Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radnici iz Nepala obnavljaju trgovački centar u Zadru!

29.11.2019. 19:15


Da Hrvatskoj nedostaje radnika i nije neka nova vijest. Prema najnovijim procjenama nedostaje oko 300 tisuća radnika (ovaj broj iznijeli su u lipnju 2019. godine predstavnici tvrtke Astra Centar, podružnice američke kompanije Aster International, na predstavljanju svojeg modela uvoza radne snage u Zagrebu, op.a.), što je paradoks na kojeg cijela država nije bila spremna nakon ulaska u EU. Štoviše, ako se trend starenja stanovništva nastavi do 2050. godine moglo bi nedostajati i milijun radnika. Osim u turizmu, nedostaci se očituje u građevinskoj operativi, napose u ove jesenje dane. Stoga više nije čudno vidjeti strane radnike, napose s dalekog i srednjeg istoka, kako rade na hrvatskim gradilištima.


Nedostaje 300.000 radnika
Tako je Poseidon Group iz Londona, investitor u novi Intersparov prodajni centar kod zadarskog autobusnog kolodvora, angažirao grupu radnika iz dalekog Nepala. Kako nas je obavijestio šef gradilišta Stipe Tolić, ukupno u Hrvatskoj radi 500 radnika iz Nepala, a u Zadru njih 15 sudjelovalo je jučer u potpunoj rekonstrukciji nekadašnjeg Konzumovog prodajnog centra.
– Na cijelom gradilištu novog Interspara radi 80-ak radnika, među kojima je i 30-ak stranih radnika, a s podizvođačima ukupno 50 radnika. Već punimo naš centar robom jer uskoro očekujemo otvorenje. Obnovili smo dosta toga na građevini, između ostalog i rasvjetu i u tome nam pomažu radnici iz Nepala, rekao je radišni Stipe Tolić koji baš nije imao puno vremena za novinare zbog skorih rokova otvaranja novog Interspara.


24.115 stranih radnika u građevinarstvu odobrila je Republika Hrvatska ove godine




Nepalski radnici su jučer presvlačili stari pod parkinga u garaži i to novi slojem epoxy-poda. Jedan od njih, Uttam Prasad, već je radio u mnogim zemljama Arapskog poluotoka i Libiji. No, prvi put je u Europi i to baš u Zadru.
– Već smo šest mjeseci u Hrvatskoj. Najbolje je raditi u Europi unatoč činjenici da je ovdje sve drugačije nego kući. Zadovoljni smo plaćom, a kad bi nas pitali gdje smo zadovoljniji, rekli bi da Nepal volimo 100 posto, a Zadar 99 posto, u šali je govorio nepalski radnik na svojoj, vrlo neobičnoj inačici engleskog jezika.


Minimalne plaće u graditeljstvu
Kako doznajemo, nepalski radnici radije rade u Hrvatskoj nego npr. u Dubaiju i Kataru. Gotovo je za nevjerovati da se u tim prebogatim arapskim zemljama radi 13 do 14 sati na dan, za plaću 1.500 do 2.000 kuna mjesečno. Radnici iz Nepala imaju tamo tek jedan slobodan dan u mjesecu. S druge strane ističu kako su za radnike u tim državama u turizmu plaće odlične, ali za građevince ispod svakog minimuma. U domovini, pak, nemaju stalnog posla, a stanovništvo preživljava u poslovima oko turizma i alpinizma.


»Prvi put sam u Europi i to baš u Zadru. Već smo šest mjeseci u Hrvatskoj. Najbolje je raditi u Europi unatoč činjenici da je ovdje sve drugačije nego kući
Uttam Prasad


No nepalski radnici, kako se nam rekli, nemaju baš puno vremena za odmor i razgledanje Zadra koji im se vrlo sviđa. Dio radnika smješten je u Škabrnji, a dio u Zadru. Pa ipak ne kriju zadovoljstvo dolaskom na ovaj dio obale Mediterana.
Republika Hrvatska odobrila je kvotu od 24.115 stranih radnika u građevinarstvu. Preostalo je još 3.508 radnih dozvola, a 2.721 dozvola je u postupku odobravanja. Kolika je potreba za radnicima u Zadarskoj županiji, govori podataka da je 2018. bilo 1.400 zahtjeva, a ove godine su zadarska poduzeća dosad zatražila više od pet tisuća dozvola za strane radnike. Najviše radnika zatražio je grad Zagreb, a slijede Istarska županija, Dubrovačko-neretvanska, pa kao četvrta, Zadarska županija.