Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Anconi počelo snimanje filma o vrškim pomorcima

29.10.2021. 12:23


Nakon višemjesečnih priprema, prije nekoliko dana započelo je snimanje dugometražnog igrano-dokumentarnog filma o Vrškim pomorcima. Film je plod rada i zalaganja Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi, koja već godinama aktivno radi na očuvanju bogate, pomorske tradicije svoga mjesta. Vrsi se mogu pohvaliti s preko sedam stotina pomoraca zabilježenih u proteklih sto godina koji su, daleko od svojih najmilijih, plovili i mukotrpno zarađivali kruh sa sedam kora.
Scenarij i režiju filma potpisuje novinar Toni Perinić, urednik Vrškog glasnika. Prvi kadrovi snimljeni su na trajektu "Marko Polo" i u talijanskom, lučkom gradu Anconi.
– Igrano-dokumentarnim filmom o pomorcima i pomorstvu u Vrsima želimo gledateljima prikazati autentične priče i doživljaje ljudi koji su na moru proveli radni vijek, onih koji su tek krenuli na taj put te budućih pomoraca koji se još obrazuju. Razgovor s pomorcima pratit će igrane scene kojima ćemo integrirati prošlost i sadašnjost u jednu cjelinu. Proces snimanja trajat će zasigurno nekoliko mjeseci, a dovršetak i premijeru filma očekujemo sredinom iduće godine, navodi Perinić, koji je tri dana sa snimateljem Ivanom Alerićem boravio i dokumentirao iskustva, priče te način rada trajekta koji plovi na međunarodnoj liniji.
– Trajektom "Marko Polo" zapovijeda Vršanin Jurica Jordan koji nas je srdačno dočekao i ugostio te odvojio svoje slobodno vrijeme za višesatna snimanja. Tijekom boravka na brodu vladala je iznimno ugodna i prijateljska atmosfera te ovim putem još jednom zahvaljujem posadi na suradnji i pomoći, ističe Perinić.
Trajekt "Marko Polo" dužine preko 128 metara ima 158 kabina, odnosno 574 kreveta, a prema trenutnoj situaciji može primiti oko 400 putnika.
Linija prometuje dva puta tjedno iz Splita za Anconu u kojoj se zadržava dva dana. U pauzama od snimanja, bilo je vremena i za razgledati ulice tog obalnog grada, koji broji oko 110 tisuća stanovnika.
– Brojni spomenici, sakralni objekti i sačuvani lokaliteti svojim izgledom vraćaju nas stoljećima unatrag. Zamijetio sam kako se u staroj jezgri posebno pazi na zajedničku vizuru te ne postoje građevine koje bojom ili oblikom odskaču od ostalih. Također, brojni spomenici su u fazi obnove ili su nedavno obnovljeni što pokazuje brigu i odgovornost talijanskih vlasti za svoju baštinu, govori Perinić.
 


Vrški glasnik