Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska županija – važan komadić europske ekološke mreže

29.01.2012. 23:00
Zadarska županija – važan komadić europske ekološke mreže


U organizaciji Hrvatskog herpetološkog društva Hyla večeras je u Gradskoj knjižnici Zadar održano predavanje i otvorena izložba fotografija pod nazivom „Skriveni svijet – Natura 2000″. Projekt je to koji financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a naziv Skriveni svijet govori koliko su brojne vrste bogate hrvatske bioraznolikosti mnogima nepoznate.
Kod info pulta knjižnice izložene su fotografije lokacija u Zadarskoj županiji koje su uvrštene u Nacionalnu ekološku mrežu i Naturu 2000 – europsku ekološku mrežu koja će stupiti na snagu s datumom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Fotografije prikazuju prirodne ljepote Zadarske županije velike bioraznolikosti, poput rijeka Zrmanje, Karišnice i Bijele, Novigradskog i Karinskog mora, ornitoloških rezervata Velikog i Malog blata na Pagu, Silbanskih grebena i drugih.
Više o značenju i funkcioniranju Nature 2000 rekla je na predavanju Marija Kuljerić, diplomirana inženjerka biologije i predsjednica Hrvatske herpetološke udruge.
–  Zadarska županija je iznimno važna u kontekstu Nature 2000 jer ima Velebit, Liku, Ravne kotare, otoke i obalu, sve s vrlo visokom bioraznolikošću na jednom mjestu i to je jedan od razloga zašto predavanje održavamo baš ovdje. U Zadarskoj županiji je 77 životinjskih vrsta vrlo važnih za europsku ekološku mrežu, a ulaskom u Europsku uniju bit će dodatno vrednovane, rekla je Kuljerić.
Od bioraznolikosti imamo višestruke koristi, direktne poput hrane, lijekova, sirovina, tkanine, a indirektne su atmosferska i klimatska regulacija, zaštita tla i vode, kontrola poljoprivrednih nametnika i bolesti i slično.
–  U svijetu je zapaženo opadanje i degradiranje bioraznolikosti. Procjenjuje se da je izumiranje vrsta od 1.000 do 10.000 puta veće nego što bi bilo prirodno izumiranje. Ipak, Hrvatska ima iznimno bogatu bioraznolikost i široku lepezu prirodnih i poluprirodnih staništa jedinstvenih, ugroženih, endemičnih i drugih vrsta. Osnivanje Nature 2000 Hrvatskoj je pristupni uvjet, a onda je obaveza zadržati zatečeno stanje i spriječiti njegovo pogoršanje, kazala je Kuljerić.
Hrvatsko herpetološko društvo ima sjedište u Zagrebu, ali vrši istraživanja po cijeloj Hrvatskoj. Posebno se bavi gmazovima i vodozemcima.
–  Iako ih se ljudi često boje i groze, zmije su im strašne, žabe ljigave, one su jako važne jer su u sredini hranidbene piramide. Primjerice, da sve žabe na svijetu nestanu, došlo bi do goleme navale kukaca, pojasnila je Kuljerić važnost svake karike u lancu.