Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zanimanje opalo nakon gubitka “paklenih” i polufinala

Autor: Šime Ćurko

28.11.2008. 23:00
Zanimanje opalo nakon gubitka “paklenih” i polufinala

Foto: Filip BRALA



Ostalo je pomalo nejasno kako je to Zadar, koji je, makar usmeno, u svibnju na olimpijskim kvalifikacijama potvrđen kao grad u kojem će se, uz Zagreb, igrati jedna polufinalna utakmica ostao bez tog istog polufinala
Ja bih sve utakmice Svjetskog prvenstva igrao u Dalmaciji – ispalio je Lino Červar, izbornik, na konferenciji za novinare u Zadru na završetku rukometnih kvalifikacija za Olimpijske igre u Pekingu. Bili su to dani opće rukometne euforije u Zadru, hrvatska rukometna reprezentacija i prije Zadra punila je hrvatske dvorane, ali ono što su Červar i društvo doživjeli na Višnjiku nismo sigurni da je ijedna naša nacionalana selekcija igdje doživjela. A na drugoj strani terena bila je tek jedna rukometa sila (Rusija) i dvije zemlje kvalitetom daleko od Hrvatske (Japan, Alžir). Tri utakmice, triput puna dvorana, bez obzira na protivnika. Šest mjeseci kasnije u Zadru rukometna rezignacija premda za manje od 50 dana dolazi Svjetsko prvenstvo u kojem je Zadar domaćini jednoj od dvaju skupina drugog kruga (skupina II). To se zna odavno, baš kao što se zna da Hrvatska neće igrati u Zadru, nego u Splitu i Zagrebu, premda je vjerojatno malo reprezentacija koje bi se odrekle onakve podrške kakvu je Hrvatska imala u Zadru.
Split i Zagreb
U redu, nitko ne sumnja da će Hrvatska napuniti tribine u Zagrebu i Splitu, koji, uostalom, imaju i veće dvorane. Treba poštovati i činjenicu da je Split dao nekoliko reprezentativaca (baš kao i Zagreb), jasno je i da bi svaki od šest gradova domaćina (valjda će ih toliko biti jer su se pojavile određene dvojbe oko ugovora) htio udomiti Hrvatsku… Osim toga nije praksa da domaćin na ovako velikim natjecanjima često mijenja dvorane, dvije su očito sasvim dovoljne. Ali ipak malo je onih koji se nakon kvalifikacija nisu zapitali, makar iz navijačkog kuta; a zašto Hrvatska ne bi poneku utakmica odigrala u Zadru?
No, neće i tu zapravo nikad nije ni bilo dvojba. Ono što je ostalo je pomalo nejasno kako je to Zadar, koji je, makar usmeno, u svibnju na olimpijskim kvalifikacijama potvrđen kao grad u kojem će se, uz Zagreb, igrati jedna polufinalna utakmica ostao bez tog istog polufinala. Sada kao da svega toga nije bilo, na službenoj internet stranici SP-a sve je jasno, polufinale će se igrati u Splitu i Zagrebu. Zadru je ostala, istina, vrlo atraktivna skupina drugog kruga u koju dolaze tri najboljeplasirane reprezentacije iz skupina C i D. U skupini C su: Makedonija, Tunis, Poljska, Alžir, Njemačka i Rusija dok su skupini D: Egipat, Srbija, Norveška, Saudijska Arabija, Danska i Brazil.
Argumenti, argumenti
Ne sumnjamo da će s reprezentacijama koje dođu u Zadar doputovati i vojska njihovih navijača, a s obzrom da se iz “zadarske” skupine izravno ulazi u polufinale neizvjesnost je zajamčena. Može se preopostaviti da će tih nekoliko dana profitirati i hoteli, kao i drugi koji se bave smještajem gostuju, ali vrlo je upitno koliko će se Zadrana odlučiti tih dana doći u Dvoranu Krešimira Ćosića. U Zadru se još uvijek nigdje ne vidi da je SP pred vratima, ulaznice su se, istina, počele prodavati (kisoci Tiska na Kalelargi i u Murvičkoj 1), Organizacijski odbor čiji je predsjednik Živko Kolega, gradonačelnik, krenuo je s radom i to se za sada čini sve. A to je ipak najveći sportski događaj kojem je Zadar ikad bio domaćin. Gubitak polufinala, premda ga je Zadar nikad službeno nije ni imao, prošao je kako je prošao, izgubljen u razno-raznim argumentima jedne, druge, treće strane… Svejedno.


 POLUFINALE JE BILO NAČELNA OPCIJA


Kad je riječ o tome da se polufinale SP-a neće igrati u Zadru iz Grada poručuju da je o polufinalu u Zadru bilo govora kao opciji, ali da takva odluka nikad nije službeno stigla na Narodni trg. Sada je jasno da i neće jer će se polufinale igrati u Splitu i Zagrebu.