Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Projekt uređenja vrtićkog objekta Murvica-Briševo vrijedan 6 milijuna kuna

29.09.2021. 08:44


Na administrativnoj granici Briševa i Murvice, naselja u Općini Poličnik, uz južnu stranu županijske ceste Ž 6011, u tijeku su radovi na unutarnjem uređenju zgrade područnog objekta Murvica-Briševo s jaslicama. Riječ je o gotovo sasvim novom objektu, spoju novog dograđenog i postojećeg, u potpunosti rekonstruiranog objekta u sastavu Dječjeg vrtića Zvončići Poličnik.


Otvaranje sredinom prosinca
– Do kraja studenoga ili početkom prosinca obavit će se tehnički pregled zgrade na temelju građevinske dozvole, odnosno glavnog projekta, u postupku izdavanja uporabne dozvole. Područni vrtić Murvica-Briševo će se otvoriti do 15. prosinca 2021., najavljuje Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.
Po projektu mr. sc. Josipa Babelija iz Idassacomerce d.o.o. Zadar, radove izvodi renomirana zadarska tvrtka Tehma d.o.o. Nadzorni inženjer je Nenad Šužberić iz tvrtke Idassacomerce.
– U projektu vrijednom 6 milijuna kuna radovi se odnose na rekonstrukciju dijela postojeće zgrade: ulazni prostor, uredi i kuhinja te dogradnju triju dječjih soba s pratećim prostorijama: garderobe, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, uredi za zaposlene, spremišta, terase. Vrtić će primiti još 60 predškolaca, navodi Lončar.
Predstoji javna nabava interijera koji je po najvećim europskim i nacionalnim pedagoškim standardima namijenjen djeci od 12 mjeseci do 7 godina života.


Funkcionalni vrtić s jaslicama
– Redovito obilazimo gradilišta kako bismo vidjeli u kojim se fazama nalaze s obzirom na situaciju pandemije korone i moram reći da smo zadovoljni. Naime, korona nas prati od samog početka gradnje, nije lako ni izvođačima radova. Ipak, najvažnije je da ćemo vrlo skoro imati zaista moderan i nadasve lijep i funkcionalni dječji vrtić s jaslicama, ističe Lončar.
Općina Poličnik ima tri dječja vrtića, matični Dječji vrtić Zvončići u Poličniku te područne objekte Zvončica u centru Poličnika i navedeni Murvica-Briševo koji mogu primiti oko 100 djece od jasličke do školske dobi. Međutim, zbog strogih pedagoških standarda te sve povoljnijeg nataliteta i doseljavanje novih obitelji postali su pretijesni, a lista čekanja se povećavala.
– Uz to što su postali pretijesni i samo s jednom jasličkom skupinom, sad su i neka druga vremena i potrebe. Kako bi povećali smještajne kapacitete i zadovoljili potrebe roditelja za smještajem djece te da bi osigurali djeci najbolje uvjete sukladno standardima i njihovim potrebama, donesena je odluka o proširenju područnog vrtića Zvončica u prizemlje općinske zgrade, što je i učinjeno te o dogradnji i rekonstruiranju područnog objekta Murvica-Briševo s jaslicama, pojašnjava Lončar.
Namjena dječjeg vrtića je, kaže on, odgoj, briga i čuvanje djece.




Bez liste čekanja
– Najvažnija i najradosnija je vijest da više neće biti liste čekanja, sva djeca od 12 mjeseci do 7 godina s područja koje pokriva Općina Poličnik imat će mogućnost boravka u našim trima vrtićima. Naime, cilj je pripremiti dijete za osnovnu školu, naučiti ga komunicirati, sklapati prijateljstva i pripremiti ga za daljnji život, navodi Lončar, dodajući kako će čim se ukaže potreba graditi i četvrti vrtićki objekt.
Reakcije žitelja Murvice, Briševa i ostalih općinskih žitelja na novi, znatno prošireni vrtić su i više nego pozitivne, kaže on, što će doprinijeti još učinkovitijoj demografskoj obnovi.
– Jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj, zaključuje Lončar.
U razdoblju od 10 godina ova obrazovno-odgojna ustanova je proširena s dva područna objekta i to objektom Murvica-Briševo i objektom Zvončica.
– Budući da je zbog rekonstrukcije i nadogradnje područnog objekta Murvica-Briševo zatvoren do ponovnog otvaranja, dežurni objekti su matični i područni objekt Zvončica u Poličniku, istaknula je Marijana Barić, ravnateljica DV-a Zvončić.
Kroz ustanovu je do sada prošlo oko 900 djece i postoji sve veći interes za upis u cjelodnevne programe, no vrtić dijeli sudbinu ostalih predškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj u smislu premalog kapaciteta s obzirom na povećane pedagoške standarde i broj prijavljene djece.


Upisano 187 djece
– U pedagoškoj godini 2021./2022. upisano je čak 187 mališana i svi će oni uskoro boraviti u matičnom Dječjem vrtiću Zvončić, područnom Zvončica u centru Poličnika i u potpuno novom područnom objektu Murvica-Briševo, ističe Barić.
Općina Poličnik, kaže Barić, ulaže dodatne napore i financijska sredstva za rješavanje smještaja predškolske djece.
– Ovim putem željela bih zahvaliti osnivaču naše ustanove Općini Poličnik. Na ovaj će se način riješiti lista čekanja za ovu ustanovu, posebno za jasličku skupinu. Naime, dosad smo imali jednu jasličku skupinu u matičnom objektu, dok će u područnom objektu Murvica-Briševo biti čak tri jasličke skupine sa svim uvjetima sukladnim Državnom pedagoškom standardu, kaže Barićdodajući kako je rani i predškolski odgoj vrlo važan za daljnji djetetov razvoj i život.
– U svakodnevnoj suradnji s osnivačem, osobito s načelnikom Davorom Lončarom te njegovim suradnicima i zaposlenicima Općine Poličnik, gospodinom Šimom Zrilićem, direktorom tvrtke Poličnik d.o.o., i njegovim zaposlenicima, koordiniranim radnjama osiguravamo uvjete te utiremo put ka najkvalitetnijim uvjetima za skrb, rast i razvoj djece predškolske dobi, zaključuje Barić.