Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kradu jednako dobrostojeći i siromašni

Autor: Suzana Bandić

28.12.2008. 23:00
Kradu jednako dobrostojeći i siromašni


Zadarski trgovci kažu kako kradu djeca, žene i muškraci srednje životne dobi, oni naizgled “dobro stojeći” i oni lošije odjeveni, a najčešće se kradu skuplji prehrambeni artikli kao što je vakumirani pršut, Milka čokolada, vegeta…
Prepuni trgovački centri u ovo blagdansko vrijeme kada građane već tradicionalno zahvati shoping groznica, raj su za lopove. Kako bi im doskočili, trgovci su uveli pojačane mjere osiguranja. Neke su trgovine tako angažirale profesionalne djelatnike za osiguranje, drugi su zaposlili kontrolore koji nadziru prostor, treći su, pak, pojačali videonadzor ili nalijepili dodatne sigurnosne magnetne kodove na artikle koji su se pokazali najzanimljivijima za krađu i slično.
Ne postoji prototip kradljivca
Međutim, praksa je pokazala kako je lov na kradljivce zapravo Sizifov posao, jer prototip lopova ne postoji. Od zadarskih trgovaca doznajemo kako kradu djeca, žene i muškarci srednje životne dobi, mlađi, stariji, lijepo i neuredno odjeveni, na izgled siromašni ali i bogati, umirovljenici, ovisnici… To nameće zaključak kako se i krade iz niza različitih razloga – zbog želje za određenim artiklom, zbog ovisnosti o samoj krađi, zbog neimaštine…
Stoga je djelatnicima iz osiguranja svaki kupac sumnjiv, što naposljetku najčešće rezultira time da se osiguranje pretvori u maltretiranje i gnjavažu građanima koji su došli u miru obaviti kupovinu.
Tako će, primjerice, u Super Konzumu kod Autobusnog kolodvora u Zadru, u ovo predblagdansko vrijeme pojačanog shopinga i većih gužvi, dodatnu kontrolu provoditi djelatnici Adriatic Securytia koji redovito stoje u blizini blagajni. Za razliku od njih, koji su samo svojom pojavom nametljivi, neki trgovački centri su se toliko razbahatili da su u svojim prostorima, koji zauzimaju i po par tisuća kvadrata zemljišta, uveli videonadzor koji bi se po broju i smještaju kamera mogao slobodno nazvati video terorom.
U nekim su pak trgovinama uveli kontrolore koji po svom slobodnom nahođenju procjenjuju tko je sumnjiv pa ga prate “u stopu” po cijelom centru sve dok ne dođe do blagajne i ne napusti prostor.
Kako su i djelatnici osiguranja samo obični ljudi koji znaju krivo procijeniti, potvrđuje bizaran slučaj koji se nedavno dogodio u Kauflandu na Voštarnici kada je došlo do fizičkog obračuna između zaštitara i kupca. On je, naime, revoltiran sumnjom da je nešto ukrao, verbalno, a potom i fizički napao zaštitara. Od trgovaca doznajemo kako im se svakodnevno kupci žale na takvo osiguranje ili da jednostavno vrate na policu proizvode iz košarice i odustanu od daljnje kupnje pa se postavlja pitanje je li u konačnici veća šteta od same krađe ili od gubitka kupaca.
Najčešće kradu vakumirani pršut
Dakle, prototip zadarskog kradljivca ne postoji, no praksa je pokazala kako postoje artikli privlačni kradljivcima. Tako se na vrhu popisa najčešće ukradenih proizvoda nalaze suhomesnati proizviodi i to vakumirani pršut i buđola. Pretpostavka je da je to stoga što su baš ti proizvodi iz kategorije onih skupljih koje je zbog pakiranja jednostavno sakriti ispod majice ili jakne. Međutim, upravo kod vitrina s tim proizvodima pojačan je nadzor, pa najviše lopova pri krađi pršuta bude i uhvaćeno. Na listi dalje slijede skupocjena alkoholna pića, čokolada Milka te Cedevita i Vegeta u pakovanju od kilograma. Pokazalo se kako Milku najčešće kradu narkomani, a najvjerojatnije radi potrebe za konzumacijom nečeg slatkog nakon uzimanja narkotika. Cedevita i Vegeta u pakovanju od kilograma zgodne su za preprodaju na ulici u pola cijene. Njih, naime, lopovi najčećše prodaju odmah u blizini trgovine iz koje su ih i ukrali kako bi ih se što prije riješili, a ujedno i došli do novca. Upravo na te proizvode kako bi doskočili krađama trgovci su počeli lijepiti magnetiće koji se aktiviraju prilikom pokušaja izlaska iz trgovine ukoliko nisu uklonjeni. No, nih je, kako doznajemo od trgovkinja, lako ukloniti s proizvaoda pa ih prilikom čišćenja u velikim količinama nalaze odbačene iza polica ili nekih većih artikala.
Hvatanje lopova “nemoguća misija”
Da ni kamere nisu učinkovito i sigurno sredstvo za borbu protiv kradljivaca pa čak i u slučajevima kada snime kradljivca, pokazuje primjer iz zadarskog hipermarketa Konzum kod Male pošte. Tamo je naime, kamera zabilježila trojicu uvježbanih kradljivaca koji su još u studenom prošle godine nadmudrili trgovkinju i odnijeli joj novac. Policija intezivno traga za njima, a videozapis je dostupan na stranici www.mup.hr.
Kada se sve zbroji, svima je jasno kako daleko uznapredovala tehnologija do danas nije našla načina kako spriječiti krađe. Uostalom, pokazalo se kako unatoč svim mjerama kradljivci uvijek nađu načina da nadmudre trgovce u svemu što oni poduzmu. S druge strane, ta činjenica nije razlog za “predaju”.
Stoga, svi oni koji se upravo ovih dana spremaju obaviti kupovinu u nekom od velikih trgovačkih centara, moraju se naoružati strpljenjem i razumijevanjem i za mjere osiguranja.