Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pribilović i Barišić ekipno drugi

29.09.2021. 07:03


Prošli vikend u Zadru je, u organizaciji ŠRD Zubatac, održano Međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu štapom s obale za kategoriju do 16 godina. U konkrenciji 45 natjecatelja prvo mjesto osvojio je Mauro Tubaković, član Zubatca iz Poreča. Drugi je bio Ivan Pribilović iz biogradske Podlanice, a treći Antonio Gršković (Luben, Bakar). Od ostalih natjecatelja iz Zadarske županije Pribilovićev klupski kolega Stipan Barišić je osvojio deseto mjesto, Roko Begonja (Vir) je bio 14., Dinko Klarić (Zubatac, Zadar) 16., Danijel Lacković (Sipa, Benkovac) 18., Stipe Banić (Zubatac) 19., Tomislav Čirjak 32., Luka Perica 36., Mislav Knez 37. (svi Sipa, Benkovac). U momčadskom redoslijedu Pribilović i Barišić su osvojili drugo mjesto, iza Luke Gržinčića i Antonija Grškovića (Luben, Bakar). Biogradski dvojac je tako izborio nastup na Prvenstvu Hrvatske koje će se 29. i 30. listopada održati u Podstrani, a u međuvremenu ih očekuje i nastup na Svjetskom prvenstvu. Zadarski Zubatac je bio osmi (Klarić, Banić), a Benkovčani Lacković i Perica su završili 13. Sudjelovalo je 45 natjecatelja iz 30 ekipa, a ulovljene su 973 ribe ukupne težine 38,995 kg. Prosječna težina ulova bila je 40,08 grama. Najtežu ribu ulovio je Vito Diminić (Galeb, Raša), težine 225 grama.
Zanimljivo je istaknuti da je ovo bilo prvo ribolovno natjecanje održano po principu »ulovi i pusti«. Tako je prvog dana lova svakom natjecatelju dodijeljena kanta i mreža čuvarica na kojoj je bio istaknut natjecateljski broj kako bi se zbog konfiguracije terena spriječilo istresanje ribe. Nakon 15-ak minuta lova pomoćni sudac preuzeo je ribu te odnio do mjesta vaganja.
– Na dva sektora bilo je jedno mjesto za vaganje; mala kutija prozirnog materijala u kojoj je bila vaga. Nakon vaganja, što se pokušalo odraditi što brže, riba je puštena u more. Tijekom vaganja pomoćni sudac, evidentičar, je bilježio podatke o vrsti ribe i težini te nakon vaganja unio u aplikaciju za unos ulova koja je omogućila uživo praćenje tijeka natjecanja što je posebno naišlo na odobravanje prisutnih. Na natjecanju su bila 23 ovlaštenika kluba koji su se nalazili u zoni lova (izvan sektora) te pratili vaganje ribe i unos podataka – pojasnili su iz Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.
Drugi dan natjecanje se odvijalo na zadarskoj Novoj rivi, što je omogućilo brže preuzimanje i vaganje ribe s obzirom na to da mreže čuvarice nisu bile potrebne.
– Želimo zahvaliti pomoćnim sucima. To su bili: Mićo Matak, Stanko Panić, Davorka Volarević, Nino Fabac, Vesna Švenjak, Antonio Franić te sucima-evidentičarima: Slobodan Naglić, Estera Bajlo, Robert Stermečki, Luka Gredičak, Tomislav Jurjević i Tomislav Perić. Posebnu zahvalu upućujemo ekipi koja je napravila jako puno koraka da se ribice spase: David Bajlo, Luka Štrbac, Ivica Švenjak i Ivan Galzina. Klubu domaćinu, ŠRD Zubatac iz Zadra čestitke na izvrsno odrađenom poslu. Zahvala i opunomoćeniku HSSRM Ardeni Bajlo i glavnom sucu Zoranu Podvorcu koji su prihvatili imenovanje za ovako zahtjevno natjecanje i pomogli da se održi bez problema – objavili su iz HSSRM.