Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Samo ovog ljeta spašeno 80 stranih turista

28.10.2013. 23:00
Samo ovog ljeta spašeno 80 stranih turista


Samo u kolovozu ove godine prevezeno je 100 pacijenata, najviše s Hvara i Korčule. Slijede ostali srednjodalmatinski otoci, a zanimljivo je da se s otoka zadarskog arhipelaga preveze znatno manji broj pacijenata. Dijelom je to i zbog drugačije organizacije zdravstva i činjenice da se pacijenti najčešće prevoze brzim plovilima


Na ovogodišnjoj gala priredbi Dani hrvatskog turizma koja se ove godine održala u Falekensteinervom naselju Punta Skala, nagradu Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku dobila je Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze u Zemuniku. Nagradu su primili zapovjednik satnik Ante Siniša Kozina, njegov zamjenik satnik Stjepan Jović te satnik Stjepan Stepić i natporučnik Goran Jelić. Piloti su to helikoptera 93. zrakoplovne baze Zemunik, stacionirani u vojarni „Knez Trpimir” u Divuljama pored Trogira. Nagradu Hrvatske turističke zajednice dobili su zbog svojih humanitarnih, pretežito medicinskih letova.
 Zanimljivo je da 90 posto letova ova eskadrila ostvaruje u civilnoj namjeni, pretežito transportirajući bolesne i unesrećene s hrvatskih otoka, ali i s teško dostupnih terena. Uz tipično vojničke zadaće od kojih se ističu sudjelovanje u mirovnim misijama u Afganistanu i Kosovu, eskadrila sudjeluje, zajedno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja u akcijama traganja i spašavanja za nestalim osobama. Tu su i transporti na teško dostupna mjesta kao nedavno na Dinari, prilikom postavljanja spomenika poginulim pripadnicima 7. gardijske brigade. Zajedno sa kanaderima iz Zemunika, piloti iz Divulja sudjeluju i u akcijama gašenja požara iz zraka kao i prevoženja vatrogasaca i opreme do požarišta.
–    Broj medicinskih letova je znatno brojniji u ljetnim mjesecima u tijeku turističke sezone kada letačke posade cjelodnevnim angažmanom sudjeluju u spašavanju i zbrinjavanju domaćih i stranih pacijenata. Time naša eskadrila, pokazalo se, daje značajan doprinos u sigurnom odvijanju turističke sezone. Posebno na otocima s kojih se pacijenti u najkraćem mogućem roku prevoze helikopterima do Kliničke bolnice Split ali i drugih medicinskih ustanova u Hrvatskoj. Do 23. listopada prevezli smo ukupno 434 pacijenata kroz ostvarenih 420 sati naleta u spašavanjima ljudskih života, kaže zapovjednik satnik Kozina.
Ljeti eskadrila mjesečno u svojoj evidenciji prosječno broji i 70 prevezenih pacijenata. Samo u kolovozu ove godine prevezeno je 100 pacijenata od čega više od 80 stranih turista. Najviše pacijenata preveze se s Hvara i Korčule. Slijede ostali srednjodalmatinski otoci, a zanimljivo je da se s otoka zadarskog arhipelaga, preveze znatno manji broj pacijenata. Dijelom je to i zbog drugačije organizacije zdravstva i činjenice da se pacijenti prevoze brzim plovilima. No područje djelovanja Divulja je cijeli hrvatski dio Jadrana s tim da je sjeverni dio zona odgovornosti eskadrila helikoptera iz 94. zrakoplovne baze Lučko pored Zagreba. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, kad piloti iz Zagreba ne mogu stići do Kvarnerskih otoka, Hrvatskog primorja te Istre, na scenu stupaju piloti iz Divulja.
Kad se sve to zbroji, vidi se kako je ETH iz Divulja, od 2005. pa sve do 15. listopada 2013. prevezla oko 3.200 pacijenata. To odgovara gradu veličine Opuzena, odnosno sveukupnom broju bolničkih kreveta KBC Split, KB Dubrava i Opće bolnice Zadar.
Sve se to ima zahvaliti odličnoj obuci koju piloti dobivaju upravo na Zemuniku. Piloti u Divuljama mjesečno upišu 100 do 120 sati letenja. Postoje i piloti koji u špici „inkasiraju” i po 250 stai letenja, ali do statusa kapetana helikoptera mora proći najmanje 5 godina intezivnog letenja. Piloti će u šali dodati još dvije godine, kad konačno možeš reći da si pilot.