Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nije za velike marete, ali je za veliku pohvalu

Autor: Irena Jurjević

28.10.2012. 23:00
Nije za velike marete, ali je za veliku pohvalu

Foto: Vedran SITNICA



Pohvalno je da su učenici u samo četiri dana sagradili i opiturali brod. Porinuli smo ga uoči same regate i mogu reći da je prošao je test. Lijepo plovi, dobro se drži na moru. Jedri malo lošije jer je ipak premale površine za jedro, no uspjeli smo, kazala je Mandić


Dvoipolmetarski brodić kršten „Zadar more”, koji je posljednjih dana vrijedno građen na Narodnom trgu, u potpunosti je opravdao trud i očekivanja njihovih graditelja, osam osnovnoškolaca i njihovog voditelja iz StolArt-a.
Naime, vrijeme prije regate Zadarska koka nije bilo nimalo naklonjeno ovom malom plovilu, no unatoč povećim valovima „Zadar more” je stabilno plovio u blizini gata na staroj rivi.
– Bilo je zanimljivo posljednjih dana raditi ovaj brod. Početno sam mislio da mi to nećemo uspjeti napraviti, ali na kraju smo uspjeli, kazao je Kristijan Radeta, jedan od graditelja, učenik Osnovne škole Petar Preradović. Ništa nije bilo problem, kaže, a i imali su sposobno vodstvo i naravno, sposobne radnike. On sam do sada je, kako kaže, imao iskustvo rada u drvetu, ali “skroz drugi đir”.
– To su bile kućice na drveću, a sada smo radili s alatima koje rabe kalafati. No, možda sada nastavim i sam dalje. Pitali smo nacrte brodića pa ga možda proširimo i na tri metra, u kućnoj izradi s prijateljima, otkrio je Kristijan.
Zadovoljna stabilnošću brodića „Zadar more” bila je i Zrinka Mandić iz organizacije, koja je subotnje jutro i sama iskoristila da zavesla svojim prvijencem.
– Pohvalno je da su učenici u samo četiri dana izgradili i ‘opiturali’ brod. Porinuli smo ga uoči same regate i mogu reći da je prošao je test. Lijepo plovi, dobro se drži na moru. Jedri malo lošije jer je ipak premale površine za jedro, no uspjeli smo. Nije za neke velike marete, ali za malo more je sasvim pristojan, dala je izdašnu procjenu Mandić. Brodić će, kaže, najvjerojatnije biti smješten u Foši odakle će ga njegovi graditelji s vremena na vrijeme moći izvesti na plovidbu.
U gradnji su inače sudjelovali učenici 8a i 8b Osnovne škole Petar Preradović: Kristijan Radeta, Luka Belošević, Lovre Nenadić, Klara Rušev, Asia Čakarun, Leonarda Zorica i Marcelo Franov, ali i jedan učenik drugog razreda iz OŠ Šimuna Kožičića Benje Val Mandić. Dakako, svima njima na glavnom zadarskom trugu u subotu ujutro podijeljene su i diplome za doprinos i sudjelovanje.