Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Đokoviću maraton

29.01.2012. 23:00
Đokoviću maraton


Novak Đoković svladao Rafaela Nadala sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5 i osvojio peti Grand Slam naslov u karijeri, treći zaredom, pobijedivši Španjolca sedmi put zaredom u finalima. Nadal ispustio 4:2 u petom setu
Novak Đoković treći je put osvojio Australian Open, u najdužem finalu Grand Slam turnira u povijesti, poslije pet sati i 53 minute igre, svladao je Španjolca Rafaela Nadala sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5! U dvoboju nevjerojatnih izmjena s osnovne crte, koji je trajao sat vremena duže od ogleda Lendl – Wilander u finalu US Opena  1988. godine (4 sata i 54 minute), rezultatske klackalice u kojoj se meč mogao okrenuti svakoga trenutka na jednu stranu, Đoković je obranio naslov, nadoknadivši “break” zaostatka u petom setu. Nadal je imao 4:2 i servis, nakon što je Đoković u “tie breaku” četvrtoga seta bio dva poena od pobjede.  No, Španjolac nije uspio realizirati veliku prednost, izgubio je servis u sedmom gemu petoga seta i ispustio prigodu prekinuti crni niz. Nadal je čak sedmi put zaredom, sve u finalima, gubio od Đokovića, uključujući Wimbledon i US Open. Ključni “break” Đoković je napravio kod 5:5, ostavši fizički čvršći čak i od Nadala. Iskoristio je prvu meč loptu, zabio je forhend i pao na teren u ekstazi, poslije velike teniske bitke, okončanu 1:37 sati iza ponoći.
– Rafa, ti si jedan od najvećih igrača u povijesti. Odigrali smo dvoboj za povijest. Nažalost, nisu mogla biti dva pobjednika – rekao je Novak Đoković, držeći opet trofej “Norman Brookes”.
– Ovo je bio najteži meč koji sam odigrao u životu. Čestitam Novaku i njegovoj ekipi. Rade nešto fantastično – priznao je Nadal, koji je do prvoga seta došao nakon Đokovićeve duple. Nadal je s dvostrukom servis pogreškom izgubio drugi set, ali bilo je to tek – zagrijavanje. Španjolac je pokušao biti agresivniji, ali platio je to s više pogrešaka (71-69), Đoković je bio u prednosti i u osvojenim poenima (57-44).
Đoković je upisao 29. naslov u karijeri, peti Grand Slam, dok je Nadal ostao na deset velikih naslova. Opet je ispustio prigodu približiti se Rogeru Federeru, dok se Đoković priključio Agassiju,  Federeru i Wilanderu, jedinima koji su tri ili više puta slavili u Melbourneu u Open eri. Ujedno je postao peti igrač koji je osvojio tri Grand Slam naslova u nizu. Idući izazov? Pariz…


SEMAFOR


Finala, tenisači: Đoković (1) – Nadal (2) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5.
Miks: Mattek-Sands/Tecau (8) – Vesnina/Paes (5) 6:3, 5:7,  10:3.