Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

KOLANJSKA POSLA Proračun nije usvojen, slijedi raspuštanje Općinskog vijeća, stopiranje projekata i izbori

29.12.2020. 14:08


Na sjednici Općinskog vijeća Općine Kolan u svečanoj sali na katu općinske uprave u ponedjeljak, 28. prosinca 2020., pod predsjedanjem Ante Zubovića, uopće nije bilo svečano, rezultatom 1 za i 4 protiv (nedostajala su čak četiri vijećnika) nije usvojen godišnji proračun za 2021. godinu u iznosu od 14.150.000 kuna.
Ako se u slijedeća dva dana, do 31. prosinca 2020., najkasnije u 23.59 sata, ne donese proračun za slijedeću godinu niti odluka o privremenom financiranju Ministarstvo uprave će raspustiti Općinsko vijeće, a kako je 2021. godina izborna novi izbori će biti tek u terminu redovitih izbora, treću nedjelju u svibnju. Do konstituiranja novog OV-a Općina Kolan će biti na hladnom pogonu, neće se moći započinjati financijski zahtjevniji projekti.


U Vijeću šest »načelnika«
– Nije me sve ovo iznenadilo jer je njima jedini cilj mene srušiti s mjesta načelnika. Teško je u ovim okolnostima voditi Općinu, od prvog dana u Vijeću imam bivšeg načelnika i još pet kandidata za načelnika. Znam da je u igri politikanstvo, normalno jer je izborna godina. Međutim, vijećnici koji nisu imali niti jedan amandman na predloženi proračun ovim činom pokazali su kako im nije cilj raditi za boljitak Kolana, kazao je Marin Pernjak, načelnik.
HDZ-ov načelnik Marin Pernjak je u kohabitaciji, nema većinu u OV-u koji broji 13 vijećnika.
– Najviše će patiti žitelji Kolana, Mandri i Kolanjskog Gajca. Rade na blokadi Općine i da zaustave načelnika a pred nama je finiš, još šest mjeseci zajedničkog rada u godini koja bi se u svakom smislu mogla nazvati razvojnom. Sada se svi moramo prilagoditi novoj situaciji jer će zbog raspuštanja Vijeća, izbora i konstituiranja novog OV-a mnogi planirani projekti biti zakočeni, jada se Pernjak koji je dodao kako su Općini dužnici dužni 3.800.000 kuna, a oni 1.000.000 kuna, među njima i općinskoj komunalnoj tvrtki.


Turbulentna politička situacija
Naime, dobro je znano kako je u Općini Kolan, kolijevci proizvodnje paškog sira i janjetine, biseru maloga poduzetništva u Hrvatskoj, u srcu otoka Paga, izuzetno turbulentna politička situacija.
Na sjednici je nazočilo tek petorica od 13 vijećnika. Četiri su bila protiv proračuna: Ante Zubović (HSS), Mario Baričević (Nezavisni za Hrvatsku), Šime Gligora (Lista grupe birača Šime Gligora) i Ivan Čemeljić (Lista grupe birača Branimir Tauzer), dok je jedini ruku za proračun podigao Ante Prtorić (HSS).
Nedostajali su Bogumil Šugar (HSS), Ivica Prtorić i Mladen Šuljić (oba HDZ) te Branimir Tauzer (Lista grupe birača Branimir Tauzer).
– Načelnik dobro zna da nema većinu u Općinskom vijeću i umjesto da surađuje u izostanku bilo kakve međusobne komunikacije on je bahat, radi sve na svoju ruku i sad bi hitio da mi budemo njegov »džoker« za proračun, a gdje su mu dva vijećnika HDZ-a, gdje mu je potrebita većina od pet vijećnika za izglasavanje proračuna. Cijelo vrijeme ne želi komunikaciju i što nam je drugo preostalo, zapitao se vijećnik Šime Gligora.




Kruha i igara
Slično ali s drugim argumentima o radu načelnika su govorili Ivan Čemeljić i Mario Baždarić te Ante Zubović
Načelniku je najvažnije ostvarivanje narodne mudrosti »kruha i igara«. U proračunu je sve isato kao i prijašnjih godina. Ovakav rad više nema nikakvog smisla, tvrdi Ivan Čemeljić, te se u nastavku razvila još življa međusobna rasprava s ponekom osobnom uvredom.
Inače, ni u trećem pokušaju nije usvojen jedini ovogodišnji amandman na proračun 2020. koji je predložen u iznosu od 15.257.500 kuna, a ostvaren 80 posto.
– S obzirom na koronakrizu ovo je jako dobar rezultat jer ćemo ove godine ostvariti 12.000.000 kuna. Od vas tražim da prihvatite rebalans ovogodišnjeg proračuna, zatražio je Pernjak, što nije dalo rezultata jer je amandman odbijen s 1 za i 4 protiv proračuna.
Osim navedenih na sjednici su nazočili donačelnik Josip Zubović, pročelnica Lorena Šugar i zapisničar Petar Šupraha, pravnik, te Ante Oštarić, bivši predsjednik OV-a, i novinar Zadarskog lista.
 


Jedina svjetla točka, donacije Sinki i Dukiću


U ovoj beskonačnoj priči jedina svjetla točka bila jednoglasna odluka da se Arijanu Sinki i Bogdanu Dukiću, koji u Kolanu grade obiteljske kuće, donira po 26.000 kuna jer ne mogu retroaktivno ući u novu odluku o komunalnom doprinosu (izglasana na ovoj sjednici) u kojem će mladi ljudi do 40 godina koji prebivaju u Općini Kolan biti oslobođeni plaćanja doprinosa za 250 m2, ali bez prodaje nekretnine i napuštanja Općine u roku 10 godine. Naime, Sinka i Dukić su već prije predali zahtjev za oslobađanje od komunalnog doprinosa i jedino ovakvo rješenje je bilo prihvatljivo.