Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Priča o životu u Africi

28.09.2010. 22:00
Priča o životu u Africi


Na 339 stranica autor je opisao svoja putovanja po šest afričkih zemalja koja su započela 2007. godine. Prilikom predstavljanja knjige reproducirane su izvrsne fotografije, kao i ulomci video materijala snimljenih za potrebe televizijske emisije
U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak je predstavljena knjiga Mira Aščića, HRT-ovog snimatelja i novinara, “Afrika – misija na crnom kontinentu”. Knjiga je izdana 2010. godine u izdanju varaždinske izdavačke kuće Stanek d.o.o. Cijena knjige je 139 kuna.
Na 339 stranica autor je opisao svoja putovanja po šest afričkih zemalja koja su započela 2007. godine. Prilikom predstavljanja knjige reproducirane su izvrsne fotografije, kao i ulomci video materijala snimljenih za potrebe televizijske emisije. Aščićev doživljaj crnog kontinenta i svih njegovih ekstrema već je uprizoren u putopisnom serijalu. U Kongo, afričku zemlju kojoj je u svojoj knjizi i kazivanju na njenom predstavljanju, posvetio najviše mjesta, autor je otputovao na poziv hrvatskoga Misijskoga ureda ostavši očaran njegovim bogatstvom, ali i bijedom. Zabilježivši priče običnih ljudi, misionara, mirovnjaka Ujedinjenih naroda, turista i ostalih Aščić pokušava gledatelja zaintrigirati za paradoks bijede stanovnika ratom rastrgane zemlje koja je ujedno jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte, najvećih izvoznika dijamanata, kobalta i bakra, te zemlje od čijeg je urana načinjena prva atomska bomba…
Posebnu je pozornost prilikom predstavljanja knjige Aščić skrenuo na hrvatskog vojnika u misiji Ujedinjenih naroda u Kongu (tamo se trenutno nalazi najveća misija UN; prilično neuspješna po Aščićevom kazivanju, op.a.) koji im je omogućio posjet teritoriju pod kontrolom jednog od odmetnutih generala, te franjevcu Iliji Barišiću, misionaru koji je u Kongu proveo trideset godina. Nadalje, Aščić je govorio o korupciji, utjecaju multinacionalnih kompanija, beznađu mladih u velikim gradovima, narkomaniji, prostituciji, bolestima, posebno AIDS-u, ratovima, ali i plesu, kulturi, običajima kolijevke čovječanstva.
Miro Aščić je rođen 1977. godine u Jajcu. Studij novinarstva je završio u Zagrebu. Od 2002. godine radi u unutarnje-političkoj redakciji HRT-a. Izvještava o brojnim relevantnim društveno – političkim temama diljem svijeta. Od 2005. godine intenzivnije putuje, a 2007. prvi puta odlazi u Afriku u Demokratsku republiku Kongo.