Novigradski govor s posebnim naglaskom kulturno dobro Hrvatske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Dobra vijest iz Ministarstva kulture i medija
Novigradski je govor već stoljećima čakavska oaza, posebno u smislu akcenta te je kao takav dokaz postojanja čakavštine od doseljenja na hrvatsku obalu. Raduje me što je to sad prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija, što je još jedan znak da trebamo raditi na tome da naš govor čuvamo od zaborava, rekao je Plamenko Anzulović
Marin GOSPIĆ
Novigrad se ima čime ponositi

Novigradski govor s očuvanom čakavskom akcentuacijom proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom te je ušao u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Proceduru je prije više godina potaknuo Plamenko Anzulović, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Novigrad, uz pomoć Petre Bolanče, direktorice Turističke zajednice općine Novigrad. Vijest da je odobren upis u Registar, obradovala je Novljane.
- Novigradski je govor već stoljećima čakavska oaza, posebno u smislu akcenta te je kao takav dokaz postojanja čakavštine od doseljenja na hrvatsku obalu. Raduje me što je to sad prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija, što je još jedan znak da trebamo raditi na tome da naš govor čuvamo od zaborava, rekao je Plamenko Anzulović.
Odluku da je novigradski govor s očuvanom čakavskom akcentuacijom nematerijalno kulturno dobro donijelo je Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra na preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu, a temeljem dokumentacije i činjenica koje su im poslali predlagatelji.
U obrazloženju Rješenja stoji i kratka povijesna podloga.
- Za vrijeme Mletačke republike, Novigrad je bio sjedište distrikta kojim je upravljao ‘providur’, od Venecije postavljen upravitelj. Od brojnih sela Novigradskog distrikta, većina je nestala u mletačko-turskim ratovima, ponajviše u XVI. stoljeću, kada su Turci osvojili veći dio teritorija. Stanovnici su očuvali izvorni govor u oazi okruženoj štokavskim narječjem, stoji u obrazloženju.
Sustav mjera zaštite ovog nematerijanog dobra podrazumijeva da se osigura dostupnost dobra javnosti, da se potiče i njeguje u izvornoj sredini, popularizira i promovira održavanjem stručnih skupova, putem videozapisa, elektroničkih medija. Potrebno je i dalje nastaviti s istraživanjem dobra, osigurati održivost dokumentiranjem, edukacijom, prenošenjem znanja, podizanjem vrijednosti...

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)