkih smjerova, MTB staze na širem području, obižnja rijeka Zrmanja sa svojim slapovima idealnim za rafting i kanuing, planinske ceste na Velebitu, špilje i drugo, nabraja Marasović.

Četiri nacionalna i dva parka prirode

Plaže na starigradskom području privlače hladovinom, opremljenošću, čistoćom i bistrinom mora. Nacionalni park Paklenica kao i Park prirode Velebit su svakako mjesta itekako poznata na turističkoj karti Europe.
- Okruženi smo prirodnim ljepotama pa je posjetiteljima moguće posjetiti četiri nacionalna parka i dva parka prirode, istaknula je Marasović.
Usluge vezane uz aktivni odmor su, kaže, iz dana u dan sve bolje, tako da na širem podvelebitskom području danas djeluje nekoliko specijaliziranih turističkih agencija koje nude razne sadržaje i doživljaje.
- Agencije između ostalog nude planinsko vođenje, biciklističke ture, vođenje kroz penjačke smjerove, ture morskim kajacima, foto safari izlete, posjete špiljama, rafting i kanuing izlete na Zrmanji, najam penjačke i druge opreme poput kajaka, bicikli i slično, od jednodnevnih izleta do višednevnih aranžmana sa uključenim outdoor aktivnostima, detaljna je Marasović.

Bogata kulturna baština

Tijekom proteklih godina dosta se radilo i na implementaciji kulturne baštine u turističku ponudu pa su označeni i interpretirani gotovo svi objekti kulturne baštine na području Općine.
- Među njima je svakako potrebno istaknuti mirila koja su do prije desetak godina bila praktički potpuno nepoznata široj javnosti i gotovo uništena, reći će Marasović dodajući kako su mirila prepoznata i zaštićena kao kulturno dobro RH te većim dijelom obnovljena.
Međutim, epidemiološka situacija i sigurnost boravka će biti ključni za turističku sezonu.
- Ljudi željni putovanja nakon više od godinu dana kontinuiranog ritma zatvaranja i otvaranja, pooštravanja i ublažavanja zaštitnih mjera protiv korona epidemije, dolaze na starigradsko Podgorje na glavni obiteljski odmor, navodi Marasović.

Glavni imperativ sigurnost

Što se tiče kulturno-zabavnih i sportskih događanja one se prilagođavaju situaciji u cilju, kaže ona, postizanja sigurnosti boravka u destinaciji.
- Autoceste su u srpnju srušile rekord pretpandemijske 2019. godine, i ukupni brojevi zasada bude optimizam. Na području TZO Starigrad imamo rast dolaska i noćenju gostiju u odnosu na prošlu godinu što je uspjeh. Planiramo sezonu završiti na razini od 70 do 75 posto u odnosnu na 2019. što bi s obzirom na koronu bio Bingo. Dakako, glavni imperativ i dalje je sigurnost kako bi se nastavio dobar niz, zaključila je Marjana Marasović.

Šumarska kuća, planinarski dom, podzemni grad

Šumarska kuća Lugarnica, Planinarski dom Paklenica, špilja Manita, Podzemni grad Paklenice, etno kuća Marasović koja sadrži zanimljiv postav posvećen jedinstvenom običaju mirila iz prošlosti, svjetska su atrakcija. U ponudi su i brojne druge aktivnosti u prirodi, poput vođenih pješačkih i biciklističkih tura, foto safari na Velebitu, penjanje u Paklenici na Anića kuk, vožnje brodom prema Zrmanji, izleti kajacima i dr., nabrojila je Marasović.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno