Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Kako će dijete pjevati s maskom na licu?”

29.09.2020. 13:57


Zadrani su danas na Narodnom trgu imali priliku potpisati peticiju za ukidanje obveze nošenja maski u obrazovnim ustanovama. Već u deset sati, kada je započelo potpisivanje, odaziv je bio jako dobar te se organizatori nadaju da će prikupiti dovoljan broj potpisa.
Jedna od organizatorica, Tihana Petrović, napominje da se i kao roditelj uključila u inicijativu budući da se protivi obveznom nošenju maski u školama.


Tražila prekid ugovora
– Želimo ukidanje te mjere jer smatramo da je to zlostavljanje djece. Ovaj problem nemam u djetetovoj osnovnoj školi, ali sam ga morala ispisati iz Glazbene škole u Zadru jer su na satovima pjevanja morali nositi maske. Strašno mi je da djeca od prvog osnovne u Glazbenoj školi moraju nositi maske, pa kako će pjevati? Stoga sam tražila prekid ugovora i dobila ga jer to nisu uvjeti koje sam ja potpisala. Pitala sam kako će dijete pjevati s maskom na licu i rekli su kako smatraju da je njihovo zdravlje bitnije jer da su ugroženi i da stalno moraju nositi masku, na satu, u hodniku, do zahoda, cijelo vrijeme. A, znamo da to nije naputak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, već da su to napravili na svoju ruku, što je meni nedopustivo. Djetetu mi je žao zbog ispisivanja iz Glazbene škole, veselio se, kaže gospođa Petrović, napominjući kako očekuju dobar odaziv.
– Mreža se raširila preko cijele Hrvatske, krenuli su već u Šibeniku i Zagrebu te mi ovdje u Zadru podržavamo inicijativu, poručuje organizatorica.
Druga volonterka Katarina Gojdanić kaže kako su se okupili kao entuzijasti koji žele razmijeniti svoja iskustva i od djece doznati o njihovim iskustvima u školi.


Potpisivanje i danas
– U školi koju pohađa moj dijete maske se ne nose za vrijeme nastave jer je škola velika i uspjeli su se organizirati u dvije smjene, inače nastavu pohađaju samo ujutro. Međutim, ovdje sam jer smatram da dokle god ijedno dijete mora u školi biti izloženo mjerama koje meni nisu prihvatljive za njihov psihofizički i socijalni razvoj, građanska mi je dužnost stati u zaštitu djece, poručuje gospođa Gojdanić.
Već u deset sati peticiju je potpisao i jedan roditelj, Zadranin Boris, koji kaže kako ima dvije kćeri od 15 i 24 godine:
– Starija studira u Engleskoj i upravo je preboljela koronu. Bila je kući, imala problema s dišnim sustavom i osjetom okusa i mirisa, no sada je dobro. Ova mlađa gdje god ide pita: "Tata, imaš li masku?". Smatram da od tih maski nema ništa, to treba maknuti, poručuje Boris stavljajući svoj potpis na peticiju.
Potpisi će se prikupljati još sutra te svi roditelji koji su za ukidanje maski u školama mogu svoj potpis, uz obvezno predočenje OIB-a, dati na Narodnom trgu od 10 do 19 sati.