Subota, 30. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Punim jedrima u posezonu!

29.09.2021. 10:58


Ovogodišnja je turistička sezona bila iznimno uspješna u sektoru nautičkog turizma. Upravo je pandemija koronavirusa, koja je čitavu turističku industriju globalno bacila na koljena, istovremeno zaslužna i za rast popularnosti i interesa za nautičkim turizmom. Lockdown i stroge epidemiološke mjere, koje su tijekom ljeta bile na snazi diljem Europe, navele su mnoge na razmišljanje o što sigurnijem načinu ljetovanja i tu se brod nametnuo kao logičan odgovor, koji jamči puni doživljaj ljetovanja u kontroliranom i epidemiološki sigurnom okruženju.


Izvrsne brojke
Kontaktirali smo Turističku zajednicu Zadarske županije kako bi od njih saznali koje je rezultate ostvario sektor nautičkog turizma ovog ljeta.
– Zadarska županija je u nautičkom sektoru u prvih 8 mjeseci ostvarila 70.361 dolazak, od čega 4.822 domaća te 65.539 strana dolaska. To je 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, te 84 posto dolazaka ostvarenih u 2019. godini. Nautičari su ostvarili 479.565 noćenja, od čega 26.835 domaćih te 452.730 noćenja stranih turista, što je rast od također 50 posto u odnosu na lani, te 89 posto prometa iz 2019. godine, ističu iz TZ-a i dodaju kako su pokazatelji za rujan iznimno dobri.
– Što se tiče prvih pokazatelja za rujan, dobar se trend nastavlja te je do 27. rujna ostvareno 16.000 dolazaka ili 131 posto više nego 2020. godine te 21 posto više nego 2019. godine. Ostvareno je 129.000 noćenja što je 116 posto više nego 2020. godine te 2 posto više nego 2019. godine, naglašavaju iz TZ- a.
Iznimno dobri rezultati zabilježeni u prvih 8 mjeseci razlog su za zadovoljstvo zbog značajnog rasta prometa, koji je ostvaren u svim vrstama smještaja pa i u nautici.
– U strukturi gostiju dominiraju auto-gosti, turisti iz bliskih europskih tržišta, koja su lako dostupna i dobro povezana aviolinijama sa Zračnom lukom Zadar. Također izuzetno vesele prvi podaci za rujan koji pokazuju odličnu posezonu. Odličan turistički promet Zadarske županije u prvih 8 mjeseci te pozitivan nastavak u rujnu je rezultat velikog rada i zalaganja svih turističkih djelatnika, ali i odgovornog ponašanja svih nas zajedno. Posezona je jednim dijelom već iza nas, no vesele nas ovi rezultati te očekujemo nastavak isto tako dobrih rezultata u nautičkom turizmu, ali i u ostalim vrstama smještaja, naglašavaju iz županijske Turističke zajednice.


Promotivni napori
TZ Zadarske županije u svim promotivnim alatima oduvijek poseban naglasak stavlja na ljepotu našeg mora, obale i otoka, primorskih i otočnih naselja, odnosno na brojne mogućnosti koje Zadarska županija nautičarima pruža.
– Stoga su promotivne aktivnosti usmjerene na nautički turizam značajne i provode se trajno. Upravo je ovogodišnja glavna kampanja bila usmjerena na otoke i nautiku, kao jedan od naših prioritetnih i, posebno u doba pandemije, atraktivnih proizvoda. Uvijek ističemo kako je naša destinacija zaista posebna što se tiče broja otoka, te razvedenosti i njihovog položaja, kao i netaknute prirode koja ih krasi, ali, što je jednako važno, i nautičke infrastrukture, naglasili su iz TZ-a i dodali kako su otoci naša velika prednost koju uvijek posebno naglašavaju.
– Naše dobre promidžbene projekte prepoznale su i otočne turističke zajednice projektno udružene kao »Zadar Region Islands Adventure« te su nam se pridružile u toj kampanji. Između ostalog, i ove je godine nastavljena promidžba na Nautical Channelu, koji se emitira u preko 100 zemalja svijeta te ima doseg od preko 300 milijuna gledatelja i što je najvažnije, pokriva nama najvažnija emitivna tržišta. Naše su web stranice također dobrim dijelom posvećene nautičkom turizmu, a taj se proizvod neprekidno promovira i putem društvenih mreža, objašnjavaju iz TZ-a i naglašavaju kako je u pripremi i nekoliko studijskih putovanja novinara koji pišu upravo za nautička izdanja.




Dotisak nautičke karte regije i brošura
– Tako će našu županiju u listopadu posjetiti novinari iz Češke i Nizozemske, koji će obići naše marine te u sklopu boravka posjetiti i najveći hrvatski i regionalni nautički sajam – Biograd Boat Show. Na istom će sajmu TZ Zadarske županije 21. i 22. listopada biti prisutna na Croatia Charter Expou na štandu s promotivnim materijalima. Pored toga, TZ Zadarske županije je upravo u aktivnostima ažuriranja i dotiska nautičke karte regije na pet jezičnih varijanti. Također je u izradi potpuno nova nautička brošura koja će nautičarima uz lijepe fotografije dati što korisnije informacije – jasan pregled otoka i destinacija, gdje i kako se vezati uz koje prirodne i tehničke uvjete, što u neposrednoj blizini obići i slično, istaknuli su u TZ-u i dodali kako se posebno vodilo računa i o domaćem tržištu pa je TZ Zadarske županije tijekom cijele 2021. godine odradila niz kampanja koje su uključivale nautiku na području Republike Hrvatske.
– Na kraju, važno je istaknuti da se trajna promidžba proizvoda nautičkog turizma provodi i s ciljem produženja sezone jer je taj proizvod iznimno pogodan za konzumiranje i izvan glavne turističke sezone, zaključuju u TZ-u.