Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Novigradski govor s posebnim naglaskom kulturno dobro Hrvatske

29.10.2021. 12:13


Novigradski govor s očuvanom čakavskom akcentuacijom proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom te je ušao u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Proceduru je prije više godina potaknuo Plamenko Anzulović, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Novigrad, uz pomoć Petre Bolanče, direktorice Turističke zajednice općine Novigrad. Vijest da je odobren upis u Registar, obradovala je Novljane.
– Novigradski je govor već stoljećima čakavska oaza, posebno u smislu akcenta te je kao takav dokaz postojanja čakavštine od doseljenja na hrvatsku obalu. Raduje me što je to sad prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija, što je još jedan znak da trebamo raditi na tome da naš govor čuvamo od zaborava, rekao je Plamenko Anzulović.
Odluku da je novigradski govor s očuvanom čakavskom akcentuacijom nematerijalno kulturno dobro donijelo je Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra na preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu, a temeljem dokumentacije i činjenica koje su im poslali predlagatelji.
U obrazloženju Rješenja stoji i kratka povijesna podloga.
– Za vrijeme Mletačke republike, Novigrad je bio sjedište distrikta kojim je upravljao ‘providur’, od Venecije postavljen upravitelj. Od brojnih sela Novigradskog distrikta, većina je nestala u mletačko-turskim ratovima, ponajviše u XVI. stoljeću, kada su Turci osvojili veći dio teritorija. Stanovnici su očuvali izvorni govor u oazi okruženoj štokavskim narječjem, stoji u obrazloženju.
Sustav mjera zaštite ovog nematerijanog dobra podrazumijeva da se osigura dostupnost dobra javnosti, da se potiče i njeguje u izvornoj sredini, popularizira i promovira održavanjem stručnih skupova, putem videozapisa, elektroničkih medija. Potrebno je i dalje nastaviti s istraživanjem dobra, osigurati održivost dokumentiranjem, edukacijom, prenošenjem znanja, podizanjem vrijednosti…