Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NOVI IZBORI Vuković: Hrelja je privatizirao stranku, podržavamo novog kandidata

29.09.2020. 14:19


Zahtjevu Županijske organizacije HSU-a za smjenom šefa stranke pridružile su se još neke stranačke organizacije i Silvano Hrelja podnio je ostavku. Predsjednik Gradskog odbora, Duško Vuković, prvi je progovorio o situaciji u stranci, otvoreno prozivajući Hrelju za neuspjeh na parlamentarnim izborima koji je pokušao svaliti na lokalna rukovodstva.
Nakon ostavke šefa stranke koji ipak ostaje u HSU-u, lokalna organizacija održala je sjednicu na kojoj su odlučili o novim kandidatima koje će podržati na izborima. Naime, rok za predaju kandidatura za predsjednika ili predsjednicu stranke ističe sutra, a izbori se održavaju u prosincu. Vuković pak kaže kako kampanja uskoro počinje te će i oni reći koga smatraju najboljim za Hreljina nasljednika.
– Uime naše županijske organizacije kandidirali smo umirovljenog generala Veselka Gabričević iz Splitsko-dalmatinske županije jer ga smatramo najboljim kandidatom koji bi povećao rejting stranci nakon svega što se u posljednje vrijeme dogodilo. Za njegova zamjenika kandidirali smo Marinka Lukendu iz Vukovarsko-srijemske županije. To su ljudi koji su prvi prepoznali da je Hreljin način rada u stranci štetan i za stranku i za umirovljenike te da nas takav rad ne ujedinjuje, nego razjedinjuje. S ovakvim rukovodstvom nismo se mogli izboriti za apsolutno ništa, naprotiv, samo tonuti još više, otvoreno će Vuković, otkrivajući kako je Hrelja i koalicije s drugim stranka potpisivao bez znanja Središnjice.


Vladao je autokratski
– Hrelja vlada autokratski, privatizirao je stranku te sebi na listi osigurao mjesto s kojega prolazi u Sabor, a za ostale ga nije bilo briga. Ni za članstvo, ni za umirovljenike za koje bi se trebao boriti s pozicije šefa umirovljeničke stranke. Za to ga nije briga jer gleda samo svoje privatne interese. Njegova je ostavka krenula od zahtjeva naše organizacije jer smo, nakon analize izbora, prvi upozorili na katastrofalan rezultat u koaliciji koju je sam izabrao bez ikakve konzultacije s ograncima po terenu. Evo, sada u Saboru i organizira klub zastupnika s Krešom Beljakom čiju smjenu članstvo također traži, pa vam je situacija oko njega još jasnija. O njegovu radu najbolje govori i podatak da u Saboru promovira ideju o smanjenju televizijske pretplate za umirovljenike, a kada smo iz naše koalicije u Vladi imali pomoćnika ministra za mirovinski sustav, o tome ni riječ nije spomenuo. To je to njegovo političko licemjerje, iskreno će čelnik zadarskog HSU-a.
Smatra kako je Hrelja i prije trebao dati ostavku s obzirom na mizernih 3,48 posto ili 2.395 preferencijalnih glasova što ih je dobio u osmoj izbornoj jedinici, kao i na broj glasova što ih je stranka dobila na parlamentarnim izborima u koaliciji sa SDP-om. Vuković tako napominje da im niti njihova glavna izborna baza, umirovljenici, nije dala dovoljan broj glasova, što po njemu kazuje koliko se zapravo strozao HSU.


Vratit ćemo stari rejting
Na pitanje pak smatra li da stranka, unatoč poražavajućim rezultatima na izborima u srpnju, može popraviti rejting do lokalnih izbora i vratiti ugled kakvog su nekad imali među umirovljenicima, Vuković odgovara:
– Naravno da može! O tome vam najbolje govore izborni rezultati iz 2007. godine kada smo samostalno izišli na parlamentarne izbore osvojivši preko 100 tisuće glasova. Samo u IX. izbornoj jedinici dobili smo oko 8.500 glasova, a u županiji 3.700. Tada smo imali doista jaku podršku umirovljenika, budući da su u nama vidjeli snažno svjetlo za oduzeta im prava. Međutim, kasnije smo se rastočili i izgubili status kakvoga smo imali među umirovljenicima i općenito među biračima. Ipak, uvjeren sam da ga možemo vratiti, a zahtjev za Hreljinom smjenom bio je jedan od naših prvih koraka kojega su, srećom, prepoznale i druge organizacije pridružujući nam se u tom zahtjevu. Sada možemo reći da je Hreljina ostavka početak puta ka onom starom jakom HSU-u, zaključuje Vuković.
Unatoč povjerenju kojega su u utrci za novog predsjednika iskazali kolegama iz Splita i Vukovara, za Nadzorni odbor stranke ipak su kandidirali i jednog svojega člana, Marka Jurića, predsjednika Gradskog odbora Biograd.