Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvoreno lokalno i regionalno središte za burzu meda

29.08.2020. 20:30


Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod križa u dvorištu crkve sv. Nikole, otvaranjem Centra za razvoj, edukaciju i preradu meda u Poslovnoj zoni Grabi vrijednog 25,9 milijuna kuna te dodjelom godišnjih nagrada i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u velikoj multimedijalnoj dvorani nove zgrade Centra nastavljeno je obilježavanje Dana općine Poličnik i nebeskog zaštitnika Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja.
Simboličnim presijecanjem vrpce Centar su otvorili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zadarski župan Božidar Longin, saborska zastupnica Grozdana Perić i načelnik Davor Lončar. Obred blagoslova je predvodio župnik don Damir Juričin.
– Ukupna vrijednost projekta je 25.857.850 kuna, od čega sredstva Europske unije iznose 20 milijuna kuna ili 78 posto, dok Općina sudjeluje s 22 posto ili 5,8 milijuna kuna, kazao je Davor Lončar.


Sirovine pčelinji proizvodi
– Poslovna zgrada će služiti kao lokalno i regionalno središte za burzu meda i unaprjeđenje poslovanja unutar farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med, naglasio je Lončar.
-Projekt Centra za razvoj i edukaciju Poličnik je pokazatelj kako Općina Poličnik i Zadarska županija dijele naše ciljeve. Centar će biti iznimno važan za razvoj sektora pčelarstva, a sama županija je izuzetno važna za hrvatsku poljoprivredu i ribarstvo, kazala je ministrica Vučković te je nastavila:
– U predstojećem razdoblju na raspolaganju ćemo imati još više EU sredstava koja će, vjerujem, kroz niz kvalitetnih projekata dodatno unaprijediti razvoj poljoprivrede i ribarstva u Zadarskoj županiji te zajednice u cjelini,« istaknula je, dodavši kako je za provedbu Nacionalnog pčelarskog programa predviđeno 44,5 milijuna kuna.


Puno novaca u sljedećem razdoblju
Suočili smo se s nečim potpuno novim, kaže župan Božidar Longin. Prošli smo i elementarne nepogode i rat i poraće, ali epidemija je nova nesreća s kojom se trebalo uhvatiti u koštac i pokušati nastaviti živjeti.
– Svjedoci smo da je Hrvatska i to zbog važnog utjecaja našeg premijera Plenkovića, osigurala 22 milijarde eura u sljedećem programskom razdoblju Europske unije.To je veliki novac kojega će trebati opravdati dobrim projektima. Svakako će nam na listi zajedničkih prioriteta biti cesta Grabi – Biljane Donje te trafostanica 110, na čemu radimo već duže vrijeme, poručio je Božidar Longin.
Sjednicom je predsjedao Darijo Buljat, predsjednik Općinskog vijeća. Program je vodila Vlatka Vučić Marasović, a za pjesmu je bila zadužena klapa Koporan Poličnik.
 




Nagrade Općine Marijani Barić te kuglačima Ruplja i Poličnika


Nagrade Općine dodijeljene su Boćarskom klubu Rupalj, Boćarskom klubi Poličnik te Marijani Barić, ravnateljici Dječjeg vrtića Zvončić.
Zahvalnice su dodijeljene učenicima: Lani Alić, Luki Kevriću, Luciji Kovačević, Anđeli Strika, Ivani Ukalović, Luciji Zdrilić, Niki Bukvić, Eni Buljat, Lani Kevrić, Ani Kristini Proroković i Mariji Zubčić (svi OŠ Poličnik), Lauri Surać i Ivi Surać (obje OŠ Smiljevac).