Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U podmorju Kolovara od automobilskih guma do namještaja

30.09.2018. 09:00
U podmorju Kolovara od automobilskih guma do namještaja


Jučer je u organizaciji zadarskog Gradskog društva Crvenog križa provedena druga ovogodišnja ekološka akcija čišćenja podmorja i priobalja u sklopu projekta "Crveni križ u plavom okviru". Riječ je o projektu Hrvatskog crvenog križa kojemu je cilj, uz konkretan posao čišćenja, osvješćivanje javnosti o važnosti očuvanja morskog okoliša, kao i razvijanje pozitivnih navika očuvanja mora i obale, te pravilnog postupanja s otpadom. Ovaj projekt Hrvatski crveni križ provodi u suradnji s mnogim gradskim društvima Crvenog križa, te s ronilačkim klubovima, a zadarski Crveni križ u projekt je uključen od samoga početka.
– Ovo je druga godina da sudjelujemo u projektu HCK-a i ova akcija čišćenja plaže i podmorja na Kolovarama je ujedno i završna akcija u ovogodišnjem projektu 'Crveni križ u plavom okviru', kaže Bore Galac, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zadar, te dodaje kako je upravo zadarski Crveni križ, s obzirom da ove godine obilježava 140. obljetnicu od svog osnivanja kao prvi Crveni križ na tlu Hrvatske, imao čast i otvoriti početak ovogodišnjih eko akcije u sklopu navedenog projekta u kojem sudjeluju mnoga gradska društva Crvenog križa. Tako je u travnju provedena akcija čišćenja plaže i morskog dna na Vitrenjaku, dok su lanjske dvije akcije održane na lokacijama u Bibinjama i na Viru.
Akcije se inače, doznajemo dalje od Bore Galca odvijaju u periodu od travnja do listopada, a u njima sudjeluje pedesetak sudionika – volontera Crvenog križa Gradskog društva Zadar, članova Kluba mladih i interventnog tima Gradskog društva, kao i članovi Ronilačkog kluba "Sv. Roko" iz Bibinja, te njihovi kolege.
– Uz ronioce Ronilačkog kuba 'Sv. Roko' iz Bibinja, koji su redoviti sudionici naših akcija čišćenja podmorja, ovoj akciji su nam se, u sklopu korporativnog volontiranja, pridružile i četiri djelatnice iz Kauflanda, doznajemo još od predsjednika zadarskog Gradskog društva Crvenog križa Bore Galca.
U jučerašnjoj akciji, koja se provodila u prijepodnevnim satima, na uobičajenim dubinama od 5 do 7 metara, sudjelovalo je uz volontere Crvenog križa, petnaestak članova bibinjskog Ronilačkog kuba "Sv. Roko" koji su i ovoga puta na morskom dnu pronalazili uobičajeni otpad.
– Uglavnom su to odbačene boce i čaše, a osim stakla veliki dio smeća čini i plastični otpad. Smeće u more bacaju kupači, šetači, ali i putnici s brodova, pa tako pronalazimo i plastične kanistre, cerade, suncobrane, ambalažu od konzervirane hrane i svakovrsne predmete, kaže Paolo Iglić, član Ronilačkog kuba "Sv. Roko" iz Bibinja, te dodaje da morsko dno uz obalu skriva i veće komade otpada poput dijelova namještaja, zahodskih školjki, perilica rublja i ostalog otpada koji neodgovorni građani odbacuju u more. Količina smeća, kaže još Iglić, ovisi o lokaciji na kojoj se provodi čišćenje, ali na svakom mjestu provedbe akcije pronalazi se veća ili manja količina otpada.
Inače, upravo plastični otpad predstavlja sve alarmantniji problem onečišćenja svjetskih mora jer se količina plastike drastično gomila, pa tako na pojedinim mjestima morskom površinom plutaju golemi "otoci" plastičnog smeća koje bi uskoro moglo biti jednako količini riba.
Istaknimo još kako je do početka ove godine, dakle bez ovogodišnjih akcija, prema podacima HCK-a, održano 28 aktivnosti – edukacija, akcija čišćenja podmorja i priobalja, koje su potaknule sudionike akcija, ali i slučajne prolaznike na odgovornije, sigurno i aktivno ponašanje, kao i postupanje s otpadom, te promicanje ekološki održivog razvoja.
Dvije tisuće sudionika projekta "Crveni križ u plavom okviru" Hrvatskog crvenog križa prikupilo je tijekom prošle godine ukupno 40 tona otpada i time pridonijelo očuvanju biološke raznolikosti. Projekt "Crveni križ u plavom okviru", umrežavanjem društava Crvenog križa s ronilačkim klubovima i centrima, jedinicama lokalne samouprave, lokalnim stanovništvom, ekološkim udrugama, ustanovama za obrazovanje, te gostima destinacije, pridonosi ljepšem, sigurnijem i čišćem okolišu.
Iako hrvatski dio Jadrana za razliku od nekih drugih pomorskih zemalja nema većih problema s onečišćenjem, ovakve akcije pokazuju da je i hrvatsko podmorje onečišćeno mahom kućanskim otpadom, što potvrđuje važnost provođenja ovakvih akcija kojima se ujedno i širi svijest građana o potrebi očuvanja čistog mora koje je također jedan od važnih aduta uspješnosti turističke sezone.