Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dva desetljeća Zadarskog plesnog ansambla

28.10.2011. 22:00
Dva desetljeća Zadarskog plesnog ansambla


Zadarski plesni ansambl je formiran na početku Domovinskog rata kao jedan od rijetkih plesnih ansambala na području Dalmacije koji njeguje suvremeni plesni izraz


Predstavom En face, koja je jučer održana u HNK Zadar, Zadarski plesni ansambl je obilježio 20 godina kontinuiranog umjetničkog rada.
Predstava se sastojala od tri zasebna dijela, autora: Petre Hrašćanec, Stošije Zrinski i Sanje Petrovski tematski vezanih uz dosadašnje predstave ZPA. Kao popratni sadržaj obilježavanja dvadesetogodišnjice rada u foajeu kazališta postavljena je izložba plakata i fotografija.
Zadarski plesni ansambl je formiran na početku Domovinskog rata kao jedan od rijetkih plesnih ansambala na području Dalmacije koji njeguje suvremeni plesni izraz. Osnovale su ga Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica Grba Grada Zadra. Specifičnost Zadarskog plesnog ansambla je izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu. Dugogodišnji su sudionici Zadra snova i Zadarskog kazališnog ljeta, Glazbenih večeri u Donatu, Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu, Plesokaza u Varaždinu i Požegi, Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku i Dana Matice hrvatske u Mostaru. ZPA ima izraženu suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, kao i Kazalištem lutaka Zadar, MAS-om, Narodnim i Arheološkim muzejom, a bili su i suosnivači i dio projekta Artikultura. Zadarski plesni ansambl je sudionik svih gradskih manifestacija i događanja – otvorenje svih značajnijih sportskih natjecanja, izložbi, kulturnih događanja, raznih festivala i slično.