Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Potporu dobiva pet ekoloških vinogradara

28.12.2010. 23:00
Potporu dobiva pet ekoloških vinogradara


Potpore su dobili već renomirani proizvođači vina OPG Šime Škaulj, OPG Božo Bačić, Obrt Vina Vrsaljko, Glavić d.o.o. i PZ Maslina i vino. Oni čine značajan dio ukupne proizvodnje vina vinogorja Benkovac – Stankovci s planovima za širenje svoje proizvodnje


Pet vinara iz benkovačkog vinogorja na Badnjak je u prostorijama Razvojne agencije Zadarske županije potpisalo Sporazume kojima se odobravaju potpore  Programa poticanja zelenog  poduzetništva. Vrijednost  projekta je oko 18,5 milijuna  kuna, od čega je oko 200 tisuća  kuna osigurano kroz PPZP  potpore, a za cilj ima uspostavu cjelovitog proizvodnog  procesa koji se sastoji od ekološkog vinogradarstva, proizvodnje visoko kvalitetnih ekoloških vina te plasmana finalnog proizvoda na vlastitoj lokaciji u okviru agro (vinskog)  turizma. Potpore su dobili već  renomirani proizvođači vina  OPG Šime Škaulj, OPG Božo  Bačić, Obrt Vina Vrsaljko,  Glavić d.o.o. i PZ Maslina i  vino. Oni čine značajan dio  ukupne proizvodnje vina vinogorja Benkovac – Stankovci  s planovima za širenje svoje  proizvodnje. Isto tako radi se  o ekološkim proizvođačima  vina koji su nedavno dobili  ekološke certifikate kao priznanje za svoj rad u skladu s  prirodom. Najpotrebniji sljedeći korak u implementaciji  svih pet projekata je nabavka  vinskih tankova. Nasadi vinograda došli su na urod, povećana je količina vina, ali  unatoč kvaliteti potrebno je  da nađu svoje mjesto na  tržištu. U takvoj situaciji oprema za čuvanje vina daje proizvođačima vremena i prostora  za pregovore te za planiranje i  marketinške aktivnosti.
Projekti kojima su odobrene potpore spadaju u 40-ak  projekata koji su temeljem  javnog natječaja odabrani kao  najkvalitetniji u svojim kategorijama.
U tijeku je treći krug poziva  na iskaz interesa i traje do  kraja godine, a poduzetnici u  mogućnosti dostaviti svoje  prijedloge u Razvojnu agenciju Zadarske županije. U novoj godini plan je otvaranje  novog poziva na iskaz interesa  s naglaskom na PPZP Jamstveno-kreditnoj shemi nastaloj u suradnji sa Splitskom  bankom (partnerstvo: UNDP,  Zadarska županija, Razvojna  agencija i Splitska banka).  Više informacija može se dobiti u županijskim razvojnim  agencijama u sklopu kojih se  PPZP provodi. Kategorije u  kojima se poduzetnici mogu  javiti su ekološka poljoprivreda, autohtone domaće vrste i  pasmine, očuvanje krajobraza, marikultura, eko i ruralni  turizam temeljen na iskustvu  prirode, mali projekti inventarizacije i interpretacije biološke raznolikosti, ribarstvo,  osmišljavanje i marketing  proizvoda s dodanom vrijednošću temeljenoj na prirodnoj osobitosti.
Podsjetimo, Programi poticanja zelenog poduzetništva  (PPZP) uspostavljeni su krajem 2008. godine, u okviru  županijskih razvojnih agencija  četiri dalmatinske županije  koje su partneri u provedbi  Projekta COAST – očuvanje i  održivo korištenje bioraznolikosti Dalmatinske obale, kojeg temeljem darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF –  Global Environment Facility),  na području Dalmacije, provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i  graditeljstva u suradnji s programom UN-a za razvoj (UNDP).  Cilj ovih programa je u  iduće 2-3 godine, tijekom trajanja Projekta COAST, kroz  50-60 konkretnih projekata  pokazati kako poduzetničke  aktivnosti mogu uspješno istovremeno koristiti i čuvati  prirodne vrijednosti Dalmacije. Kroz ove programe se  također želi ojačati kapacitete  županijskih razvojnih agencija  u smjeru održivog razvoja.