Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HNS bez kvoruma ne može održati izbornu skupštinu

30.11.2019. 06:30


Iako su već davno trebali održati izbornu skupštinu za predsjednika gradskog odbora, HNS-ovci je još nisu niti sazvali. Zadarsku organizaciju gotovo godinu dana vodi privremeno rukovodstvo, ali novog predsjednika nema ni na vidiku. Što se događa s HNS-om, odnosno znače li ove brojne odgode izborne skupštine to da ne mogu naći kandidata za predsjednika Gradskog odbora pitali smo šefa županijskog HNS-a, Milana Stojanova.
– Imamo jednog sigurnog kandidata, ali se pojavilo i nekoliko mlađih, pa ćemo vidjeti. Pripremamo skupštinu i aktivni smo svaki dan jer moramo osigurati trećinu članstva da bi skupština bila valjana, odnosno da bismo osigurali kvorum. Ne bi bilo dobro da idemo u sazivanje izborne skupštine, a nemamo kvoruma jer bi ona već u početku propala, kaže Stojanov.


Skupština mora biti do kraja godine
Na naše pitanje znači li to da je lokalna organizacija ipak u teškoj situaciji, odgovara kako to nije razlog jer su ovih dana izabrali i rukovodstva podružnica u Stankovcima i Novigradu, a idućeg bi tjedna trebali provesti i izbore u Sukošanu. No, s obzirom da se izborna skupština za Gradski odbor najavljuje još od ožujka, čini se kako je HNS-ovo članstvo ipak zapalo u letargiju te da ih treba ponovno okupljati..
Za to pak nemaju puno vremena jer izbore za Gradski odbor, po nalogu vrha stranke, trebaju održati do kraja prosinca, budući da ih čekaju izbori za rukovodstva županijskih organizacija i regionalnih saveza. Naime, plan je regionalne izbore održati u siječnju i veljači kako bi se sve podružnice pripremile za one najvažnije izbore kojima će birati predsjednika stranke. No, toj skupštini mogu mogu nazočiti samo delegati čije su podružnice već izabrale svoja rukovodstva.
Zadarski HNS-ovci stoga hitno moraju naći novog predsjednika, posebice i zbog skorašnjih izbora za predsjednika države. U protivnom, pitanje je kako će odraditi kampanju za izbore te hoće li imati dovoljno aktivista, budući da im se članstvo pasiviziralo.


Mjesecima ih vodio povjerenik
Naime, zadarski HNS još u ožujku ove godine dobio je povjerenika nakon ostavke dotadašnjeg predsjednika Kristijana Kovačevića kojega je privremeno zamijenio potpredsjednik Županijskog odbora Nikša Vrkić. Otad je prošlo gotovo deset mjeseci, no oni, kako vidimo, još nisu uspjeli izabrati novog čelnika zadarske organizacije. O tome da u lokalnom HNS-u situacija posljednjih godina zaista nije bajna kazuje i podatak da je bivši predsjednik, danas nezavisni Kristijan Kovačević, Gradski odbor preuzeo u ožujku 2017. godine i to nakon Ive Gregova koji organizaciju također više nije htio voditi te je mjesecima bio u statusu vršitelja dužnosti.
Dvije godine ranije stranku je napustila i predsjednica Županijskog odbora, Vesna Sabolić, ali i gradska vijećnica Ljiljana Klarin, kao i još neki članovi. Ovi odlasci stoga dovoljno govore da HNS hitno treba revidirati svoj rad te pronaći novi način kako iznova privući birače.




VRKIĆ U OŽUJKU ZAMIJENIO KOVAČEVIĆA
Nakon što je u ožujku ove godine ostavku podnio dotadašnji predsjednik GO HNS-a Kristijan Kovačević, privremeno ga sve do nove izborne skupštine mijenja potpredsjednik Županijskog odbora Nikša Vrkić