Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

SPEKTAKL Petar i vuk za najmlađe i one malo starije

30.01.2019. 13:35
SPEKTAKL Petar i vuk za  najmlađe i one  malo starije


Pred prepunom dvoranom Hrvatskog narodnog kazališta u  Zadru Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem dirigenta Vetona Marevcija izveo je jučer čak tri izvedbe glazbene bajke Petar i vuk. Riječ je o  simfonijskoj bajci za pripovjedača i orkestar, namijenjenoj djeci vrtićke i  osnovnoškolske dobi.
Djeca su tako na zanimljiv način imala priliku upoznati instrumente  simfonijskog orkestra, i to izgledom i tonskom bojom, u duhovitom skladateljevu pristupu koji svakom instrumentu zadaje neku ulogu. Tako  ptičicu predstavlja flauta, djedicu fagot, mačku klarinet, patku oboa, lovce trublje, vuka rogovi, a junaka djela, dječaka Petra – cijeli orkestar. Radnju bajke i likove prate slike na velikom platnu, koje prikazuju kako je  dječak Petar uz pomoć lovaca i prijatelja iz životinjskog carstva svladao  strašnog vuka.
Naratorica priče jučer je bila Sanja Grgina, a kako bi cjelokupna izvedba bila što zanimljivija najmlađim posjetiteljima pobrinula se zadarska  umjetnica Patricija Dunatov koja je izradila prekrasne ilustracije.
Organizatori su istaknuli kako je ovo projekt koji na zabavan i privlačan način, djeci i odraslima približava glazbenu i jezičnu kulturu te ih  upoznaje ih s orkestralnim instrumentima i bojama.
Inače, ova orkestralna suita Sergeja Prokofjeva nastala je 1936. godine i  postala je simbolom glazbenog kazališta za mlade te je diljem svijeta  doživjela nebrojene izvedbe, a među poznatijim naratorima ističu se  David Bowie, Sean Connery, Sting, Patrick Stewart, Sophia Loren, Mihail  Gorbačov i Bill Clinton.