Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kako u ratu, tako i u miru – krasi ih duh zajedništva

29.10.2018. 20:47
Kako u ratu,  tako i u  miru – krasi  ih duh  zajedništva


Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja  Ivan Vukić otvorio je u petak u Sv. Filipu i Jakovu 24. tradicionalno, edukativno, sportsko, kulturno-društveno i rekreativno okupljanje hrvatskih  dragovoljaca. U Turističkom naselju Margarita Maris okupilo se oko 500  članova Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koji su se podijeljeni u 36 momčadi, mogli natjecati u malom nogometu, belotu,  briškuli i trešeti, stolnom nogometu, elektronskom pikadu, visećoj kuglani i boćanju. Osim sportskog dijela organizirana je i slikarska radionica te seminar o radu i funkcioniranju udruga i izradi dokumentacije za  projekte udruga kao i izložba s hodočašća papi Franji u Vatikan.
Ivan Vukić ocijenio je okupljanje hrvatskih branitelja u organizaciji  UHDDR-a kao primjer kako treba raditi.


Potpora MInistarstva branitelja
– Uz ovaj događaj, osobito je važan susret djece u Savudriji gdje se u  vašoj organizaciji okupi 500 djece hrvatskih branitelja. Stoga će ovakve  aktivnosti uvijek imati potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Mi  kršćani znamo da postoji drugi svijet i da nas tamo gore čekaju naši poginuli suborci. Međutim, do tog susreta, naša je obveza da uredimo  državu kakvu su oni htjeli i na tom pravcu, mi u ministarstvu stojimo.  Među hitnim aktivnostima je uređenje Veteranske bolnice u Kninu koja  je to samo po imenu. Nadamo se da će u njoj naši suborci imati odgovarajuću medicinsku pa i palijativnu skrb, rekao je državni tajnik Ivan Vukić.
Vukić je zaželio da na susretima ponovno pobijedi UHDDR iz Benkovca koja je u Sv. Filip i Jakov, uz zvuke harmonike i rodoljubne pjesme, donijela veliki prijelazni pehar kao pobjednik prošlogodišnjih susreta.
Okupljene je pozdravio i izaslanik ministra obrane brigadir Darko Bijuklić koji je naglasio da ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević radi na jačanju zajedništva koje je toliko bilo važno u ratu i  koje je učinilo Hrvatsku snažnom.
– Ovakvi susreti, rekao je brigadir Bijuklić, upravo su na tragu jačanja  tog zajedništva.


Hrabrost i odvažnost
Predsjednik UHDDR-a Ane Martinac zahvalio je Općini Sv. Filip Jakov  na pomoći u organizaciji, ali je pri tom zaželio brz oporavak počasnom  predsjedniku UHDDR-a Tomislavu Merčepu. Okupljene je pozdravio i  zamjenik zadarskog župana Šime Vicković.
– Vi ste tijekom Domovinskog rata, kao hrvatski branitelji i dragovoljci  pokazali svoju odvažnost i snagu kada je to najviše trebalo. Hrabrost pokazujete i danas, i vi i vaši kolege, kada se borite i s novim izazovima koje  život donosi. Samim time što ste danas ovdje, što se bavite edukacijom,  sportom i kulturom, znači da vaš duh ne posustaje. U Domovinskom ratu nas je krasilo zajedništvo, a lijepo je vidjeti i kako je nakon četvrt stoljeća to zajedništvo i dalje prisutno kod vas, jer se puna srca, svake godine okupljate i družite, rekao je Vicković.
Kako je rekao glavni tajnik Dario Dujić, UHDDR broji 274 ogranka čiji  članovi ne daju da nestane nacionalni ponos te da netko relativizira  činjenicu da je RH nastala na temeljima Domovinskog rata kako stoji u  Deklaraciji o Domovinskom ratu Sabora RH.