Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pokazali bogatstvo novigradskih gospodarstava

28.08.2016. 22:00
Pokazali bogatstvo novigradskih gospodarstava


U Novigradu je proteklog petka i subote održan prvi FESTIVAL NATURE I KULTURE, ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000. Dvodnevna manifestacija, održana u organizaciji JU Nature Jadere, Infocentra „Kula Buta” i Općine Novigrad, imala je za cilj ukazati na sva bogatstva i ponudu tamošnjih obiteljskih gospodarstava u cilju razvoja održivog turizma ovog dijela Zadarske županije. Brojni mještani i gosti tako su dva dana mogli uživati u klapskoj pjesmi, likovnim izložbama umjetnika i kreativaca s ovog područja, mirisu lokalne hrane poput okusa finog toplog prisnaca kojeg su spravljali poznati majstori od prisnaca iz Zelengrada. Uz posjet Zavičajnom muzeju posjetitelji novigradskog Festivala mogli su čuti i zanimljivo predavanje „Ljekovito i aromatično bilje podvelebitskog kraja” koje je održano u suorganizaciji s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari.
Cilj festivala, kako ističu organizatori, je prezentacija i promocija zaštićenih i Natura 2000 područja, ponajprije Novigradskog i Karinskog mora, te njihove okolice, kao i njenih stanovnika, promocija kulturne i tradicijske baštine, te podrška ekonomiji lokalne zajednice.
Okupljene na ovoj manifestaciji pozdravio je ravnatelj Nature Jadere Damir Perić koji je zahvalio Općini Novigrad i svim suradnicima na podršci, te najavio održavanje „FESTIVALA NATURE I KULTURE i u budućnosti kako bi se poticao razvoj Natura 2000 područja u Zadarskoj županiji.
– Ovaj prostor, priroda i kultura velika su vrijednost koju treba promovirati, stoga hvala organizatorima. U ime Zadarske županije pozdravljam ideju infocentra „Kula Buta”, FESTIVAL NATURA I KULTURA – ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000, te se nadam da ćemo i u budućnosti nastaviti promovirati ovaj kraj, istaknuo je Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije.
– Nadam se kako će ova manifestacija postati tradicija jer je Općina Novigrad uvijek spremno podržavala ovakve akcije koje uvelike doprinose promociji i prezentaciji Novigrada, novigradskog mora, naših stanovnika i tradicijske baštine, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Antonio Sinovčić.
Kroz predavanje o ljekovitom bilju podvelebitskog kraja, koje je održala mr. sc. Branka Perinčić, dipl. ing. agr. sa Sveučilišta u Zadru, u suorganizaciji s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari, okupljeni su saznali kakvi su potencijali za uzgoj i sakupljanje ljekovitog bilja u podvelebitnskom kraju.
– Mi volimo gospodariti prirodom, ali svjedoci smo da priroda ipak gospodari s nama. Ovo je jedno od niza predavanja o važnosti očuvanja prirode, stanovnika koji na njemu žive i njihove uloge u očuvanju prirode i bioraznolikosti. Trebamo osluškivati prirodu i uzimati od nje, a da pri tome ne ugrozimo niti sebe niti prirodu. Ovaj kraj ima velik asortiman raznog ljekovitog bilja, kazala je Branka Perinčić, nakon čijeg je predavanja održan okrugli stol na temu „Branje ljekovitog i aromatičnog bilja iz prirode, uzgoj i plasman” na kojem su sudjelovati predstavnici uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja, agronomi, članovi udruga. Kroz razmjenu iskustava i informacija otvorila se zanimljiva rasprava kroz koju su i mogući budući proizvođači saznali vrijedne informacije.