Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sezona je (ipak) bila bolja!

28.12.2010. 23:00
Sezona je (ipak)  bila bolja!


Iako je vrhunske brojke fizičkog prometa u turizmu pratila žalopojka, prije svega ugostitelja, izgleda da je ipak zabilježen pristojan rast prometa, no restorani i kafići bili su u minusima


U hrvatskom ugostiteljstvu u  trećem tromjesečju ove godine  ostvareno je 8,2 milijarde kuna  prometa, što je nominalno za  6,5 posto više nego u istom  razdoblju prošle godine, a realno za 4,8 posto više, objavio je  Državni zavod za statistiku.
Ministar turizma Damir  Bajs odmah se uključio u komentar takvih pokazatelja te  ističe da su oni zapravo prva  službena potvrda o financijski  iznimno dobrom trećem kvartalu, koji je doveo cijelu turističku godinu u plus.
Poznato je, kaže Bajs, da je  turistička 2010. dosad najbolja  godina kada je riječ o turističkim dolascima i noćenjima,  a već prije je niz neovisnih  analitičara govorilo i o očekivanim porastima prihoda od  turizma.
To sada potvrđuju podaci  Državnog zavoda za statistiku,  a uskoro se očekuju podaci  Hrvatske narodne banke  (HNB) koji će pokazati koliko  su turisti trošili u hotelima, restoranima, barovima i kampovima, ali i u trgovini na malo,  odnosno ukupnoj izvanpansionskoj ponudi.
Spomenuti promet u ugostiteljstvu u trećem ovogodišnjem tromjesečju od 8,2 milijarde kuna ostvaren je u  15.529 poslovnih jedinica  (2.333 pravne osobe/trgovačka  poduzeća i 13.196 obrtnika). U  njima je ukupno bilo 89.555  zaposlenih, od čega u djelatnosti smještaja njih 44 posto, a  u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića 56 posto.
Pravne su osobe/poduzeća  ostvarile 78,4 posto ukupnog  tromjesečnog prometa ili 6,4  milijarde kuna, što je porast od  6,1 posto u odnosu na treće  prošlogodišnje tromjesečje.  Ostalih 21,6 posto ili 1,8 milijardi kuna prometa zabilježili  su obrtnici te time upisali porast od 8,1 posto.
Od ukupno ostvarenog prometa, 16,8 posto ostvareno je  od usluga pića, 29,3 posto od  hrane i napitaka, 50,7 posto od  smještaja i 3,2 posto od ostalih  usluga.
Od siječnja ove godine do  kraja rujna u hrvatskom je ugostiteljstvu također zabilježen  porast prometa u odnosu na  isto razdoblje prošle godine i  to od 0,9 posto sa 14 milijardi  kuna prometa.
Za isto razdoblje koje je kometirano cijene ugostiteljskih  usluga porasle su za 1,6%, što  znači da je promet u ugostiteljstvu za to razdoblje realno  porastao za 4,8%.
Ukupan promet od ugostiteljske djelatnosti za razdoblje  od siječnja do rujna 2010. iznosio je 14,0 milijardi kuna, što  je za 0,9% više nego u istom  razdoblju prošle godine.
Uglavnom djelatnost  pružanja smještaja i pripreme  hrane i pića prema ovom bilježila je rast. Razlaganje ne  ide na ruku ugostiteljima jer,  odnosno potvrđuje njihove  “žalopojke” te kaže da je  pružanje smještaja naplaćeno  četiri posto više, dok je djelatnost usluživanja hrane i pića  pala za gotovo toliko. Pri tom  su obrtnici ukupno imali pad  od 1,4 posto, međutim statistika kazuje da su kod usluživanja hrane i pića ipak imali pad  od 1,6 posto, dok je u smještaju  rast bio 2,4 posto. Najveći pad  od 10 posto bilježe catering  tvrtke, a slijede restorani i  slični objekti s padom od sedam posto (plus inflacija i rast  cijena).