Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ravni kotari pilot područje za razvoj turističke mikrodestinacije

29.09.2021. 12:34


U sklopu predstavljanje rezultata projekta »TAKE IT SLOW«, održanog u Muzeju antičkog stakla u povodu Svjetskog dana turizma, održan je panel na kojem se raspravljalo o mogućnostima razvoja eno-gastro turizma temeljenom na konceptu tzv. »spore hrane« (slow food) u Zadarskoj županiji, s posebnim naglaskom na Ravnim kotarima.
Na panelu su sudjelovali: moderatorica Božena Krce Miočić, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru; Ante Galić, TZ Grada Zadra; Marta Pintur Bosna, Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari; Iva Bencun, Zadar Outdoor; Vlado Babac, restoran Pet bunara; Ante Butić, OPG Butić; Tomislav Klarin, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru; Ana Zubčić, AGRRA.


Prisnac i orzanje
Nakon panela, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene provedene i buduće aktivnosti u okviru projekta »TAKE IT SLOW«.
Nakon službenog dijela programa, sudionicima su predstavljena autohtona tradicionalna jela Ravnih kotara (prisnac, priška i vara), koje je izradila Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir iz Benkovca, koji uz potporu TZ-a Ravni kotari nastoje očuvati tradiciju kuhanja i starih jela, a KUD »Kamen Bukovica« je izveo najstariji napjev »orzanje« (orcanje), što se pjeva i svira na najstarijim tradicijskim glazbalima na području Bukovice i Ravnih kotara.
U sklopu događanja, u uvali Jazine su kajacima simbolično formirali natpis »TIS« – inicijale projekta »Take it slow.«
Ovaj je projekt osmišljen s ciljem strateškog upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije, i to kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu temeljenog na načelima pametne specijalizacije. Kroz projekt će se razviti rješenja za upravljanje mikro turističkim destinacijama, kako bi se potaknule lokalne zajednice na aktivno uključivanje u pronalazak rješenja vezanih za utjecaje koje turizam ima na njih, ali isto tako kako bi se očuvala njihova prirodna i kulturna baština, kao i životni stil.
Budući da se projekt provodi u suradnji znanstvenika i lokalne zajednice, temeljit će se na različitim istraživanjima načina života te različitih aspekata materijalne i nematerijalne te kulturne i prirodne baštine na odabranim mikro područjima. Upravo se u tome ogleda i uloga Sveučilište u Zadru, kao istraživački orijentirane obrazovne ustanove koja povezuje znanstvena istraživanja i projekte.


Jačanje ugostiteljske ravnokotarske ponude
U nešto više od godinu dana trajanja projekta TAKE IT SLOW proveden je značajan broj aktivnosti koje doprinose ostvarenju definiranih ciljeva projekta. Tako je na početku projekta svaki projektni partner definirao mikro turističku destinaciju kao pilot područje. Pritom se zadarsko Sveučilište odlučilo za Ravne kotare s naglaskom na njihovu gastronomiju.
Do kraja provedbe projekta TAKE IT SLOW bit će organizirane još brojne aktivnosti. Sveučilište u Zadru organizirat će radionice vezane za proces dobivanja zelenih/eko-certifikata, pri čemu se planira i uvođenje jednog zelenog/eko-certifikata do kraja trajanja projekta. Uz to, bit će organizirane inovativne edukacije, radionice kuhanja temeljene na tradicionalnim receptima i namirnicama s područja Ravnih kotara, kako bi se ojačali kapaciteti ugostiteljske turističke ponude na području Zadarske županije. Planirano je i studijsko putovanje u Baskijski kulinarski centar, s ciljem unaprjeđenja znanja ključnih dionika u području gastronomije u turističkoj destinaciji. Radna skupina Sveučilišta u Zadru sudjelovat će i u organizaciji inovativnih događanja i okruglih stolova, u prezentacijama rezultata istraživanja i provedenih projektnih aktivnosti, online sastancima, intervjuima s ključnim dionicima i slično. Uz to, sudjelovat će i u svim aktivnostima koje će se do kraja projekta odvijati u organizaciji ostalih projektnih partnera.




Prekogranična suradnja
Projekt TAKE TI SLOW -«Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow« strateški je projekt koji se izvodi u okviru operativnog programa INTERREG Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupno trajanje projekta je od 1. lipnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine.
Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a uz Sveučilište u Zadru, partneri na projektu su još Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Istarska županija, PROMOTURISMFVG te partneri iz Italije.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.764.695,71E, pri čemu Sveučilište u Zadru ima proračun od 260.034,00E.