Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nikolić uvjeren da je pričao s Milanovićem i Ivom Josipovićem

Autor: Tihomir Ponoš

28.12.2012. 23:00
Nikolić uvjeren da je pričao s Milanovićem  i Ivom Josipovićem


Nikolić tvrdi da se s Milanovićem susreo u Rio de Janeiru i da su razgovarali pola sata, no Milanović tada nije bio u Riu pa je doista misteriozno kako se Nikolić s njim ne samo susreo nego i razgovarao


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ima, čini se, spoznajnih problema jer ne samo da ne zna koliko je vremena proveo u nečijem društvu, nego ne zna ni s kim je bio u društvu i razgovarao. U intervjuu za agenciju Beta Nikolić je kazao da ni on ni Srbija nisu krivi za napetosti u odnosima s Hrvatskom i da je spreman susresti se s predsjednikom Ivom Josipovićem kad i “druga strana za to bude spremna”. Ustvrdio je da je Josipovića sreo u Londonu, prilikom otvaranja Olimpijskim igara, i to na prijemu kod kraljice i s njim razgovarao sat vremena.
 No, Josipović je više puta govorio kako se s Nikolićem u Londonu susreo “u prolazu” te da razgovora, svakako ne tako dugog, nije bilo.
No, mnogo je zanimljiviji Nikolićev susret s predsjednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem. Predsjednik Srbije tvrdi da se s Milanovićem susreo u Rio de Janeiru i da su razgovarali pola sata. Nikolić je u Rio de Janeiru bio na Konferenciji UN-a Rio 20+ posvećenom 20. obljetnici Protokola iz Kyota i klimatskim promjenama. S obzirom da Zoran Milanović u to doba uopće nije bio u Rio de Janeiru doista je misteriozno kako se Nikolić s njim ne samo susreo nego i razgovarao.
Hrvatsko je izaslanstvo u Brazilu predvodio potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Pitali smo ga je li se, možda, on susreo s Nikolićem i zadržao u dužem razgovoru, te je li ga Nikolić zamijenio za Milanovića. Mimica nam je poručio da se s Nikolićem nije ni susreo, a kamo li razgovarao. S Nikolićem je najbliže bio na udaljenosti od desetak metara i to za vrijeme snimanja zajedničke fotografije sudionica Konferencije. Dakle, i dalje je nejasno i nepoznato s kim se predsjednik Srbije u Rio de Janeiru sreo i s kime je razgovarao.
U posljednje vrijeme primjetna je želja čelnika Srbije da se sastanu s čelnicima Hrvatske. Srbijanski premijer Ivica Dačić više je puta spominjao, posljednji put u utorak, da postoji inicijativa da se sastane s premijerom Milanovićem. Međutim, u Banskim dvorima ne znaju ništa o toj inicijativi. Predsjednik Srbije Nikolić, koji očito voli razgovarati s čelnicima Hrvatske, pokazuje veliku želju za novim susretima i razgovorima. Za sada, i zbog svojih izjava o Hrvatima kao narodu nakon presude Haškog suda u slučaju Gotovina i Markač, bezuspješno.


Opet o presudi generalima




Svoje reagiranje nakon nakon oslobađajuće presude Haškog suda Gotovini i Markaču, Nikolić agenciji Beta je objasnio u kontekstu usporedbi odnosa Srbije i Hrvatske prema zločinu.
– Mi Srbi, koji smo najviše optuživani i osuđeni, nakon zločina u Srebrenici nismo čekali odluku Haškog suda nego smo odmah donijeli Deklaraciju Skupštine Srbije o osudi zločina nad Bošnjacima. Srpska vlast je uhitila Ratka Mladića i izručila ga Den Haagu. Šta je radila Hrvatska za Oluju – čekala oslobađajuću presudu da bi proslavila to što nitko nije osuđen, ocijenio je Nikolić.
– Ne može predsjednik Hrvatske kazati – sad je dokazano da je to bila vojnička akcija – a biti ljutit na mene što se ne viđamo. Tu nešto nije u redu, istaknuo je Nikolić. (B.O. I.)