Sonja Breljak dobitnica prve nagrade Goran Bujić - književnici novinari

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Dobitnica nagrade Sonja Breljak s Nikolom Šimićem Toninom iz Hrvatskog književnog društva - Ogranak Zadar

Sonja Breljak dobitnica je književne nagrade Goran Bujić -   književnici novinari, koja se dodjeljuje od ove godine. Nagrada nosi ime  preminulog dugogodišnjeg urednika rubrike kultura u Zadarskom listu,  kao i tadašnjeg kulturnog priloga Donat, a dodjeljuje ju Hrvatsko  književno društvo - Ogranak Zadar.

Odabrana je među petero nominiranih koji su dospjeli u finale, nakon  što se suzio krug od sedamdesetak kandidata. Nagrada, u vidu diplome i  umjetničke slike, dodijeljena joj je u subotu ujutro u Multimedijalnoj  dvorani Gradske knjižnice Zadar.

- Teško je vama pojmiti kakvu ste mi čast dali. Dolazim iz daljine gdje  se hrvatska riječ ne čuje kao ovdje. Oko nje se treba truditi, raditi, moliti.  Jako mi puno znači da ste moj rad zamijetili, po kolegi koji se hrvatskim  jezikom bavio, kazala je Breljak po primitku nagrade.

Ona je po prvu nagradu u životu stigla iz Berlina, gdje živi i radi kao  urednica Hrvatskog glasa Berlina. Uz Breljak nominirani su bili Marijana  Dokoza (Fenix Magazin), Ante Rogić (Zadarski list), Fabijan Lovrić (dopisnik više časopisa i tiskovina), Dražen Stjepandić (Tjedno Hr.). Stručni  žiri činili su Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, Dragan Gligora, Adolf Polegubić i Zvonko Čulina.

Glas jedne generacije

U programu, koji je vodio Ante Mihić, okupljene je pozdravila Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, a o Goranu Bujiću, dugogodišnjem uredniku kulture i Priloga Donat govorio je likovni  umjetnik Boris Žuža, a tekst Zvonka Čuline pročitao je Mile Marić, ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac.

- Bio je na neki svoj način glas dijela nikad ostvarene generacije koja je  odrastala uz rock glazbu, art literaturu, film i najčešće nerealizirane snove, uglavnom mimo tokova objektivne stvarnosti. Bio je zaokupljen pitanjima egzistencijalnog smisla ljudske jedinke zarobljene unutar kulisa  grada i okupiranog svakodnevnim životnim brigama. Široj javnosti i  čitateljima Zadarskog lista bio je poznat po kolumni "Bez naslova", u kojoj je iz vlastitog kuta na osobit način prezentirao najrazličitije aspekte  sveopće zbilje, iskazujući izuzetnu elokventnost i moć pisane riječi.  Uočavao je različite životne pomaknutosti i ljudsku nesavršenost koju je  znalački dozirao britkim humorom, kao prepoznatljivom odlikom njegovog autorskog iskaza, kazao je, među ostalim Boris Žuža, zaključujući  kako su izražavanje putem književnih formi i novinarskih napisa u  slučaju autora Gorana Bujića bili jedinstvena cjelina.

Zvonko Čulina istaknuo je kako je kultura ogledalo jednog naroda,   vremenski i civilizacijski pečat koji iza sebe ostavljamo, u kojoj se Goran  odlično snalazio. Sva kulturna događanja oko sebe je pratio  te sve jasno  razlučivao i estetski čisto i znalački dostojno posložio, kako dolikuje jednom kulturnom znalcu.

"Prostora, prostora nam dajte!"

-  Ponekad se stoga činilo da je nekad prekritičan, ali je svoj poziv toliko  ljubio i poznavao da ju je, iako filtrirajući, tolerantno i fleksibilno prema  svim kreativcima, vodio u pravom informativnom smjeru. Borio se za  kulturni prostor i uzvišeno mjesto koje kulturi pripada, bez obzira na  počeste popratne turbulentne okolnosti, i zato bih kao kulturnjak, nastavljajući taj sveti, plemeniti zov, završio pomalo poetskim zazivom: I  nadalje, prostora, prostora nam dajte! Da bismo mogli što više i lakše  kulturno i kulturnije disati i javno oplemenjivati vrijeme u kojem djelujemo, riječi su Zvonka Čuline.

U glazbenome dijelu s dvije pjesme nastupile su profesorice Magdalena Miočić i Žaklina Kutija. Jednu svoju pjesmu pod naslovom Dvosmjerni put pročitao je dr. Mirko Jamnicki Dojmi, a nakon njega Ante Gregov  Jurin pročitao je svoju pjesmu Škura bura. Pjesnikinja, ravnateljica Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, Žaklina Kutija, pročitala je  pjesmu Dišpet.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno