Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Radovi na 600 metara Liburnske obale počinju 4. listopada

29.09.2021. 07:15


Konferencija za medije u povodu skorašnjeg početka radova na rekonstrukciji zaobalnog dijela Liburnske obale održana je jučer na Muraju.
Naime, riječ je o novoj fazi radova koji se odvijaju u sklopu projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok«. Rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale, u duljini od 597,99 metara, obuhvatit će uređenje obale, rješavanje oborinske odvodnje, izvedbu triju novih energetskih ormarića i njima pripadajućih vodovodnih i elektroinstalacija.
Ukupna vrijednost cijelog projekta je 67.489.388,11 kuna od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.


Treća faza
Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.
Započeo je Škifić izrazivši zadovoljstvo što najavljuje radove na izgradnji i rekonstrukciji Liburnske obale koji će započeti za nekoliko dana.
– Točnije, uvođenje u gradilište je 1. listopada, a 4. listopada bi trebali započeti radovi. Ovo je treća faza projekta uređenja rive koja se sastoji od rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV., duljine 905,82 m te širine od 5,0 do 5,6 m, kao i rekonstrukcije (cca. 64,5 m) i dogradnju (u dužini od 15 metara) predmetnog gata. Dakle, rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale treća je faza. Samu Liburnsku obalu smo također podijelili u tri faze kako bismo što manje ometali život građana, a to smo činili i tijekom protekla dva mjeseca, od početka radova na našoj rivi. Dužina obuhvaćena projektom je 600 m, na 400 metara će se mijenjati opločenje, dok stari opločnjak ostaje na dužini od 200 metara, rekao je Škifić dodavši da će riješiti oborinske vode i izvedbu triju novih energetskih ormarića i njima pripadajućih vodovodnih i elektroinstalacija što se pokazao kao zahtjev brodara.


Ususret građanima
Kako bi Lučka uprava i Grad Zadar, kako je kazao Škifić, izašli ususret građanima, uvijek će dvije trećine gradilišta biti slobodno građanima za parking, a svaka pojedina faza bit će rezervirana za gradilište.
Napomenuo je zatim Škifić da su radovi na ovom projektu otvoreni prije točno dva mjeseca i da su tijekom protekla dva mjeseca, kako je istaknuo Škifić, išli više nego dobrim progresom.
– Skinuto je opločnjaka u površini od oko 1000 kvadrata, iskopano je oko 580 kubika materijala, i podvodnog i nadzemnog. Isto tako, naparavljeno je oko 140 temeljnih betonskih zidova od ukupno 530 i negdje na dužini od 120 metara radovi su u dobrom stanju. Krenuli smo s izgradnjom nadzemnog zida na početku, izgrađeno je već 12 metara i počela je priprema za dobavu opločnog kamena. Radovi idu prema predviđenom planu i vjerujem da ćemo dočekati sljedeću sezonu sa 70 % izvedenim radovima na donjoj rivi kako ne bismo ometali sljedeću sezonu, kao što nismo ni ovu, zaključio je Škifić i dodao da će maksimalno nastojati završiti ove radove u dogovorenom roku.
Podsjetimo, razdoblje provedbe projekta je od 3.7.2020. do 31.12.2023.
Gradonačelnik Dukić započeo je svoje izlaganje starim fotografijama koje prikazuju kako je riva izgledala i kakva je danas, kako je rekao, u novom svjetlu.




Projekt od najvećeg interesa
– Ono što je politika Grada Zadra zadnje četiri godine je urediti svaki obalni dio grada, od Punte Bajlo do Puntamike, nastavit ćemo i dalje, u suradnji s Ministarstvom, kada je riječ i o Kožinu. Zatim, imamo pristup izgradnji dviju lučica Maestral i Draženica. Najveći projekt, odnosno projekt koji je u najvećem interesu našeg grada, posebno nakon onog nevremena, je uređenje ne samo rive, nego cijelog obalnog područja i pristaništa. Na svim zadarskim otocima pristaništa su uređena, ovo je zadnje koje treba urediti za naše otočane, naglasio je Dukić dodavši da će s obzirom na odvijanje radova u tri faze, ovo pristanište biti uvijek otvoreno za otočane.
Kako je nastavio Dukić, bit će problema s parkingom, a mnogo toga će ovisiti o izvođaču radova.
– Vjerujem da će radovi biti gotovi do početka iduće sezone, završio je Dukić zahvalivši svima koji sudjeluju i najavivši novi sjaj naše rive.
Župan Longin naglasio je značaj Muraja na kojem je održana konferencija za medije.


Zadivljujuća panorama s Muraja
– Nismo slučajno na Muraju, odavde je najbolji pregled naših uvala, cijelih Jazina i ovog dijela kod Maraske. Vidi se koliko se tu radi. U šestom mjesecu najavili smo radove, čekali smo da prođe sezona, sad »napadamo« rivu s dva kraja. Krenuli smo sa strane Sveučilišta, sad krećemo od Liburnske obale. Držim da će to biti onako kako je zamišljeno i u svim vremenskim okvirima koji su predviđeni, rekao je Longin i nastavio kazavši da su preko Županijske lučke uprave, zajedno s Gradom Zadrom i resornim Ministarstvom, uredili dobar dio Jazina gotovo sve do tzv. Peglice.
– To je jedno prekrasno šetalište. Nadam se da će se to šetalište nastaviti naokolo pa ćemo kod novog gata spojiti s dijelom koji ide od Sveučilišta. Detalje o radovima i posvećenoj pažnji saznali ste od Lučke uprave i Grada, na meni je samo poželiti izvođačima dobar rad, da budu kvalitetni i na vrijeme, a svima nama, Zadrankama i Zadranima, da što prije prošetamo našom rivom koja će biti zaista onakva kakva je opjevana – najljepša riva na svijetu, zaključio je Longin.