Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jusup: Nagradu od političara ne bih primio, niti bih im je dao

30.11.2019. 11:00


Ovogodišnja književna nagrada »Goran Bujić« (u kategoriji književnici novinari) koju već petu godinu za redom dodjeljuje DHK-Ogranak Zadar, pripala je poznatom književniku i novinaru Renatu Baretiću, a uručio mu je u četvrtak navečer u Gradskoj knjižnici predsjednik zadarske udruge književnika Nikola Šimić Tonin.
U kategoriji »Književnici Novinari – Kategorija mladi« nagradu je ove godine dobio književnik, novinar i znanstvenik iz Makedonije, dr. sc. Stefan Markovski, a u kategoriji »Književnici novinari izvan RH« nagradu je dobila makedonska književnica, novinarka i znanstvenica dr. sc. Ana Vitanova–Ringačeva. Ovogodišnja svečanost dodjela nagrada zadarskog Društva hrvatskih književnika protekla je, između ostalog, u znaku 25. godišnjice Zadarskog lista čiji je značaj u svakodnevici zadarskoga života, Šimić Tonin ilustrirao rečenicom »U Zadru dan počinje sa Zadarskim listom«. Stoga je nagrada Donat, kao priznanje za kulturni doprinos gradu u posljednjih četvrt stoljeća, pripala zadarskim dnevnim novinama, a njegovom prvom glavnom uredniku i pokretaču Nedjeljku Jusupu DHK-Ogranak Zadar uručio je Nagradu za životno djelo.


Struka je održala Zadarski list
Nakon što je iz ruku Nikole Šimića Tonina primio Nagradu, Jusup je, parafrazirajući poznate riječi Rade Končara, kazao: »Kad bi ova nagrada dolazila od politike rekao bih: Nagrade ne primam niti bih vam je dao«, dobivši pljesak nazočnih, te nastavio:
Ovako, kad dolazi od struke, od ocjenjivačkog suda Hrvatskog književnog društva i HKD Ogranak Zadar, nagradu primam sa zahvalnošću. Struka je pokrenula, razvila i održala Zadarski list. Zato ovu nagradu smatram priznanjem najprije osnivačima koji su zajedno sa mnom prije 25 godina u sobici Kluba proganika Škabrnja pokrenuli Zadarski list. Ubrzo nam se priključio i Goran Bujić. Došao je s prvom urednicom kulture Helenom Roguljić. Iako u početku nije pokazivao emocije, Goranu je jako imponiralo što se pridružio skupini novinskih profesionalaca i entuzijasta koji su, unatoč nepovoljnim, ratnim okolnostima, počeli stvarati nešto novo – moderan list kakvog do tada u Zadru nije bilo. Bitka za Zadarski list, njegov nastanak i opstanak, dobivena je i Goranovom zaslugom. On nije radio, Goran je živio kulturu, umjetnost i novinarstvo. Punim plućima i do posljednjeg daha – rekao je Jusup na dodjeli nagrada koje nose ime Gorana Bujića.


Najveća nagrada
Uz pošteno i vjerodostojno novinarstvo jedna od glavnih odrednica uređivačke politike od početka je bila demokratizacija autorstva. Osim urednika i novinara, po prvi put su šansu dobili svi građani koji su imali što reći i to ne u segregiranoj rubrici »Pisma čitatelja«. Svi tekstovi, koji su bili medijski relevantni (aktualni, zanimljivi…), ravnopravno su konkurirali za objavu na svim stranicama i u svim rubrikama Zadarskog lista. Tako se samo u prvih sedam brojeva javilo 65 suradnika od kojih ih je većina po prvi put objavila svoj tekst u novinama – otkrio je Jusup naglasivši kako nagradu koju je primio smatra priznanjem svim novinarima, urednicima, suradnicima i čitateljima bez kojih, kako reče, Zadarskog lista ne bi ni bilo. Draga mi je ova nagrada Hrvatskog književnog društva, ali najveća nagrada mi je svaki dan kada iziđe Zadarski list – poručio je na kraju svog obraćanja ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo HKD Ogranak Zadar.
U ostalim kategorijama, književnu nagradu Donat za književni doprinos dobili su još pjesnik, profesor, glazbenik i aforističar Danko Ivšinović te hrvatski i bosanskohercegovački književnik Pejo Šimić.