Matek: Na načelnicima otočnih općina je da procijene svoje potrebe za vodom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nestašica vode u špici sezone zadaje glavobolju turizmu
Ugljan je otok specifične geografske fizionomije te također ima tzv. visoka područja koja se prostiru mjestima Ugljan i Muline, gdje također pazimo da su tlak i protočnost vode zadovoljavajući, istaknuo je Matek
Bojan BOGDANIĆ
Kali i Preko uz Kukljicu do kraja mjeseca pod restrikcijom vode

Nakon mnogobrojnih problema s nestašicom i otežanom opskrbom vode, s kojom se žitelji Zadarske županije već neko vrijeme suočavaju, Vodovod Zadar problem je pokušao ublažiti kupnjom nove pumpe, koja bi trebala poboljšati rad pumpne stanice na Pudarici. Naime, zbog mnogobrojnih krađa, koje su diljem županije zabilježene u ovoj godini, kao i povećane potrošnje vode uslijed turističke sezone, te ekstenzivnih radova na Aglomeraciji Zadar - Petrčane, zbog kojih često dolazi do privremenog prekida opskrbe vodom ili duljeg prekida zbog oštećenja ili puknuća postojećih cijevi, žitelji mnogih kvartova u Zadru i okolici posljednjih tjedana imaju puno problema.

Rekordna sezona i potrošnja

Tomislav Matek, direktor Vodovoda, potvrdio nam je na je kupljena nova pumpa, te da je montirana na postojeću infrastrukturu na Pudarici, te kako bi nova pumpa trebala podići tlak u cijevima, koji je zbog navedenih problema već neko vrijeme nizak te uzrokuje prekide u opskrbi vodom.

Još jedan potencijalni problem je i uvođenje restrikcije vode u tri općine na području otoka Ugljana - Preku, Kalima i Kukljici, koji je počeo ovog tjedna te će trajati do kraja mjeseca. Načelnici općina Preko i Kali već su nam kazali kako ovo nije prvi put da uvode restrikcije vode napose zbog povećane potrošnje uslijed turističke sezone.

Tako će do nedjelje, 31. srpnja, žitelji triju ugljanskih općina u popodnevnom terminu od 13 do 18 sati biti bez vode. Vodospreme im trenutno nemaju potreban i dovoljan kapacitet. Brižić je na području svoje općine već provodio ovu mjeru, koja je ove godine zbog rekordne turističke sezone još teže podnošljiva. Voda im, kako kaže, redovito stiže, no prebrzo se troši. Rješenje vidi u izgradnji aglomeracije, koja je već u planu, koja bi trebala osigurati dovođenje još jedne cijevi iz Zadra.

Procijeniti potrebe

Matek nam je, pak, kazao kako Vodovod navedenim općinama isporučuje ranije ugovorenu količinu vode.

- Postoje određeni gubici na području Općine Kali i oni će biti sanirani. Svjesni smo kako kombinacija suše i rekordno velike potrošnje vode u špici turističke sezone zadaje glavobolju lokalnim samoupravama, no na nama je da redovito isporučujemo vodu u onim količinama u kojima je to ugovoreno. Ako su potrebe za vodom veće, mi smo spremni o tome razgovarati i revidirati ranije dogovore. Ugljan je otok specifične geografske fizionomije te također ima tzv. visoka područja koja se prostiru mjestima Ugljan i Muline, gdje također pazimo da su tlak i protočnost vode zadovoljavajući. Na načelnicima je otočnih općina da procijene svoje potrebe za vodom te učine sljedeći korak ka osiguranju zadovoljavajućih količina vode, poručio je Matek.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno