Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mario Pedišić za treću uzastopnu pobjedu

28.10.2016. 22:00
Mario Pedišić za treću uzastopnu pobjedu


U drugom poluvremenu su gosti stvorili niz izglednih situacija za postizanje zgoditka, ali nisu uspjeli ugurati loptu u mrežu. Najveće zasluge za to idu na račun vratara Zadra Tome Gluića, koji je imao nekoliko izvanrednih intervencija. Ovom pobjedom Zadrani su privremeno skočili na treće mjesto prvenstvene ljestvice
Sedamnaestgodišnji Mario Pedišić donio je nogometašima Zadra treću uzastopnu pobjedu u 3. HNL – jug. Nakon Croatije na Stanovima i Neretvanca u Opuzenu, momčad Josipa Butića danas je na domaćem terenu teže od očekivanog slomila otpor Omiša. Zadrani su odigrali bolje prvo poluvrijeme, koje je svojim seniorskim prvijencem okrunio Pedišić za 1-0 u 31. minuti. No, propuštene prilike da povećaju prednost mogle su ih skupo koštati u drugom poluvremenu. U nastavku su, naime, gosti stvorili niz izglednih situacija za postizanje zgoditka, poglavito preko napadača Joška Hajdera, ali nisu uspjeli ugurati loptu u mrežu. Najveće zasluge za to idu na račun vratara Zadra Tome Gluića, koji je imao nekoliko izvanrednih intervencija. Ovom pobjedom Zadrani su privremeno skočili na treće mjesto prvenstvene ljestvice sa 22 boda (koliko imaju i dubrovački GOŠK i Kamen), jednim manje od Hrvaca, a šest manje od Hajduka II. U sljedećem kolu gostuju u Dubrovniku, a potom na Stanove dolazi vodeća momčad lige.
 Zadar aktivniji
Zadar je od početka susreta preuzeo terensku inicijativu i okupirao protivničku polovicu. U petoj minuti Dragan Župan je centrirao s lijeve strane, a Josip Jurjević je u dobroj poziciji ispred gola malo glavom zakasnio na loptu. U prvom dijelu prvog poluvremena domaći su uglavnom prijetili iz prekida, bili su nešto aktivniji, ali bez konkretnih prilika. Nekoliko puta su se i gosti pojavili pred protivničkim golom, ali Gluić, osim par sigurnih istrčavanja, nije imao ozbiljnijeg posla. U 30. minuti Vlatko Blažević je s desne strane dodao u sredinu do Želimira Terkeša, koji je ostavio loptu Andriji Bubnjaru, a ovaj je s 18 metara pucao od bloka malo pored lijeve vratnice. Minutu kasnije Zadar je poveo. Terkeš je izveo korner s desne strane, kompletna obrana Omiša je olako ispala, a na drugoj strani kaznenog prostora loptu je dočekao Pedišić, koji je ostao sam i pogodio za 1-0. U samoj završnici prvog dijela Zadrani su imali još dvije velike prilike. Bubnjar je, nakon novog opasnog kornera Terkeša, pucao pokraj gola, a onda je sam Terkeš iz dobre pozicije sa 12 metara pogodio desnu vratnicu. Dojam nakon 45 minuta bio je da je Zadar bolja momčad i da je samo pitanje vremena kada će u nastavku prelomiti susret. No, u drugom poluvremenu Omišani su se pokazali itekako opasnima.
Buđenje gostiju
Počelo je dvjema velikim prilikama gostiju na samom otvaranju. Prvo je Hajder iščeprkao loptu zadarskim braničima i neometan s 15 metara pucao pored gola, a zatim je neprecizan bio i Ivan Knezović, glavom nakon udarca iz kuta. U 57. minuti Hajder iz slobodnjaka sa 25 metara gađa ravno u rašlje, ali Gluić odličnom reakcijom čuva svoju mrežu. Pet minuta kasnije Marino Tomaš je probio po lijevoj strani i centrirao u sredinu, gdje je Hajder opet sam na pet-šest metara od gola, ali iz mat pozicije puca ravno u dobro postavljenog Gluića. Tek tada su se Zadrani malo probudili. Dragan Župan je okušao udarac s 18 metara, a Terkeš je pucao iz voleja nakon centaršuta Blaževića, ali rezultat se nije mijenjao. U 72. nova velika prilika za goste. Hajder ovaj put izvodi korner, a dva igrača Omiša su u petercu omela jedan drugoga u pokušaju glavom. Zadarska obrana je u nastavku bila poprilično nesigurna, što se može pripisati i izlasku iz igre Jurjevića zbog ozljede ruke još u 33. minuti. Osim toga, Zadar je jučer bio i bez Ivana Šimurine i Ivana Tokića, dvojice ključnih igrača u defanzivnom bloku. Ni napadači domaćih, međutim, nisu bili dovoljno koncentrirani. U izglednim situacijama uvijek je nedostajao odlučujući potez. Prilike su imali opet Terkeš pa Bubnjar, zatim Župan sa 20 metara, ali nitko nije bio precizan. U 87. minuti Omiš je imao najveću priliku za izjednačenje. Hajder je prvo pucao preko gola, a već u sljedećem napadu izbio sam pred Gluića. Bila je to stopostotna prilika, gostujući napadač odlučio se pucati u desnu stranu, ali reakcija zadarskog vratara bila je jednostavno – fantastična! Potom su Terkeš i Bilaver imali još dvije prilike, ali ostalo je 1-0. S obzirom na sve što se događalo u drugom poluvremenu, Zadrani su na kraju mogli biti itekako zadovoljni tim ishodom.


Zadar – Omiš 1:0


ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 300. Sudac: Antonio Krišto (Split) 6. Pomoćnici: Marko Tot i Hrvoje Ćatipović (oba Split). Strijelci: 1-0 (Pedišić 31′). Žuti kartoni: Tolušić, Kulić, Tomaš, Rako (Omiš).
ZADAR: Gluić 7,5 – Pranić 6, Pedišić 6,5, Jurjević 6 (od 33. Colić 6), A. Župan 6 – Bubnjar 6 (od 89. Brlić -), Pantalon 6 –  Blažević 6, D. Župan 6, Čulina 6 (od 64. Bilaver 6) – Terkeš 6. Trener: Josip Butić.
OMIŠ: Kulić 6, Kuvačić 6, Knezović 6, Pivčević 6, Tomaš 6, Vučemil 6, Koštić 5,5 (od 45. Imeri 6), Bilić 6, Tolušić 5,5 (od 45. Čobanov 6), Hajder 6, Rako 6. Trener: Goran Pekas.